KERVAN BU KEZ KAPAKLI'DA KONAKLADI

Büyükşehir Belediye Bakanı Kadir Albayrak'ın başlattığı 'Hizmet Kervanı' programı dün Kapaklı'da gerçekleşti. Albayrak, önce Kaymakamlık'da daha sonra da Kapaklı Beled

GÜNDEM 16.10.2014 17:17:00 0
KERVAN BU KEZ KAPAKLI

İlçelerin sorunlarını, şikayetlerini ve taleplerini yerinde dinlemek amacıyla Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tarafından başlatılan ‘Hizmet Kervanı’nın 8’inci durağı Kapaklı oldu. Dün saat 09.00’da Kapaklı’ya gelen Büyükşehir Hizmet Kervanı ilk olarak İlçe Kaymakamlığı’nı ziyaret etti.

 

AVRUPA YAKASINDAKİ TEK BÜYÜKŞEHİRİZ

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve beraberindeki daire amirleri Kaymakamlık binası önünde İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, CHP Kapaklı İlçe Başkanı Kenan Seçkin, Belediye Meclis Üyeleri Muzaffer Yıldıran ve Sami İkizler ile CHP Çerkezköy İlçe eski Başkanı Saim Özkan tarafından karşılandı. Kaymakamlık makamında devam eden ziyarette İlçe Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz’e yeni görevinde başarılar dileyen Albayrak, “Tekirdağ 30 Mart itibari ile büyükşehir oldu. Tekirdağ 30 büyükşehir arasında Avrupa yakasında bulunan tek ildir. Şehrimiz 874 bin 474 nüfusa sahiptir” dedi.

 

 

5 VİZYONUMUZ VAR

Konuşmasının devamında Tekirdağ’ın 5 vizyonundan bahseden Kadir Albayrak, “1’inci vizyonumuz sanayi vizyonudur. Tekirdağ sanayi alanında Türkiye’nin en gelişmiş illeri sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. 2’nci vizyonumuz ise tarım ve hayvancılık vizyonudur. Ülke sıralamasında ayçiçeğinin yüzde 33’ü ilimizde üretiliyor. Tarım arazileri bakımından oldukça zengin bir kentiz. 3’üncü vizyonumuz ise üniversite vizyonudur. 4’üncü vizyonumuz turizm vizyonudur. Hem Marmara’ya hem de Karadeniz’e kıyısı olan bir şehiriz. Tarihi açıdan oldukça zengin bir yapıya sahibiz. 5’inci vizyonumuz ise lojistik vizyonumuzdur. Yeni yapılan Tekirdağ Limanı ile birlikte şehrimizin lojistik konumu çok daha fazla önem kazandı” ifadelerini kullandı.   

 

KAPAKLI ÇOK ŞANSLI

Kapaklı’nın çok şanslı bir ilçe olduğuna dikkat çeken Kadir Albayrak, “Çünkü bu şehri çok iyi tanıyan bir belediye başkanına sahipsiniz. Büyükşehir Belediyesi olarak amacımız Tekirdağ ile birlikte Kapaklı’yı da güzelleştirmektir” dedi. Hizmet Kervanı’nın ilk durağının Şarköy olduğunu anımsatan Albayrak, “Burası Hizmet Kervanı’nın 8’inci durağıdır” diye konuştu. 

 

 

EN BÜYÜK EKSİKLİK HÜKÜMET KONAĞININ OLMAYIŞI

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Mehmet Ali Gürbüz ise “İlçeye geçen hafta atandım. Bu süreçte ilk iş olarak Kapaklı’yı tanımaya çalışıyorum. İlçenin nüfusu 100 bine yaklaşmış durumda. Nüfus artış hızı yüzde 6’dır. Çok hızlı bir şekilde büyüyüp gelişiyor. İlk gözlemlerime göre ilçenin en büyük sorunu hükümet konağının yapılmaması ve kamu kuruluşlarının henüz kurulamamış olmasıdır. Valimiz ve sizinle birlikte bu sorunları çözerek Kapaklı’yı el birliği ile yükselteceğiz. Biz ne yaparsak yapalım ön planda ilçenin kaymakamı olduğum için ben görülebilirim. Fakat herkes çok iyi bilmelidir ki bu bir takım oyunudur” diye konuştu. 

 

 

KAPAKLI 3-4 KATLI GECEKONDULARLA DOLU

Kapaklı’da gözlemlediği bir diğer sıkıntının ise çarpık kentleşme olduğunu kaydeden Kaymakam Gürbüz, “Adeta tek katlı gecekondular yerine 3-4 katlı gecekondular inşa edilmiş. Öyle ki ülkemizde orta gelirli vatandaşlara hitaben yapılan TOKİ konutları, burada adeta lüks sayılmakta. Gerekirse belediyemiz bu tür yapılaşmalara ruhsat dahi vermemelidir. Kapaklı artık dar gelirli gruplara hitap eden, insanların evlerini otel olarak kullandığı bir şehir olmaktan kurtulmalı. Bundan sonra yapılacak konutlar, mimari yönden örnek teşkil etmek zorundadır” dedi. Kapaklı’nın iki yönlü büyüme alanına sahip olduğunu söyleyen Gürbüz, “İlçemiz Saray tarafına ve İnönü Mahallesi tarafına doğru büyümeye uygun. Bu kapsamda hükümet konağımızı bu taraflarda bir yere yapabiliriz. Kaymakamlık olarak hükümet konağımız için bütçemiz hazır. En kısa sürede yer belirlenmeli ve çalışmalara başlanmalıdır” dedi.

 

KAPAKLI’YA HER YERDEN DİREKT ULAŞIM SAĞLANABİLECEK

Kapaklı Belediyesi’nin kuruluş aşamasından beri var olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Belediye Başkanı İrfan Mandalı ise “Büyükşehir Belediyesi’nin yeni ilçe olan Ergene ve Kapaklı’ya ayrı gözle bakması gerekiyor. İlçemizde 150 dekar hazine arazisi var. Buraların en iyi şekilde değerlendirilebilmesi için Büyükşehir ile birlikte konunun takipçisi olacağız” dedi. 5 köy ve Karaağaç’ın Kapaklı’ya bağlandığını anımsatan Mandalı, “Karaağaçlılar direkt olarak Kapaklı’ya gelemiyordu. Dün aldığımız sevindirici haberi sizinle paylaşmak istiyorum. 10-15 gün içinde gerek köylerimizden, gerekse Karaağaç’tan direkt olarak Kapaklı’ya ulaşım sağlanabilecek” açıklamasını yaptı. “Kapaklı’nın en büyük eksikliklerinden birinin de modern bir hastane olmayışıdır” diyerek konuşmasını sürdüren Mandalı, “Çerkezköy OSB Müdürlüğü mevcut hastane yerinin kendilerine bırakılması şartıyla bizim göstereceğimiz her hangi bir alana yeni bir hastane yapmayı önerdi. Büyükşehir ile birlikte bu konudaki çalışmalarımız da devam ediyor” dedi.    

 

DİKEY YAPILAŞMALARA AĞIRLIK VERECEĞİZ

Çarpık kentleşme ile ilgili konuya da değinen İrfan Mandalı, “İlçemizin hızlı nüfus artışını öngörerek bir karar aldık. Artık 30 parsele 30 ayrı yapı ruhsatı vermektense, 30 parsellik araziyi 1 ada olarak kabul edip dikey yapılaşmalara ağırlık vereceğiz. Bunu teşvik amacıyla da müteahhitlere yüzde 20’lik bonus hakkı tanıyacağız. Böylelikle hem çarpık kentleşmenin önüne geçecek, hem de site tarzı modern yapılarla insanların nefes alabilecekleri yeşil alanlar da kendiliğinden oluşacak” diye konuştu.

Geçtiğimiz günlerde Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçen bazı kararların kendilerini oldukça mutlu ettiği belirten Mandalı, “25 milyon TL’lik Kültür Merkezi, 7 milyon TL’lik Kapalı Spor Salonu ve 3 milyon TL’lik engellilere uyumlu modern üstgeçit projeleri Büyükşehir Meclisi’nden geçti. Toplam 35 milyon TL maliyetli bu projeler Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak” dedi ve Kadir Albayrak’a teşekkür etti.

 

 

HALKIMIZ ÇİFT YÖNLÜ HİZMET ALACAK

Göreve başlayalı 191 gün olduğunu belirten Kadir Albayrak ise “Biz her ilçede kendi Büyükşehir Hizmet Binalarımızı oluşturuyoruz. Bu çalışmalarımızı 15 Aralık’a kadar bitirmeyi hedefliyoruz. İnşallah yeni Büyükşehir hizmet binalarının da yapılması ile birlikte halkımız çift yönlü hizmet almaya başlayacak. Bunun yanında 2015-2019 Stratejik Plan çalışmalarımızı tamamladık. Önümüzdeki toplantıda meclise sunacağız” dedi ve Kaymakamlık binasından ayrılarak çalıştay için Kapaklı Belediyesi’ne geçti.   

 

BÜYÜKŞEHİR YETERİNCE ANLATILAMADI

Basına kapalı gerçekleşen çalıştayın ardından gerçekleşen toplantıda Kadir Albayrak ve Büyükşehir Daire Başkanları, STK temsilcileri ve muhtarlarla bir araya geldi. Yeni bir dönem içinde olduklarını söyleyen Albayrak, Hizmet Kervanı’nın 9’uncu durağı Çorlu, 10’uncu durağı ise Marmara Ereğlisi olacak. Şuan itibari ile Büyükşehir Belediyesi altyapı çalışmalarını tamamlamak üzereyiz” dedi. Büyükşehir Belediye Meclisi’ne katkılarından dolayı Kapaklı grubuna teşekkür eden Albayrak, “Büyükşehir oluşurken, halk yeterince aydınlatılmadı. Yarın Tekirdağ’da bu konuyla ilgili ‘Büyükşehrin Kırsal Kesime Etkileri’ adlı bir panel düzenlenecek” dedi. Toplantı Kapaklı Belediyesi’nin çalışmalarını içeren 10 dakikalık slayt sunumu ile devam etti. 

 

ÇERKEZKÖY’ÜN ARKA BAHÇESİ OLMAK İSTEMİYORUZ

Toplantıda söz alan AK Partili Kapaklı Belediye Meclis Üyelerinden İrfan Demir, “Hepimiz için hayati önem taşıyan içme suyu, bugün 400-500 metre derine inilmeden bulunamıyor. Bunun en büyük sorumlusu sanayi kuruluşlarıdır. Konuyla ilgili OSB baraj yapacaktı? Gelişmeler hakkında bizi bilgilendirir misiniz? Çevre konusunda da çok duyarlı olduğunuzu biliyoruz. OSB’nin yanı başında olduğumuz için hava kirliliğine maruz kalıyoruz. Bu konuda da OSB ile ortaklaşa bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz. İlçemizin bir diğer sıkıntısı ise altyapı sorunudur. Bugün hala 15 bin nüfusa hitap eden altyapı sistemi ile devam ediliyor. Son olarak Karaağaç ve köylerin ulaşım sorununun en kısa sürede çözülmesini istiyoruz. Biz artık Kapaklı olarak Çerkezköy’ün arka bahçesi olmaktan kurtulmak istiyoruz” dedi. 

 

TEKİRDAĞ İÇİN DE İSTANBUL’UN ARKA BAHÇESİ DİYORLARDI

Tekirdağ için de bir zamanlar İstanbul’un arka bahçesi dendiğini anımsatan Kadir Albayrak, “Kapaklı kesinlikle Çerkezköy’ün arka bahçesi değildir. Hatta 2019 yılına kadar Kapaklı’nın Çerkezköy’ü geçeceğini tahmin ediyoruz. Altyapı çalışmaları ile ilgili TESKİ’nin çok ciddi çalışmaları var. Yalnız Kapaklı değil, tüm ilçelerdeki altyapı sorunlarını en kısa sürede çözüme kavuşturacağız. UKOME Daire Başkanı Mehmet Zeki Gürcün de ulaştırma konusundaki yeni gelişmelerle ilgili bilgi verdi. Üç aşamalı çalışmalar içinde olduklarını söyleyen Gürcün, “15 yıllık gelişmelere uygun planlar hazırlıyoruz. Karaağaç-Kapaklı ulaşım sorununu çözdük. 21 Ekim’de UKOME toplantısında sonra bu yeni hatlarımızda ulaşım hizmeti verilmeye başlanacak” dedi.    

 

TEPKİNİN NEDENİ BAŞKA

Toplantıya Karaağaç Mahalle Muhtarı Özgür Cengiz ile Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı arasındaki atışma damga vurdu. Karaağaç Mahallesi’nin dışlandığını belirten Muhtar Özgür Cengiz, “Diğer mahallelerle eşit standartlarda hizmet almak istiyoruz. Ayrıca yıllardır sonuç alınamayan Lise konusunda da çözüm bulunmasını istiyoruz” dedi. Karaağaç’ın daha önce belediyece yönetildiğini anımsatan Mandalı, “Bir geçiş süreci yaşadık. 7 ay içinde benimle hiç irtibata geçmediniz. Geçseydiniz size yasal mevzuatı açıklardım. Sizin bu tepkinizin asıl nedeni Karaağaç Mahallesi’nin 4’e bölünecek olmasından kaynaklanıyor. Çünkü mühürden gelecek kaynak 4’e bölünmüş olacak. Biz ilçemizde Ziraat Odası kurulsun diye Karaağaç’ı 4’e bölmek istedik. Çünkü köyler de bize bağlandı. Ziraat odasına ihtiyacımız var. Şimdi siz diyeceksiniz ki neden ilçe merkezindeki 25 bin nüfuslu mahalleleri bölmüyorsunuz? Karaağaç belediye olarak yönetilirken 5 mahallesi vardı. Büyükşehir yasası nedeniyle 1 mahalleye düştü. Biz bunu yeniden 4’e çıkarmayı uygun gördük” dedi.  

 

 

KAZAK GÖLÜ’NDE BOT TURU YAPTI

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Hizmet Kervanı uygulamasını takdir ettiğini belirterek söz alan AK Partili Kapaklı Belediye Meclis Üyelerinden Mustafa Çetin, “Manen ve teknik olarak kendinizi çok geliştirmişsiniz. Fakat burada Büyükşehir Yasası ile ilgili eleştirilerinizden dolayı sizi kınıyorum. Resmin büyüğüne baktığımız zaman Büyükşehir Yasası sayesinde neler yapılabileceğini çok daha iyi görebileceğiz” dedi. 18 Nisan’da yaptığımız toplantıda Büyükşehir Yasası’nı çıkardığı için dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederek konuşmama başlamıştım. Sizin milletvekiliniz benim de okul arkadaşım T. Ziyaeddin Akbulut ile görüşmemde yaptığım çalışmaları takdir ettiğini söylemişti. Fakat birkaç gün sonra Çorlu basınına verdiği demeçlerde ‘Büyükşehir ne yapıyor?’ şeklinde ifadeler kullanmış. Beni bunlar üzüyor” dedi. Albayrak toplantı sonunda katılımlarından dolayı herkese teşekkür ederek Kazak Gölü’nde onuruna verilen yemeğe katıldı. Albayrak Kazak Gölü’nde botla gezmeyi de ihmal etmedi.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ