Pekmez kazanları kaynamaya başladı

Kırklareli'nin dağ köylerinde, köy halkı geleneksel yöntemlerle odun ateşi ile pancar pekmezi kaynatarak kış hazırlıklarını yapıyor.

GÜNDEM 13.10.2014 14:01:00 0
Pekmez kazanları kaynamaya başladı

KÖYLÜLER KIŞLIK HAZIRLIĞINA BAŞLADI

Kışın tüketmek üzere pancarlardan elde edilen pekmezin hazırlandığı Kırkklareli Geçitağzı köyünde kazanlar kaynamaya başladı. Odun ateşi üzerinde saatlerce kaynatılan pancarlardan elde edilen pekmezin yanı sıra pancarın geri kalan küspesi ise hayvanlara yem veriliyor.Kırklareli Geçitağzı köyünde yaşayan 53 yaşındaki Gülfidan Soykan, doğradıkları pancarı kazanlara atarak kaynattıklarını söyledi. 57 yaşındaki Türkan Soykan ise, uzun süre kaynattıkları pancardan pekmez elde ettiklerini belirterek, kışa hazırlık yaptıklarını kaydetti. 

 

 

PANCAR PEKMEZİ NASIL YAPILIYOR

Küçük yaşlardan beri pancar pekmezi yaptığını ifade eden 53 yaşındaki Nurten Gülsever, pancarları tarladan çıkardıktan sonra yıkayarak doğradıklarını ardından kazanlarda kaynattıklarını, pancarın su ile 3 defa kaynatıldıktan sonra pekmeze dönüştüğünü belirterek, pekmez elde edildiğini sözlerine ekledi. Kış hazırlıklarını tamamlayan köylüler, pancarın posasını ise hayvanlara yem olarak kullanıyor. 

 

Haber Merkezi