Muhtarlara genel sağlık sigortası eğitimi

Çerkezköy ve Kapaklı'daki mahalle muhtarları Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Yücel İnce tarafından 'Genel sağlık sigortası' hakkında bilgilendirme yapıldı.

GÜNDEM 24.10.2014 19:11:00 0
Muhtarlara genel sağlık sigortası eğitimi

Çerkezköy ve Kapaklı’daki mahalle muhtarları Sosyal Güvenlik Şube Müdürlüğü tarafından ‘Genel Sağlık Sigortası’ hakkında bilgilendirildi.

 

BİLGİLENDİRMEDE BULUNDU

Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Yücel İnce, Çerkezköy Kent Konseyi konferans salonunda dün saat 11.00’de  mahalle muhtarlarına Genel Sağlık Sigortası ile ilgili bilgir verdi. 6552 sayılı borçların yapılandırılması ile ilgili yasayı hatırlatan Yücel İnce, “ Bu yasanın içinde genel sağlık sigortası olan sigortalılarımızın da borçlarını yapılandırması söz konusudur.”dedi.

 

GELİR TESTİ YAPILMASI İÇİN TARİH VERİLDİ

Yapılandırmayla ilgili açkılamalar yapan İnce, “4-B tescilli olan Bağkur borçları, genel sağlıklı olanları borçları, emeklilerin SGK prim borçları yer alıyor. Bunların içinde genel sağlık sigortası borçları ve genel sağlık için sosyal yardımlaşma vakfında gelir testi yaptırmayan vatandaşlarımızın gelir testi yaptırması için belli bir tarih aralığı verildi. Bu tarihler arasında gelir testi yaptıranlar için geriye dönük 01.01.2012 tarihli tescili yapılacak. Yapılacak bu tescil sonunda peşin ödemezlerse, gecikme zammı uygulanmayacak. Anapara üzerinden primler tahsis edilecek.”diye konuştu.

 

GELİR TESTİNE BAZI VATANDAŞLAR İLGİ GÖSTERMEDİ

Her hangi bir sosyal güvencesi olmayan ve sağlık alamayan vatandaşların sosyal yardımlaşma vakfına müracaat ederek gelir testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan İnce, “Bu kanunla birlikte resmileşerek hüküm altına alınmıştır. Müracaat ettikten sonra onların gelir tespitini yapıp kendilerine sağlık hizmeti verdik. Ama bu arada vatandaşların bir kısmı gelir testi yaptırmadılar.”diye konuştu. Gelir testi yaptıranlarında gelir testi için primlerini ödemediklerini dile getiren Yücel, şöyle devam etti: “Doğal olarak bizde de prim borçları çıktı. Sigortalılar işe girince genel sağlık sigortası tescili otomatik yapıldı ve bunlara borç çıktı. Çalışsalar da Bağkur primi ödeseler de aradaki boşluk için borçları çıkıyor ve hastanelerde sağlık alamıyorlar. Gelir testi ile ilgili bir takım vatandaşımız duyarlı olurken, bir kısmı ise ilgilenmedi.”

 

MAHALLE SAKİNLERİNİ SİZLER DAHA İYİ TANIYORSUNUZ

Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde gelir testine hiç başvurmayan kişilerin 31 Mart 2015 tarihine kadar gelir testine başvurmaları durumunda, genel sağlık sigortası borçları yapılacak gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncelleneceğini anlatan İnce, burada muhtarlardan yardım istedi. İnce, “Mahalle sakinlerinin hepsini sizler daha iyi tanıyıp ulaşabiliyorsunuz. Sosyal güvencesi olmayanları 2015 yılının mart ayının sonuna kadar sosyal yardımlaşma vakfına gelir testi yaptırmaya yönlendiriniz. O insanlarımız bu yasadan faydalanmış olacaklar hem de daha sonra ortaya çıkacak olan borçlarını da yapılandırmış olacaklar.”dedi.

 

HANE GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN ÜÇTE BİRİYSE DEVLET BAKAR

Genel sağlık sigortasında kişinin hane içinde kişilerin geliri asgari ücretin üçte birinden az ise devletin ona bakacağını söyleyen İnce, “Asgari ücret bugün itibariyle bin 37 TL’dir. Asgari ücretin üçte birisi yani 378 liranın altında ise bu kişiye devlet sağlığını vermektedir. 378 TL ile asgari ücret arasında ise bize ödeneceği para 45 lira 36 kuruştur. Eğer kişi gelir testi yaptırmadı ise iki asgari ücret üzerinde geliri olduğu gibi kabul ederek aylık 272 TL primi tescil edilecek. 30 Mart 2015’e kadar müracaat yapıp gelir testi yaptırmaz ise aylık 272 TL 16 kuruştan tescilleri yapılacak, bundan sonra bu parayı ödemek zorunda kalacaktır” diye konuştu.

Toplantıya Çerkezköy Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürü Yücel İnce,SGK Çerkezköy Şefi Mehmet Duran, Türkiye Muhtarlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Tahsin Akgün ile muhtarlar katıldı. 

 

Marmara Haber / Ahmet Kılavuz