Mağdur için karakolda ifade dönemi bitiyor

Suç mağduru vatandaşlar ifade vermeleri için artık karakollara çağrılmayacak. Hırsızlık, kapkaç ve gasp gibi suçlardan mağdur olan vatandaşların işlemleri, polis merkezlerine veya Jandarma karakollarÄ?

GÜNDEM 7.10.2014 13:09:00 0
Mağdur için karakolda ifade dönemi bitiyor

İçişleri Bakanı Efkan Ala, yayımladığı genelge ile polis ve  jandarmadan, ‘Yerinde hizmet projesi’ kapsamında, mağdur vatandaşların  işlemlerini, olay yerinde ya da vatandaşın uygun bulacağı bir yerde yürütmelerini  istedi. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığınca hazırlanıp  Bakanlık tarafından tüm valiliklere gönderilen genelgede, güvenlik hizmetlerinde  vatandaş memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmanın, kolluk kuvvetlerinin temel  ilkeleri arasında yer aldığı vurgulandı.

 

VATANDAŞ ARTIK KARAKOLA GİTMEYECEK

Vatandaş memnuniyeti için güvenlik hizmetlerinin en kısa zamanda, en  yakın yerden ve ilk kademeden sunulabilmesinin büyük önem taşıdığı ifade edilen  genelgede, kolluk kuvvetlerinden, suç mağduru vatandaşları karakola çağırma  yerine evine veya iş yerine giderek hizmet vermeleri istendi. Bakanlıkça başlatılan çalışmayla özellikle hırsızlık, kapkaç, gasp  gibi suçlarda şikayetçi veya mağdurların işlemlerinin daha kısa sürede  bitirilmesi amaçlanıyor. Bunun için vatandaşın müracaat, olay yeri, görgü, tespit  ve bilgi alma tutanakları polis merkez amirlikleri veya jandarma karakol  komutanlıklarına çağrılmadan, olay yerinde düzenlenecek. 

 

OLAY YERİNDE İŞLEMLER YAPILACAK 

Yasal zorunluluk gerektirmeyen durumlarda, mağdurun veya bilgi sahibi  konumundaki engellilerin işlemleri bulundukları yerde yapılacak. Suçtan zarar gören veya bilgi sahibi durumundaki kadınlarla ilgili  işlemler ise kadın görevlilerce yürütülecek. Kadın görevlinin bulunmaması  durumunda söz konusu şahısların müracaatları polis merkezi veya jandarma  karakollarına davet edilerek alınacak. 

Trafik kazalarında mağdur ve şikayetçilerle ilgili işlemler de kaza  yerinde tamamlanacak. Ancak söz konusu kişilerin sağlık durumları elvermemesi  durumunda işlemler sevk edildikleri sağlık kuruluşlarında tamamlanacak.  Şahısların polis merkezlerine gelmesine gerek kalmayacak. 

 

SİVİL GÖREVLİLER HİZMET VERECEK

Kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilen adli ve idari nitelikteki  tebligat işlemleri de ilgili kişilerin ev veya iş yerlerine giderek yapılacak. İhbar ve müracaatın gizlilik veya hassasiyetine göre vatandaşların  bulunduğu yerlerde verilen hizmetlerin sivil görevlilerce yürütülmesine özen  gösterilecek. Hassas ihbar ve müracaatlarda vatandaşın evine resmi üniformalı  polis gitmeyecek. İşlemlerin polis merkezlerinde veya jandarma karakollarında  yürütülmesi zorunluluğu olmadığı sürece vatandaşlarla öncelikli olarak telefonla  iletişime geçilecek. Onlara görevlilerin bulundukları yere geleceklerine ilişkin  bilgi verilecek. 

Uygulamanın etkin ve hızlı yürütülmesi için gerekli görülmesi  durumunda yaya veya motorize ekip sayıları da arttırılacak. 

 

Haber Merkezi