Engelliler ulaşım sorunlarını Büyükşehir'e taşıdı

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, toplu ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi ve ücretsiz taşıma kartları sorununun çözülme

GÜNDEM 19.09.2014 13:01:00 0
Engelliler ulaşım sorunlarını Büyükşehir

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne bir dilekçe yazarak, son zamanlarda engellilerin toplu ulaşım araçlarında yaşadıkları sorunların çözüme kavuşturulması talebinde bulundu. Çetinkaya, dilekçesinde engelli toplu ulaşımda kullanılan araçların engelli kullanımına uygun hale getirilmesi ve ücretsiz taşıma kartlarında yaşadıkları sorunu dile getirdi.

 

BÜYÜKŞEHİR’E DİLEKÇE YAZDI

Çetinkaya, Büyükşehir Belediyesi’ne yazdığı dilekçede, “Engelliler başkalarının yardımına gerek duymadan kent yaşamına katılmaları aktiviteler ile bütünleşmeleri ve evlerinden çıkıp sosyal hayata katılmaları için ulaşımın engelsiz olması gerekmektedir.”dedi.Yerel yönetimlerin denetimindeki tüm toplu taşım araçları ve şehir içi servis araçları özürlülere yardımcı araç ve gereçleriyle rahatlıkla erişebilecekleri biçimde donatılması ve araç ile durak ve kaldırım yüzeyleri arasındaki kot farklılıklarının giderilmesi gerektiğini dilekçesinde anlatan Çetinkaya, şunlara yer verdi: “Yerel yönetimler, ayrıca özel durumdaki özürlülerin taşınması için özel donanımlı araçlar hazırlamalı ve bunları hizmete sunmalıdır. Toplu taşıma araçlarından engelliler ücretsiz yararlanabilmelidir. Duraklar, istasyonlar, iskelelerde biniş ve inişler için gerekli donanım bulunmalıdır. Şehir içi ulaşım engellilere uygun hale getirilmelidir. Engelliler için sesli uyarıcılarla desteklenerek, alt ve üst geçitler uygun hale getirilmelidir.”

 

MİNİBÜSLER ENGELLİLERE UYGUN HALE GETİRİLMELİ

Toplu ulaşım araçlarındaki eksiklikleri sıralayan Çetinkaya, “Tekirdağ ilimizin tüm ilçelerindeki minibüslerin engellilere uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Engellilere uygun hale getirilen minibüs tapmaları otomatik olmadığı için şoförler yerinden kalkıp rampayı açmak istemiyorlar. Açsalar bile sinirli oluyorlar bu durumda engelli bundan kötü şekilde etkileniyor. Bu nedenle bizim isteğimiz otomatik olmasıdır. Ayrıca otobüs duraklarının da engellilere uygun olması gerekmektedir. Biz Çerkezköy’de şoförlerden en çok duyduğumuz şey; burası çok yüksek veya çok alçak rampayı açamayız oluyor. Duraklarda tekerlekli sandalyenin girebileceği bölüm olmalıdır.”

 

NELER YAPILMALI

Sorunları dile getiren Çetinkaya, taleplerini şöyle sıraladı:

 

1-Duraklar yardıma ihtiyaç duymadan, kolay ve engelsiz ulaşılabilir olmalıdır.

2- Durakların yerleri kolay anlaşılabilir ve belli uzaklıklardan görülebilir olmalıdır.

3- Engellilerin otobüse rahat inip binmeleri için, durak kısmı taşıt yolundan 20 santim rampa ile yükseltilmeli ve 30cm?lik döşemeyle otobüse kolayca giriş sağlanmalıdır.

4- Otobüs duraklarında engelliler için oturma bankı ve bankın uygun yerlerinde tutunma barları, tekerlekli sandalye için ayrılmış alan olmalıdır.”

 

ENGELLİ RENCİDE EDİLİYOR

Toplu ulaşım araçları ve duraklarda engellilerin yaşadığı sorunları uzun uzun anlatan Çetinkaya, yine engellilere tanınan ücretsiz ulaşım kartlarıyla ilgili olarak da sorunalarına yer verdi. Çetinkaya, dilekçesinde bu konuyla ilgili şunları anlattı: “Engelli indirim kartlarının kullanımda da sorunlar yaşanıyor. Engelliler hükümetin kendine verdiği haklarından yararlanmak istiyorlar. Engellilere ve refakatçilere tanınan ücretsiz taşınma hakkını kullanmak istiyorlar. Çerkezköy toplu taşıma araçlarında birçok şoför ücret istemekte vermeyince minibüsten indirme veya engelliyi rencide etmekteler.”

 

ENGELSİZ BİR TEKİRDAĞ İÇİN

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Çetinkaya Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği dilekçeyi şöyle sonlandırdı: “Tekirdağ içinde Çorlu Çerkezköy –Çerkezköy Tekirdağ vb. toplu taşıma araçlarının da engellilere uygun hale getirilmesi gerekmektedir. Bir engelli kimseye muhtaç olmadan evinden çıkıp bir başka ilçedeki işini tek başına yapması engelliler için çok önemlidir. Türkiye sakatlar derneği Çerkezköy şubesi olarak engelsiz bir Tekirdağ için elimizden geleni yapmaya hazırız.”

 

Haber / Abdulhamit ALBEZ