Kansere resim yaparak karşı koyuyorlar

Tekirdağ'da kanser hastası kadınlar, Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde yaptıkları resim atölye çalışmalarında hayallerini resme dökerek kansere karşı çıkıyor.

GÜNDEM 22.10.2014 16:59:00 0
Kansere resim yaparak karşı koyuyorlar

KANSER HASTALARINA RESİM DERSİ

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Tekirdağ Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu’nun desteğiyle onkoloji bölümünde tedavi gören, tedavisi tamamlanmış ve yakınlarına destek amaçlı gelen kadınlar, gönüllü resim öğretmeninden eğitim alıyor. 2 yıldır yürütülen ve resim çalışması için onkoloji servisleri ve hastaneler dışında hastalara çalışma ortamı hazırlayan Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, hastaların yaptığı resimleri müdürlük binasının duvarlarında sergiliyor.

 

HASTALARA MORAL KAYNAĞI OLDU

Kanser hastalarının moralini sanatla yüksek tutmayı amaçlayan projeyi destekleyen Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Akdağ, yapılan resim çalışmalarının kurum duvarlarını süslediğini gören hastaların mutlu olduğunu ve kanser tedavisinde moralin çok önemli olduğunu belirtti.

 

TÜRKİYE’DE İLK VE TEK

Kanser hastalarının Türkiye genelinde ilk ve tek olarak Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde resim atölye çalışması yapabilme olanağı bulduğunu belirten Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürü Mahmut Akdağ, yapılan çalışmaların hastaların birbiriyle aynı duyguları yaşayan kişilerin kaynaşması açısından verimli olduğunu dile getirerek, "İlimizde KETEM’de meme kanseri tanısı konmuş veya diğer kanser türlerinden erken tanısı konmuş onkoloji servisinde tedavi gören ve ameliyatını başarıyla olmuş kontrolü devam eden hastalarımızla resim kursu yürütüyoruz. Tekirdağ Halk Eğitim Merkezi’nden bize bir resim öğretmenimiz gönüllü olarak destek verdi. Her hafta düzenlediğimiz resim atölye aktivitesiyle gönüllü resim öğretmenimiz hiç hayatında resim yapmamış, kansere erken yakalanmış kanser tedavisi gören kadınlarımızı bu kurslara davet ettik. Hastalarımızın yanı sıra onlara destek vermek için gelen yakınları da resim çalışmasıyla morallerini yüksek tutarak birbirlerine destek oluyor.”diye konuştu. Kendi dertleri ve başkalarının dertlerini resim çalışmalarıyla paylaşan hastaların böylelikle bir tür motivasyon arttırıcı terapi yapılmış olduğunu ifade eden Akdağı, “Bu resim çalışmalarını biz onkoloji merkezinde veya hastanede değil Halk Sağlığı Müdürlüğü’müzde yapıyoruz. Onların yaptıkları resimleri müdürlüğümüzün ve onkoloji servisinin duvarlarına asarak sergiliyoruz. Bu çalışmayı yürüten Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi’nde yapan tek iliz" dedi.

 

KAYNAŞMAYI SAĞLIYOR

Resim atölyesinde kanser hastalarına gönüllü olarak eğitim veren resim öğretmeni Cana Karabulutlar hastalara ve yakınlara verdikleri eğitimle hayallerini resme dökmelerini sağladıklarını, hastaların böylelikle resme döktükleri duygularıyla aynı dertten mustarip kişilerin kaynaşmasını sağladığını belirtti.Resim atölyesinde çalışma yapan meme kanseri Aygül Uzel, resimle hayatına renk kattığını, hastalığa karşı atölyedekilerle birlikte resim çizerek karşı koyduklarını, mutluluklarını ve dertlerini burada paylaştıklarını ifade etti.

 

Marmara Haber