Kapıkule'den kurban eti yasağı kaldırıldı

Kapıkule Sınır Kapısı'nda, bayram süresince kurban eti getirme yasağı bayramın son iki gününde kaldırıldı.

GÜNDEM 8.10.2014 17:31:00 0
Kapıkule

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Kapıkule Sınır Kapısı’nda, bayram süresince kurban eti getirme yasağı, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na başvurusu sonrası bayramın üçüncü ve dördüncü gününde serbest bırakıldı. Kişi başı 5 kilogram ile sınırlanan uygulama da bayram süresi boyunca 3 günde yaklaşık 165 kişiden 2.5 ton kurban eti toplanırken, 85 kişi de beraberinde getirdikleri kurban etlerini vermemek için Türkiye’ye giriş yapmadan ülkelerine döndü.

Kurban Bayramı'nı Bulgaristan'da geçirip kurbanlarını o bölgede kesen vatandaşlar, gümrük işlemlerinin ardından gümrük muhafaza ekipleri tarafından kontrolden geçirildi. Genellikle poşetlerle valiz ve çantalara doldurulan etlere, gümrük personelince el konuldu.

 

5 KİLO LİMİT VAR

Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, yaptığı açıklamada  toplanan kurban etlerinin soğuk hava depolarında bekletildiğini ve 3 ay içerisinde alınmadığı takdirde imha edileceğini söyledi. Yalçın, bayram süresi boyunca 165 kişiden 2.5 ton kurban eti toplandığını belirterek, "Kurban Bayramı’nı Bulgaristan’da geçiren ve kurbanlarını orada kesen vatandaşlar beraberinde getirdikleri kurban etlerini gümrükten geçiremeyince ve teslim etmek istemeyince geri dönüş yaptılar. 85 kişi bu şekilde etlerini teslim etmek istemeyip ülkeye giriş yapmadı. Vatandaşlar, uygulamadan haberleri olmadığı için kurban etlerini yanlarında getirdiklerini söylediler. Edirne Valiliği’nin, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na girişimleri sonucu, bayramın üçüncü ve dördüncü günü kişi başı 5 kilogram olmak şartıyla uygulama tekrar başladı. Gümrük personeli arkadaşlarımız, 5 kilo limitine kesinlikle taviz vermiyor. 5 kiloyu aşan etlere el koyuyoruz ve geçişine izin vermiyoruz" dedi.

 

YASAK OLDUĞUNU BİLİYORDUK

Kurban Bayramı’nı ailesi ile birlikte Bulgaristan’da geçirdiklerini söyleyen Aysun Fayikov, "Kurban kestim ancak yanımda yüz gram etim bile yok. Yasak olduğunu bildiğim için getirmedim. Çünkü bize gümrük kapılarında broşürler dağıtılmıştı ve yasak olduğunu oradan öğrenmiştim" ifadelerini kullandı.

 

 

Haber Merkezi