Eğitimciler Belediye önüne çıktı

Çerkezköy ve Kapaklı'daki Eğitim Sen Temsilcilikleri'ne bağlı öğretmenler dün yapılan bir günlük iş bırakma eylemi kapsamında Çerkezköy Belediyesi önünde basın açıklaması

GÜNDEM 24.09.2014 16:01:00 0
Eğitimciler Belediye önüne çıktı

Çerkezköy ve Kapaklı Eğitim Sen Temsilcilikleri dün Çerkezköy Belediye’si önünde eylem yaptı. Saat 12.00’de bir günlük grev kapsamında basın açıklaması yapan Eğitim Sen Temsilcileri, Milli Eğitim’de son dönemlerdeki uygulamalara tepki gösterdi. Basın açıklamasında, “Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde yıllardır acil çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakıp,eğitim sistemi üzerinden toplum içinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar yaratacak uygulamaları hayata geçirmeyi sürdürmektedir” denildi.

 

EĞİTİMDEKİ DÜZENLEME TOPLUMU ETKİLEYECEK

Çerkezköy ve Kapaklı Eğitim-Sen Temsilcilikleri adına ‘24 Eylül Grevi’ basın açıklamasını Çerkezköy ve Kapaklı Eğitim-Sen Yürütme Kurulu adına Ayşegül Duman yaptı. Duman, basın bildirisinde şunları kaydetti: “Toplumun farklı kesimlerinin giderek artan ve acil çözüm bekleyen sorunları sürekli geri plana itilirken, eğitim sistemi üzerinden tüm toplum iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda biçimlendirilmek istenmektedir. Eğitimde ve yükseköğretim alanında bu güne kadar yapılan bütün yasal düzenlemeler, hayata geçirilen fiili uygulamalar sadece eğitim sistemini değil, çocuklarımızın, velilerimizin ve bütün toplumun geleceğini ipotek altına almaktır. Dayatmaların arttığı bir dönemde sesimizi duyurmak ve sorunlarımıza kalıcı çözümler üretilmesi için bir kez daha alanlardayız.”

 

İMAM HATİPLERE AYRICALIK

Açıklamasında İmam Hatiplere ayrıcalık tanındığını anlatan Duman, “Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde yıllardır acil çözüm bekleyen sorunları bir tarafa bırakıp, eğitim sistemi üzerinden toplum içinde yeni ayrışmalar ve kutuplaşmalar yaratacak uygulamaları hayata geçirmeyi sürdürmektedir. Özellikle eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında, eğitime yönelik doğrudan siyasi müdahaleler artmıştır. Eğitim müfredatının içeriğine dini söylem ve ifadelerin yerleştirilmiş,okul dönüşümleri sürecinde imam hatiplere ayrıcalık tanınmış,öğrenciler öğretmenler yokluğu gerekçe gösterilerek dini içerikli dersleri seçmeye yönlendirilmiştir.”diye konuştu.

 

HEDEF KARMA EĞİTİMİ ORTADAN KALDIRMAK

Eğitimdeki yeni düzenlemelerin karma eğitimi ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu savunan Duman, “Türkiye’nin her yerinde imam hatip okullarına yeterli talep olmasına rağmen normal ortaokullar içinde imam hatip sınıfları açılmış, bazı tel örgü ve duvarlarla bölünerek öğrenciler mağdur edilmiştir.Doğrudan inanç istismarı şeklinde gündeme getirilen her lisede ibadethane(mescit)açılmasının zorunlu hale getirilmesi ve son olarak kılık kıyafet yönetmenliğinde yapılan değişiklikle bütün okullarda başörtünün serbest bırakılması, okullarda velileri ve öğrencileri karşı karşıya getirecek uygulamalar olarak dikkat çekmektedir. AKP iktidarı, her alanda olduğu gibi,eğitim alanındaki siyasal hedeflerine ulaşmak için halkın dini duygularını istismar etmekten çekinmemektedir.” açıklamalarında bulundu.

Duman açıklamasında TEOG sistemiyle 134 bin öğrencinin resmi yollardan istemedikleri okula kaydedildiğini, eğitimde siyasal kadrolaşma yaşandığını, üniversitede sorunların katlanarak arttığını belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nın eğitimcilerin sesine kulak vermesini istedi. Duman, “Siyasi iktidar ve Milli Eğitim Bakanlığı şunu çok iyi bilmelidir ki, eğitim ve bilim emekçileri eğitim üzerinden oynanmak istenen oyunun ve boyunlarına geçirilmek istenen zincirin farkındalar. Eğitim ve bilim emekçileri ne kendilerinin ne de çocuklarımızın, siyasi iktidarın siyasal-ideolojik hedeflerine kurban edilmesine asla izin vermeyecek,siyasi iktidarın eğitimi ve toplumu kendi çıkarları doğrultusunda tek tipleştirme yönündeki girişim ve uygulamalarına bütün gücümüzle karşı duracağız.”dedi.

 

EĞİTİMDEKİ SORUNLAR

Duman açıklamasını şöyle tamamladı: “1-Kamusal,demokratik, bilimsel,laik ve anadilinde eğitimin önündeki bütün engeller kaldırılmalı. 2-Eğitimin bütün kademelerinde dini kurallara göre değil,bilimsel kurallara göre eğitim yapılmalı,kendi siyasal-ideolojik çıkarları için okullarda din ve inanç istismarı anlamına gelen uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir.Laik eğitim gerçek anlamıyla yaşama geçirilmelidir. 3-MEB, öğrencileri özel okullara,meslek lisesi,imam hatip ya da açık mliseye yönlendirmekten vazgeçmeli,TEOG yerleştirmeleri sürecinde yaşanan sorunlar en kısa sürede çözülmelidir. 4-Eğitimde siyasi kadrolaşmaya,zorunlu rotasyon girişimlerine,angarya çalışma ve performans uygulamalarına derhal son verilmelidir. 5-Öğretmen ve yardımcı hizmeti açıkları kapatılmalı,okullarda ve üniversitelerde angarya çalışma uygulamalarına, Eğitim-Sen üyelerine yönelik soruşturma,sürgün ve görevden almalara son verilmelidir. 6-Memur Sen’in imzaladığı ihanet sözleşmesi nedeniyle oluşan enflasyon kayıplarımız karşılanmalı, maaşlarımıza 2014 enflasyon farkı kadar ek zam yapılmalıdır. 7-Kamu kaynakları özel okullara değil, devlet okullarına aktarılmalı, eğitime yeterli bütçe, okullarımıza ihtiyacı kadar ödenek ayrılmalıdır.”

 

Haber / Seyit SÜREN