Genç kaşifler yola çıktı

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Genç Kaşifler Treni' projesi kapsamında 118 kız öğrenci ikinci kafile olarak, Osmanlı coğrafyası içerisinde yer alan 9 ülkeye gitmek Ã?

GÜNDEM 5.09.2014 17:08:00 0
Genç kaşifler yola çıktı

ÖĞRENCİLERİMİZE TARİH ŞUURUNU KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Gençlik ve Spor Bakanlığı Proje Koordinasyon Genel Müdürü Mehmet Bıçkıcı, yaptığı açılış konuşmasında, 118 kız öğrencinin 13 gün boyunca trenle Balkan ülkelerini ziyaret edip Osmanlı’nın izlerini takip edeceklerini dile getirerek, “Öncelikle biz bu projeyle gençlerimizin tarih şuuru kazanmasını sağlayacak bir yol olarak gördüğümüz için bu etkinliği gerçekleştirdik. Tarih şuuru sadece tarih kitaplarında okuyarak olacak bir şey değil gezip görmek de gerekiyor” dedi.

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır ise ‘Genç Kaşifler Treni’ projesinin hem öğrencilerin sosyalleşmesinde hem de Osmanlı’dan kalan mirasın yerinde görülmesi açısından önemine değinerek, "Öğrencilerimiz yabancı yere gitmiyorlar. Kendi özlerinden, kendi topraklarından, kültürlerinden, değerlerinden bir şeyler bulacakları yerlere gidiyorlar" şeklinde konuştu.

 

BU FIRSAT HERKESİN ELİNE GEÇMEZ

Genç Kaşifler Treni’ projesine katılan ODTÜ Psikoloji öğrencisi Kevser Çakmak, Genç Kaşifler projesine kabul edildiği için çok mutlu ve heyecanlı olduğunu belirterek, “Birazdan yola çıkacağız, çok heyecanlıyız ve burada seçilmiş kişileriz. Bizlerin çok şanslı olduğunu düşünüyorum. Çünkü 12 gün boyunca bakanlığımız sayesinde 9 ülkeyi gezeceğiz. Bu fırsat herkesin eline geçmez. Bu fırsatı çok iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum. Osmanlı döneminde yaşamayı çok isterdim. Bu sebeple oraların tarihini görmeyi çok istiyorum. Osmanlı döneminden kalan birçok bina var. Onları yaşayarak, görerek hissetmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Genç Kaşifler Treni’ projesine katılan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Kübra Dolapoğlu da bir sayısal öğrencisi olarak bu projede yer almayı çok istediğini söyleyerek, “Osmanlı topraklarını tanımak en büyük hedeflerimizden birisi. Böyle bir proje yaptığı için bakanlığa çok teşekkür ediyorum. Onların sayesinde o topraklara gidip oraları görebiliyoruz. Eskiden atalarımızın neler yaşadığını, kardeş ülkelerimizi gezebiliyoruz. Bu bize sunulan çok büyük bir fırsat ve bu fırsattan faydalandığımız için emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

 

GENÇ KAŞİFLER TRENİ İKİNCİ KAFİLESİ 9 ÜLKEYİ ZİYARET EDECEK

Üniversite öğrencileri ve mezunlarının faydalanabildiği Genç Kaşifler Treni, Romanya'nın Bükreş, Macaristan'ın Budapeşte, Avusturya'nın Viyana, Hırvatistan'ın Zagreb, Bosna-Hersek'in Saraybosna, Sırbistan'ın Belgrat, Makedonya'nın Üsküp, Kosova'nın Priştine ve Yunanistan'ın Selanik kentlerine ziyaretler gerçekleştirecek.

Üniversitelerde öğrenimlerini sürdüren ya da mezun olan 19-25 yaşlarındaki gençleri ağırlayacak olan tren, 5 Eylül-17 Eylül tarihlerinde bayan misafirlerini taşıyacak.

 

Haber Merkezi