Ayçiçeği paneli

Tekirdağ Ticaret Borsası 'Ayçiçeği ürün ticareti, verim, kalite ve destekleme politikaları' paneli düzenledi.

GÜNDEM 10.09.2014 14:24:00 0
Ayçiçeği paneli

Tekirdağ Ticaret Borsası’nda, ‘Ayçiçeğinde Ürün Ticareti, Verim, Kalite ve Destekleme Politikaları’ paneli düzenlendi. Ticaret Borsası konferans salonunda gerçekleştirilen panelde ayçiçeğinde ürün ticareti, verim, kalite ve destekleme politikaları panelistler tarafından katılımcılara sunum yapılarak, yaşanan sıkıntılara çözüm yolları arandı.

 

AYÇİÇEĞİ’NE DESTEKLEME BEKLİYORLAR

Panelde açılış konuşmasını yapan Tekirdağ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Sarı ayçiçeğinde beklenen verimin sağlandığı halde gerekli desteklemelerin yeterince olmadığını, ürün ticaretinde üreticinin mağdur edilmemesi gerektiğini belirtti. Kanola gibi yağ bitkilerinde verilen destekleme miktarının ayçiçeğinden yüksek olduğunu belirten Sarı, “Ayçiçeği Tekirdağ ve Trakya açısından üretim alanı en geniş üründür. Ayçiçeğine verilen destek kanola gibi alternatif yağ bitkileri ile yarışacak durumda değildir. Ayçiçeğinde verilen desteğin bölge çiftçisi açısından yeterli olmamakla birlikte üretimi bölge geliri açısından çok fazladır. Biz doğamız gereği yağlı eti, balığı dahi yağda kızartarak yiyen bir milletiz. Yağ üretiminde ilk sırada yer alan ayçiçeğine yapılan desteklemeler yetersiz ve üretici ürün ticaretinde özel sektörün elinde mahkum kalmaktadır. Ayçiçeğinin bu denli fazla üretildiği ve ihtiyacı karşılamada ilk sırada olmasına rağmen piyasada alım değeri ve destekleme değerlerinin yetersiz olduğu açıktır” dedi.

 

AKADEMİSYENLER PANELE DESTEK VERDİ

Panele Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Fadul Önemli, Süleymanpaşa Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, Trakya Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Suat Öztürk, Trakya Yağlı Tohumlar Tar. Sat. Koop. Birliği Genel Müdürü Adnan Tekçe, Tekirdağ Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Mehmet Sığırcı panelist olarak katılırken, programa katılımcı olarak muhtarlar ve ayçiçeği üreticileri katıldı.

Panel, katılımcıların yönelttiği soruların panelistler tarafından cevaplanmasıyla son buldu.

 

Haber Merkezi