Kurbanı incitmeden kesin!

Tekirdağ İl Müftü Yardımcısı İsmail Hısım, Kurban Bayramı öncesinde kesilecek kurbanlıklara özen gösterilmesini belirterek, incitilmeden kesilmesini istedi.

GÜNDEM 26.09.2014 10:56:00 0
Kurbanı incitmeden kesin!

Kurban Bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların kesimi konusunda dikkat edilmesi gereken hususlara anlatan Tekirdağ İl Müftü Yardımcısı İsmail Hısım, kurbanlıkların kesim alanlarında incitmeden, mutlaka boğazlanarak kesilmesi gerektiğini belirtti. 

 

KURBAN’DA DİNEN ARANAN ŞARTLAR

Kurbanın ekonomik değeri olduğundan bunun yanlış kullanılmaması gerektiğini belirten İl Müftü Yardımcısı İsmail Hısım, ekonomik çıkarlar için yaşı küçük hayvanların satılmaması gerektiğini belirterek, "Kurbanın ekonomik önemi de için olduğu bazı kurallara hem satıcılar hem de alıcılar dikkat etmelidir. Deve ülkemizde pek yaygın değildir. Kurbanlık sığırların en az iki yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Koyun ve keçilerin de bir yaşında olması gereklidir. Ancak koyun 6 ay ve daha yukarı aylarda olursa, annesi gibi gösterişli olursa kurbanlık olabilir. Tabi bu hayvanların hasta veya zayıf olmaması gerekiyor" dedi.

 

PARA VERMEKLE KURBAN OLMAZ

Kurban kesiminde boğazlanarak kesimin yapılması ve hayvanlara eziyet çektirilmemesi gerektiğini ifade eden Müftü Yardımcısı Hısım, "Dinimiz temizliği de emreder. Kesim yerlerinde vatandaşlarımız sıralarına uymalıdır. Mutlaka kurban boğazlanarak kurban edilmelidir. Parasını fakire vermekle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz. Parasını vermek sadaka olarak nitelendirilir. Mutlaka nail dediğimiz boğazlama yapılmalıdır. Kurban sığır cinsi, koyun cinsi ve deve cinsi hayvanlardan olur. Bunun dışındaki hayvanlardan tavuktan, horozdan kurban olmaz" ifadelerini kullandı.Kesim yerlerine hayvanların incitilmeden götürülmesi gerektiğini de belirten Hısım, kurbanlıkları itip kakmadan, kesim yerlerinde hijyenik şartlara dikkat ederek, Allah adına kurban edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

 

Haber Merkezi