NKÜ'de organik beton yaptılar!

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Can Burak Şişman ve öğrencilerinden oluşan ekip, inşaat sektöründe önemli başar?

GÜNDEM 15.10.2014 13:02:00 0
NKÜ

ORGANİK BETON ÜRETTİLER

Normal betonun ısı ve ses yalıtımı açısından eksikliklerini ortadan kaldırmak amacıyla yola çıkan ekip, çalışmalarında başarılı sonuçlar elde etti. Uzun yıllardır konu üzerinde çalışan ekip, betonun elde edilmesinde kullanılan kum veya çakıl yerine ayçiçeği çekirdeklerinin kabukları veya çeltik kavuzları kullanarak ısı ve ses yalıtımı yüksek beton elde etti. Betonun temel bileşenlerinin yerine ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzunun kullanılması ile elde edilen beton kalıplarının ısı ve ses yalıtımlarının yüksek, ağırlık açısından normal beton örneklerine göre hafif olduğu belirtildi.

 

ISI VE SES YALITIMI SORUNLARI VAR

Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Doç. Dr. Can Burak Şişman, elde edilen örneklerin ısı ve ses yalıtımı konusunda günümüzde yaşanan sıkıntılara çare olabilecek nitelikte olduğunu belirtti.

Şişman, ekibiyle ayçiçeği kabuğu ve çeltik kavuzunun beton agregasında kullanımın yalıtım sıkıntısına çare olabileceğini belirterek, "Günümüzde dünyada en fazla kullanılan inşaat malzemelerinin başında beton geliyor. Betonun fazla kullanılmasının avantajlarının yanında iki dezavantajı var. Bunlardan birincisi ağırlığı ikincisi ise yalıtım özelliklerinin düşük olmasıdır. Beton ses ve ısı yalıtımı konusunda düşük değerlere sahiptir. Betonun bu dezavantajlarının ortadan kaldırılması için ve karşılaştığımız en büyük sorunlardan biri olan küresel ısınma, çevre kirliliği ve küresel iklim değişikliği binaların yalıtım özelliklerinin geliştirilmesi için çalışmalar yapılmasını gerektiriyor" dedi.

 

HAFİF VE YALITIMI YÜKSEK BETON ELDE ETTİK

Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle ortaya çıkan ısı yalıtımı ve hafif beton elde edilmesi çalışmaları açısından önemli sonuçlar aldıklarını belirten Doç. Dr. Şişman, "Binaların ısı yalıtım özelliklerinin ve ses yalıtım özelliklerinin geliştirilmesi birinci dereceden öncelik taşıyor. Bu geliştirme çalışmaları için de en fazla kullanılan betonun, ısı yalıtım özelliklerinin iyileştirilmesi ve hafif beton dediğimiz birim ağırlığı daha düşük ama yalıtımsal özellikleri yüksek betonun üretilmesi ana amaçtır. Biz de beton içerisindeki agrega dediğimiz kum ve çakıl yerine kullanılabilecek organik bitkisel kökenli atıkların kullanılabilirliği üzerine çeşitli araştırmalar yaptık. Ziraatçılar olarak bölgemizde yoğun olarak üretilen ayçiçeği ve çeltiğin atıklarından faydalandık. Fabrikalarda yağ üretimi sırasında ortaya çıkan ayçiçeği çekirdeklerinin kabukları ve pirinç üretimi sırasında ortaya çıkan çeltik kavuzlarından yararlandık. Bu malzemelerin atık olarak bertaraf edilmesinde çeşitli güçlükler yaşanıyor. Biz bu atık malzemenin faydalı bir ürüne dönüştürülebilmesi için bu çalışmayı yürüttük. Betonun ısı ve ses yalıtımı konusundaki dezavantajlarını ortadan kaldırdık. Geliştirdiğimiz ısı ve ses yalıtımı yüksek, ağırlığı hafif betonla bitkisel bir atığın faydalı bir şekilde değerlendirilmesini sağladık" ifadelerini kullandı.

 

TARIMSAL ATIKLARI FAYDALI ALANDA KULLANDIK

Hafif ve yalıtımı yüksek beton arayışına çare olabilecek bileşenlerin tarımsal atıklardan oluşabileceğini fark ettiklerini belirten Doç. Dr. Şişman, "Günümüzde dünyadaki beton üreticilerine bakıldığı zaman daha çok hafif beton denen birim ağırlığı düşük ama yalıtımsal özellikleri yüksek betonların üretilme çalışmaları artmış durumundadır. Bu amacı gerçekleştirebilmek için tarımsal atıkların nasıl kullanılabileceğini düşündük. Önemli bir problem olan tarımsal atıkların betonda agrega içerisinde kum ve çakılda yer değiştirmeli olarak kullandık. Böylece betonun ağırlığını azaltırken ısı ve ses yalıtım özelliklerini de iyileştirdik. Isı ve ses yalıtımını tarımsal atıklarla iyileştirdiğimiz betonun dayanıklılık sorunu sebebiyle ara bölümlerde ara elemanlarda kullanıma uygun olduğunu gördük" diye konuştu.

Betonun geliştirilmesine yönelik ekip tarafından yapılan çalışmalar devam ediyor.

 

Haber Merkezi