Palak ebola virüsünü anlattı

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, son günlerde tüm dünyanın konuştuğu ebola virüsü ile ilgili bilgi verdi

GÜNDEM 22.10.2014 14:48:00 0
Palak ebola virüsünü anlattı

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, 2013 yılında ilk kez Liberya, Nijerya ve Sierra Leone’de yayılan Ebola Virüsü Hastalığı’ndan bugüne kadar bin 145 kişinin öldüğünü söyledi. Palak, ebola virüsünün önemine dikkat çekerek, hastalık hakkında bilgi verdi.

 

HIZLA YAYILIYOR

Batı Afrika’dan Londra, Paris, Oslo, Frankfurt ve Madrid gibi Avrupa şehirlerine yayılan ve son olarak Amerika’da görülen Ebola hastalığının büyük bir hızla yayıldığını bildiren Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, “Ebola virüsünün sebep olduğu, yüksek mortalitenin görüldüğü, akut başlangıçlı, yüksek ateş, intestinal semptomlar seyredebilen bir hastalıktır. Salgın 2013 yılının Aralık ayında başlamış, Liberya, Nijerya ve Sierra Leone’ye kadar yayılmıştır. Bin 145 kişi de bu hastalıktan vefat etmiştir. Ebola virüsü, insanlara enfekte hayvanların organ, kan ve vücut sıvıları ile bulaşır. Afrika da enfekte, şempaze, goril, maymun,meyve yarasası ve antiloptan bulaştığı tespit edilmiştir. İnsandan insana geçiş, bütünlüğü bozulmuş deri veya mukozanın enfekte insanların kan ve vücut sıvıları ile direkt teması ile meydana gelir.”

 

EBOLA VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

Ebola virisü için kuluçka dönemi 2-21 gün arasında değişebildiğini belirten Olcay Palak, şunları anlattı: “Ancak vakaların büyük kısmında yaklaşık yedi gün olarak görülmektedir. Bu hastalıkta ateş, bağ ağrısı,kas ve eklem ağrısı, halsizlik, ishal, kusma, mide ağrısı,iştahsızlık en sık görülen belirtiler arasındadır. Bu hastalığa eşlik edebilecek diğer belirti ve bulgular ise döküntü, gözlerde kızarıklık, hıçkırık, öksürük, boğaz ağrısı, göğüs ağrısı, nefes almada zorluk,yutma güçlüğü, cilt ve mukozal kanamalar veya organ içine kanamalar olarak sıralayabiliriz. Ebola virüsü bulaşmış hastalar klinik semptomların gelişiminden önce bulaştırıcı değildir, ateş içeren semptomların başlamasından itibaren bulaştırıcılık başlar. Bir başka ifade ile ateş ve klinik bulguların gelişimi öncesinde hastalar başkalarına virüsü bulaştıramazlar” 

 

ÖLÜMCÜL HASTALIK

Hastalarda klinik bulguların gelişiminden itibaren ölene kadar virüs miktarının artacağını dikkat çeken İlçe Sağlık Müdürü Olcay Palak, “Ölüm sıklığı klinik bulguların gelişimini takiben dokuz ve onunucu günler sonrasında septik şok, çoklu organ yetmezliği ve yaygın damar içi pıhtılaşma bozukluğu ile olur. Hastalık, neden olan virüse ve nitelikli sağlık hizmeti alabilme özelliğine göre yüzde 25-90 oranında fatal seyretmektedir. Ebola virüs hastalığının ayırıcı tanısında sıtma, şigelloz, kolera, tifo, leptospirozis, riketsiyozis, hepatit ve diğer viral hemorajik ateşler dikkate alınmalıdır.” dedi.

 

TEDAVİSİ

Hastalığın özgün bir tedavisinin bulunmadığını kaydeden Palak “ Bununla birlikte etkinliği kanıtlanmamış monoklonal antikor tekniği ile hazırlanmış olan tedavi yaklaşımı ABD ve Nijerya’ da denenmektedir.”dedi.Bu gün için kullanılabilir veya klinik çalışma düzeyinde bir aşısı bulunmadığını söyleyen Palak, şöyle devam etti: “Hastalardaki GİS semptomları nedeniyle sıklıkla dehidratasyon gelişmektedir. Hastalara hidrasyon, oksijenasyon, sekonder enfeksiyonların tedavisi ve diğer semptomlara yönelik destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Hasta standart önlemlere ek olarak temas ve damlacık izalasyon kurallarına uyularak, izole edildiği odada gerektiğinde monitörize edilerek, mümkün olan en az sayıdaki sağlık personeli teması ve ziyaretçi kısıtlaması izlenmelidir.” 

 

HASTALIKTAN KORUNMA ZOR!

Bu ölümcül hastalıktan korunmak için neler yapılabileceğini de anlatan Palak,  “Ebola Hemorajik Ateşi’nden korunma konusunda birçok zorluk vardır.”dedi. Palak sözlerini şöyle sürkdürdü: “Ebola Hemorajik Ateşi ile insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır. Ebola Hemorajik Ateşinden etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uymaları tavsiye edilir. Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır.”

 

NELER YAPILMALI

Bütün bunlara rağmen önerilerde bulunan Palak, “Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz Alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.”dedi.

 

HEM ELDİVEN HEM ELLER YIKANMALI

Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkanmasını isteyen Palak, eldivenler çıkartıldıktan sonra da ellerin yıkanmasını söyledi.Palak şunları dedi: “Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız. Sağlık tesislerinde hastalık bulaşma riski yüksektir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının bir Ebola Hemorajik Ateşi vakasını fark etmesi ve pratik viral hemorajik ateşi karantina önlemlerini veya bariyer hemşirelik tekniklerini uygulamak için hazır olması gereklidir. Bu önlemler arasında koruyucu kıyafetlerin giyilmesi (önlük, eldiven, maske, göz koruyucu ekipman gibi) yer almaktadır. Enfeksiyonun yayılmasını önlemekle ilgili olarak ekipman ve enjektörlerin sterilize edilmesi, uygun bir şekilde imha edilmesi ve hastaların vücut salgılarının da uygun bir şekilde imha edilmesi de önemlidir. Amaç enfekte hastaların salgı ve kanlarıyla teması önlemektir. Hastanın ölmesi durumunda cesetle doğrudan temasın önlenmesi de aynı şekilde önem taşımaktadır.”

 

Marmara Haber/Ahmet Kılavuz