Trakyalı gazetecilerde Diyarbakır toplantısına katıldı

Diyarbakır'da yapılan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi'ne Çorlu Medya Mensupları Derneği üyeleri de katıldı. Toplantıda Türkiye'nin çeşitli yerlerinden Diyarbakır'a

GÜNDEM 14.09.2014 15:12:00 0
Trakyalı gazetecilerde Diyarbakır toplantısına katıldı

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanlar Konseyi Toplantısı nedeniyle Diyarbakır’da buluşan 150’ye yakın gazeteci ve köşe yazarı, çözüm sürecine katkı amacıyla bir dizi temas ve toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Trakya’dan gazetecilerde katıldı. DHA Edirne Bölge Müdür olan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Lütfü Karakaş,  Çorlu Medya Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Yirun, Çerkezköy Haber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Gülveren Vatansever gibi isimler katıldı.

 

İLK ZİYARET VALİ KIRAÇ’A

Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 46. Başkanlar Konseyi Toplantısı, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğinde geniş bir katılımla Diyarbakır’da başladı. TGF Genel Başkanı Atilla Sertel başkanlığındaki heyet ilk olarak Diyarbakır Valisi M. Cahit Kıraç’ı ziyaret etti. Vali Cahit Kıraç, gazetecileri Diyarbakır’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, barış ve dostluk mesajı verdi.

 

BARIŞI KORUMAK SAVAŞTAN DAHA ZOR

Vali Kıraç en önemli gündem maddelerinin çözüm sürecine dair yürütülen çalışmalar olduğunu ifade ederek “Dünyada barışı korumak savaştan daha zordur. İnsanların her noktada birbirini anlayan ve seven, kucaklayan bir yapı içinde bin yıldır sürdürdüğümüz gelenek göreneklerimizi bizden sonraki nesillere de aktararak, birliğimizi, beraberliğimizi pekiştirmek zorundayız. Bunun olabilmesi için basının dile getireceği söylemler, yazılan yazılarla geleceğe ışık tutulması önemli ve anlamlı. İnsanlar son 2 senedir çatışma ortamı yaşanmadan, gece gündüz sokağa çıkabilen insanlar kafeteryalarda zaman geçiriyor, sosyal-kültürel etkinliklere katılım sağlıyor. Barış, bu toprakların ürettiği bir kavramdır” dedi.

 

DİYARBAKIR ÖNEMLİ KENTLERDEN BİRİ

TGF Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atila Sertel de Diyarbakır’ın, Türkiye’nin en önemli kentlerinden biri olduğunu ifade ederek “Devlet adamı olarak; demokrasinin geliştirilmesi, insan haklarının savunulması noktasında çok önemli işler yapıyorsunuz” dedi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veysi İpek de, bu süreçte gazetecilere önemli görevler düştüğünü belirtti. Ziyarette Diyarbakır için hazırlanan tanıtım klipleri ve filmler de gösterilirken, TGF Genel Başkanı Atila Sertel, Vali Cahit Kıraç’a ziyaret anısına plaket takdim etti.

 

ŞEHİRLER ARASI KÖPRÜLER OLUŞTURMALIYIZ

Sertel başkanlığındaki Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı’yıda ziyaret etti. Yıllarını gazetecilik mesleğine vermiş insanların böyle bir süreçte Diyarbakır’da buluşmasının geleceğe dair büyük bir umut olduğunu ifade eden Anlı, “Şehirlerimiz arasında yeni köprüler oluşturmamız gerekiyor” dedi.Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel de “Türkiye aynı bayrak altında ama herkesin demokratik, hak ve hukukunun sağlandığı kimsenin kimseyi dini, dili, rengi, ırkı, mezhebi nedeni ile kimsenin kimseyi ötekileştirmediği, kardeşliğin ve birlikte yaşamın orta koşullarının açıldığı bir dönem olsun diye buradayız” dedi. Sertel, Türkiye Gazeteciler Federasyonu 46’ıncı Başkanlar Kurulu toplantısının anısına İzmir’den getirdiği ve barışı simgeleyen zeytin ağacını armağan etti. Anlı ise Sertel’e binlerce yıl önce Diyarbakır Surları’na resmedilen ve Diyarbakır’ın amblemi haline gelen çift başlı kartal figürünün işlendiği bir tablo armağan etti.

 

ERDEBİL KÖŞKÜN’DE YEMEK

Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nu düzenlediği 46. Başkanlar Konseyi toplantısı için Türkiye’nin dört bir yanından Diyarbakır’da bulunan gazeteciler, akşam da Erdebil Köşkü’nde kendileri için eyvan gecesi konseptinde düzenlenen yemeğe katıldı.

 

KIŞANAK ZİYARETTEN DUYDUĞU MEMNUNİYETİ DİLE GETİRDİ

Yemeğe gazetecilerin yanı sıra Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile federasyona bağlı gazeteciler cemiyeti başkanları katıldı. Yemekte konuşan Gültan Kışanak, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış olan Diyarbakır’da gazetecileri ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Gazetecilere ‘meslektaşım’ diye hitap eden Kışanak, “Diyarbakır demokrasinin, hak ve özgürlüklerin mihenk taşlarındandır. Bu kadim kentte medeniyetlerin tarihi ile buluşma imkanı bulacaksınız. Umarım hepiniz döndüğünüzde fahri birer Diyarbakır hemşerisi olursunuz” dedi.

 

BİRBİRİMİZİ TANIYARAK DOST OLABİLİRSEK SORUNLARI ÇÖZEBİLİRİZ

Kışanak “Diyarbakır’ı Trakya’ya, İzmir’i Şanlıurfa’ya, Diyarbakır’ı Urfa’ya taşıyabilirsek, birbirimizle başkalarının anlatımı ile değil, birbirimizi tanıyarak dost olabilirsek Türkiye’nin tüm sorunlarını çözebiliriz” diye konuştu. Diyarbakır’ın tarihi güzelliklerinin farkına varılması gereken bir kent olduğunu dile getiren Kışanak “Bugün özel bir gün. Bu programı burada gerçekleştirdiğiniz için size ve gazeteciler cemiyetine teşekkür ediyorum” dedi. Medyayı demokrasinin savunucusu olarak görmek istediklerini ifade eden Başkan Kışanak“Bizler size rehber olmaya hazırız. Ev sahipliği konusunda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” dedi.

 

DÜNYA KÜLTÜR MİRASI OLMASINI İSTİYORUZ

Hevsal bahçeleri ve surların dünya kültür mirası olarak UNESCO’ya geçici olarak kabul edildiğini anımsatan Kışanak “Hevsal bahçeleri surları dünya kültür mirası olarak yazdırmak istiyoruz” dedi. Konuşmanın ardından gazeteciler müzik eşliğinde gönüllerince eğlenirken, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel ve Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Yılmaz Karaca da masaları tek tek dolaşarak Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazetecilerle sohbet etti.

 

Haber Merkezi