EĞİTİMCİLER GREV YAPTI

Dün eğitimciler Milli Eğitim Bakanlığı'nın uygulamalarına tepki olarak bir günlük grev yaptı. Grev yapan sendikalar arasında yer alan Türk Eğitim Sen Çerkezköy ve Kapaklı Temsilcisi Alper Fidan, r

GÜNDEM 24.09.2014 15:40:00 0
EĞİTİMCİLER GREV YAPTI

Eğitimciler bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Dünü grev günü olarak ilan eden eğitim sendikalarından Türk Eğitim Sen Çerkezköy ve Kapaklı Temsilcisi Alper Fidan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın rotasyon ve atamalarına tepki gösterdi.

 

178 OKUL MÜDÜRSÜZ BIRAKILDI

Milli eğitimdeki haksızlığa, hukuksuzluğa ve adam kayırmaya karşı isyan ettiklerini belirten Türk eğitim Sen Çerkezköy ve Kapaklı Temsilcisi Alper Fidan, “Bugün Hz. Ömer adaletini elinin tersiyle itenlere, milli eğitimde ayrımcılık kokan uygulamalara, yılların emeğiyle elde edilmiş makamların yandaşlara, torpillilere, sırtı kalın olanlara peşkeş çekilmesine ‘dur’ denildiği gündür.”dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın özellikle yaz aylarında çıkardığı ‘Rotasyon’ uygulaması ve yeni eğitim ve öğretim döneminde yapılan Okul Müdürü atamalarına tepki gösteren Türk Eğitim Sen Temsilcisi Alper Fidan, şunları anlattı: “MEB Yasası ve yayınlanan Yönetici Atama Yönetmeliği ile okulları hallaç pamuğu gibi dağıttılar. Görev süresi uzatılacak müdürleri kendilerine biat edenlerden, ideolojisi ve siyasi duruşu iktidara yakın olanlardan seçildi. Bütün bunların baş aktörü   yandaş yalaka bir sendika. Şu an ilimizde 178 okul müdürsüz bırakılmıştır. Ülke genelinde ise 8 bin okul müdürü adeta idam edilmiştir. Okul müdürlerini idam edenler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Valiliklere idari soruşturmalar açılması için dilekçeler verdik. Hatta bu tetikçilerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığı da soruşturma başlatıyor. Bakalım bu soruşturmalardan ne sonuç çıkacak? Soruşturmalar amacına hizmet edecek mi, yoksa okul müdürlerini idam edenler herhangi bir ceza almadan yollarına devam edecek mi? Şayet soruşturmalarda şaibeler tespit edersek, soruşturmayı yapanlarında yakasına yapışacağız!”

 

MİLLİ EĞİTİMDE KADROLAŞMA YAŞANIYOR

Milli Eğitim’de yeni bir kadrolaşma dönemine girildiğini savunan Fidan , “Milli Eğitimde her alanda yaşanan kadrolaşmadan şube müdürleri de nasibini almıştır. Mülakatla şube müdürü yapılan iktidara bağımlı kişiler, kariyer, emek, alınteri, liyakat göz ardı edilmiştir. Konu yargıya taşınmış ve başarı sıralamasının tek başına sözlü sınav sonuçlarına göre oluşturulması hukuka aykırı bulunarak, söz konusu yönetmeliğin yürütmesi durdurulmuştur. Ancak MEB hukuksuzluklarına devam ederek, sözlü sınava dayalı şube müdürlüğü atamalarını iptal etmemiştir. Bu nedenle Türk Eğitim-Sen olarak hukuku hiçe sayan MEB Müsteşarı hakkında suç duyurusunda bulunduk. Akabinde de sözlü sınava dayalı şube müdürlüğü atamalarının iptal edilmesi için Danıştay’da dava açtık. Yargının bu konuda da sağduyulu davranacağına inanıyoruz. Şayet yargı bunu iptal ederse MEB bu kez ne yapacaktır? Yine mi ‘Yargı kararını uygulamıyorum’ diyecektir.”diye sordu.

 

BU EYLEM UYARI NİTELİĞİNDEDİR

Eğitimdeki taşeronlaşma başta olmak üzere ‘Nöbet ücretleri, ekonomik ve sosyal haklar” gibi sorunlar ve Hükümet tarafından verilen ‘Akademik zam sözü’nün yerine getirilmemesi gibi sorunları dile getiren Fidan, “Özel okulları teşvik edip, devlet okullarına üvey evlat muamelesi yapıldığı için, öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının kaybettiği itibarı için, daha demokratik milli eğitim için bugün alanlara indik, grev yaptık.” hatırlatmasında bulundu ve açıklamalarını şöyle tamamladı: “Sendikamızın bu eylemi bir uyarı niteliğindedir. Bu ülkeyi yönetenler aklını başına almalıdır. Aksi takdirde bu eylemlerimiz bir son olmayacak. Sürekli eylemlilik süreci başlatılacaktır. En kısa sürede taleplerimize cevap bekliyoruz. Alacağımız cevap eylemlerimizi de şekillendirecektir. Biz sözümüzü söyledik, duyan duymayan kalmasın.”

 

Haber / Abdulhamit ALBEZ