Gazeteciler sordu Vali Yerlikaya cevapladı

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, göreve başladığı günden itibaren düzenlediği 'Basın Buluşmaları'nın 9'ncunda gazetecilerle kahvaltıda bir araya geldi. Ramada Otel'deki toplantıya bü

GÜNDEM 30.09.2014 16:53:00 0
Gazeteciler sordu Vali Yerlikaya cevapladı

Vali Ali Yerlikaya, Tekirdağ’a atandıktan sonra başlattığı ‘Basın Buluşmaları’nın 9’ncusunu dün saat 10.00’da Ramada Otel’de yaptı. Sonuncusu 5 ay önce Süleymanpaşa’da yapılan Basın Buluşması’nda Vali Ali Yerlikaya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

ÇERKEZKÖY’DEKİ DERE TAŞKINLARI VALİ’YE SORULDU

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan ve soru-cevap şeklinde gerçekleşen toplantıda Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Çerkezköy’de yaşanan dere taşkınlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Çerkezköylü gazeteciler Vali Yerlikaya’ya, “Geçtiğimiz günlerde yaşanan şiddetli yağış nedeniyle Pınarça ve Çorlu derelerinde taşkınlar oldu. Geçtiğimiz yıl bu dereler üzerinde DSİ çalışma başlatmıştı. 30 Mart yerel seçimlerine kadar hızlı bir şekilde devam eden dere ıslah çalışmaları, seçimlerden sonra durma noktasına geldi. DSİ yetkilileri, çalışmaların devam edebilmesi için öncelikle mevcut kamulaştırma sorunlarının giderilmesi gerektiğini söylüyor. Bu kapsamda DSİ yetkilileri kamulaştırmaların Çerkezköy Belediyesi’nce yapılması gerektiğini açıkladı. Belediye yetkilileri ise, maliyeti yaklaşık 25 milyon TL’yi bulan kamulaştırma probleminin altından kalkmalarının mümkün olmadığını söylüyor. Bugün şiddetli bir yağış olsa o dereler yine taşacak. Bu süreçte mağdur olan taraf yalnızca Çerkezköy halkı. Halk DSİ ile Belediye arasında kaldı. Valilik olarak konuyla ilgili nasıl bir yol haritası çizmeyi planlıyorsunuz” sorusunu yöneltti.

 

DSİ KAMULAŞTIRMA YAPARSA SAYIŞTAY KİŞİ BORCU ÇIKARIR

Gazetecilerin sorusuna yanıtlayan Vali Ali Yerlikaya, “DSİ’nin mevzuatında şu var. Şehirlerdeki derelerin taşmasını önlemekle ilgili ne gerekiyorsa yapmalıdır. Fakat bu süreçte kesinlikle kamulaştırma işine girmezler.”dedi.Derelerin halkın ortak malı olduğunu söyleyen Vali Yerlikaya, cevabına şöyle devam etti: “Zamanında yapılan hatalı mülkiyetleşme çalışmaları nedeniyle bugün şehrimizin birçok bölgesinde kamu malı olması gereken bu tür araziler, şahıs arazileri içinde kalmış. Biz bir dere yatağında çalışma yapalım dedik. Adamın biri çıkıp geldi. ‘Burası benim arazim, arazimden çıkın’ dedi. DSİ bu yüzden kamulaştırma yapmıyor. Bugün DSİ kamulaştırma yapsa, Sayıştay bu işi yapan kişiye ‘Kişi Borcu’ çıkarır.”

 

BELEDİYE YAPMAK ZORUNDA

En kısa süre içinde Çerkezköy’e gelerek Belediye Başkanı Vahap Akay’ı ziyaret edeceğini dile getiren Valli Yerlikaya, “Belediye Başkanımızla görüşeceğiz. Ya vatandaşın rızasını alarak ya da parasını vererek bu kamulaştırmayı yapmak zorundalar. Aksi takdirde DSİ bu bölgede gerekli çalışmaları yapamaz” dedi.

 

OKUL MÜDÜRLERİ VALİYE SORULDU

Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde Tekirdağ genelinde birçok okul müdürünün görevinden alınması ile ilgili soruların yöneltilmesi üzerine İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, cevap verdi. Müdür İşler, şunları kaydetti: “Tekirdağ’da görev yapan 323 müdürden 153’ü yeni düzenlemeler kapsamında değerlendirmeye tabi tutuldu. Müdür arkadaşlarımızı değerlendirmeye tabi tutma yetkisi de 10 kişiden oluşan bir heyete verildi. Yani müdürlere puanlarını 10 kişi veriyor. Bulunduğu kurumda 4 yıldır müdür olarak görev yapan müdürler yapılan değerlendirme sonucunda 75 puan ve üzeri alırsa, görevlerine devam etme hakkı kazanıyor. İsteyen müdürler, başka okullarda müdürlük için de başvurabiliyor. 46 Müdürümüz yapılan değerlendirmeler sonucu mevcut okullarında görevlerine devam edecek. 20 Müdürümüz ise başka bir okulda görev almak için başvuruda bulundu. 87 okul müdürü ise 75 puan barajını aşamadığı için görevlerine öğretmen olarak devam edecek”

 

MÜDÜRLERE MOBİNG YOK

İşler’in ardından Vali Ali Yerlikaya da okul müdürleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Yerlikaya, “Biz hiçbir müdürümüze mobing uygulamıyoruz. 75 barajını geçen müdürlerimize ‘Mevcut okulunda mı çalışmaya devam etmek istersin yoksa başka bir okulda mı?’ diye soruyoruz. İlimizde 27 yıl aynı okulda müdürlük yapanlar var. Müdürlük bir öğretmen için ek görevdir. Asıl olan öğretmenliktir. Yeni düzenleme ile bir öğretmen en fazla 8 yıl müdürlük yapabilecek” açıklamasını yaptı.

 

ÖĞRENCİYE GÖRE DERS SAATİ

Tekirdağ’da eğitim alanında radikal kararlar aldıklarını anlatan Vali Yerlikaya, “Tekirdağ’da birçok mahallede okullara giriş saatlerini farklı farklı belirledik. Aydoğdu Mahallesi’nde okullarda ders zili 09.30’da çalıyor. Aydoğdu mahallesi çocukları akşama kadar oynamasını seven çocuklar. Gece geç yattıkları için sabah kalkmaları da zor oluyor. Öğretmenler, 07.30’dan 09.30’a kadar çocukların okula gelmesini bekliyordu. Saat 10.00 oldu mu veliler okula gelip çocuklarını alıyor çorba içmeye götürüyordu. Biz ne yaptık. Valilk olarak bu çocuklarımıza 09.00-09.30 arasında çorba servisi başlattık. Çocuklar 09.30’da da ders başı yapıyorlar. Böylece hiçbir çocuk derse geç kalmıyor, derslerini de ihmal etmiyor. Bu uygulamayı pilot bölge olarak Aydoğdu Mahallesi’nde başlattık. Eğer başarılı olursa diğer mahallelerimizde de gerçekleştirmeyi planlıyoruz” dedi.  

 

DERS GÜNÜ YARIM GÜNE SIKIŞTIRILAMAZ

Süleymanpaşa İlkokulu’nda yarım gün eğitim-öğretim verildiğine dikkat çeken Vali Yerlikaya, “Ders araları 5’er dakika. Öğle arası yok. Kimse alınmasın ama bazı öğretmenlerimiz öğleden sonra gezmelere gidecek ya da ek iş yapacak diye, Bakanlık kararına rağmen ders gününü yarım güne sıkıştıramazlar. Seneye Süleymanpaşa’da tam gün eğitim öğretim verilecek. Konuyla ilgili Süleymanpaşa’yı tehdit ettim. Eğer ben uyarmasaydım, normalde 136 öğrencinin eğitim öğretim görmesi gereken okulda, 300 öğrenci eğitim öğretim görecekti. Bugün bu okulumz da 150 öğrenci var. Bu 14 kişilik fazlalık da nakillerden kaynaklanıyor” açıklamalarını yaptı.

 

DERDİM NE BİRDE ARANIZA GİREYİM

Vali Yerlikaya, daha sonra kendisine yakıştırılan ‘yandaş medya’ oluşturmayla ilgili dedikodulara açıklık getirdi. Böyle bir şeyin mümkün olamayacağının altını çizen Vali Yerlikaya, Tekirdağ’da bulunan tüm basın mensuplarına eşit mesafede olduğu vurguladı. Yerlikaya, şunları söyledi: “Medya ve basın kurmakla ilgili bizim herhangi bir kişiye tavsiye ve telkinde bulunmamız mümkün değil. Kurum müdürlerimizle en son Perşembe günü toplantı yaptık. Böyle bir şey olsa zaten siz bu soruyu burada sormuş olmazdınız. Gazetenizde manşet olurdu. Bunun imasını bile yapmamız doğru bir şey değil. Ben elimden geldiğince tüm basın mensuplarına eşit ve hakkaniyetli davranmaya çalışıyorum. Sizin kendi içinizdeki rekabet bu kadar keskinken derdim ne? Bütün işlerimi bitirip bir de sizin aranıza mı gireceğim yani?”

 

80 TANE DERİCİ VAR KOKU TAMAMEN KESİLMEZ

Çorlu Deri OSB’den gelen kokuların sorulması üzerine Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Kaan Sinan Tohum açıklamalarda bulundu. Kokunun tamamen kesilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Tohum, “Deri OSB’de 80 tane derici var. Deri üretiminden kaynaklanan bir koku da var. Biz Deri OSB’de geceli gündüzlü denetimlerimizi yapıyoruz. İstediğimiz şartlarda olmayanlara süre verip durumlarını iyileştirmelerini istiyoruz. Fakat 181 hattına bölgede yapımına yeni başlanan ‘etleme’ tesisi hakkında ihbarlar geliyor. Biz zaten oraya gitmiştik. Tesisin yapımına ÇED alınmaksızın başlandığını gördük. İdari işlem uyguladık. Daha sonra ÇED sürecini tamamladı. İşletme fiziki şartlarını iyileştirdi. Bu tesis, çevresel açıdan baktığımızda çok faydalı bir yatırım. Bir atığı geri kazandırıyor. Derideki yağı geri kazanıyoruz. Bu da kozmetikte kullanılıyor, sabunda kullanılıyor. Bizim mevzuatımızda orası lisansa tabii bir yatırım. Bölgedeki arıtma tesisinin çamurunu kurutma aşamaları var. Yüzde 90 tamamlandı. Çevresel yatırımlar ardı ardına geldiğinde koku da azalacaktır”

 

ŞOV PEŞİNDE DEĞİLİZ

Toplantının sonlarına doğru gündeme gelen ‘Bonzai’ adı verilen sentetik uyuşturucu ile ilgili açıklamalarda bulunan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, il genelinde uyuşturucuyla mücadele eden tüm kurumlarla işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti. Yerlikaya, “Kurumlar arası diyalogla bonzai tehlikesini vatandaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz. Biz bu işin şov kısmında değiliz. Gizlilik ve titizlik içerisinde bu işin mücadelesini yapıyoruz. Uyuşturucu sorunu sadece emniyet ve valilik ile çözülmez. Ailelerimize de büyük iş düşüyor. Önümüzdeki günlerde Milli Eğitim, Jandarma ve Emniyet’in ortak düzenleyeceği toplantılar ile bu işi daha büyük kitlelere duyurmak istiyoruz” dedi.Ramada Otel’de gerçekleşen 9. basın buluşması daha sonra Vali Yerlikaya’nın katılanlara teşekkür etmesinin ardından son buldu. Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya’nın öncülüğünde 9’uncu Basın Buluşmaları’na il Jandarma Komutanı Albay Hakan Saraç, İl Emniyet Müdürü Halil Turan Erol, İl Milli Eğitim Müdürü Halis İşler, Çevre Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Kaan Sinan Tohum, İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Aysel Erkmen ile il merkezi ve ilçelerde görev yapan basın mensupları katıldı.

 

Haber/Ahmet KARDEŞ