ALO FETVA'DAN BUZLU SU EYLEMİ CAİZ Mİ?

Alo fetva hattından vatandaşların dini konulardaki sorularını yanıtlayan Tekirdağ Müftülüğü din görevlisi Osman Kılıçoğlu, buzlu su eylemini değerlendirdi. Kılıçoğlu, "Bu eylem bir am

GÜNDEM 3.09.2014 15:01:00 0
ALO FETVA

Tekirdağ Müftülüğü Aile İrşat ve Rehberlik Bürosu Alo Fetva Hattı Din Hizmetleri Uzmanı Osman Kılıçoğlu, ALS hastalığında farkındalık oluşturmak ve halkı bağış yapmaya yöneltmek için yapılan bir kova buzlu suyu kafadan aşağıya dökme eylemini değerlendirdi. Kılıçoğlu, “Bu eylem bir amaç için yapılıyorsa doğrudur. Ama amaç için yapılmaktan çıkıp şova dönüşmüşse insanların boş işle uğraşmasıdır” dedi.

 

ŞOVA DÖNÜŞTÜRMEK YANLIŞ

ALS hastalığı için yapılan farkındalık eyleminin yaygınlaşarak adeta bir şova dönüşmesi, ünlülerin bu eylemi yapması ve eylemin yaz mevsiminde olmamız sebebiyle yapılmasının amacından saptığını belirten Alo Fetva Hattı Din Hizmetleri Uzmanı Osman Kılıçoğlu, eylemin çıkış noktasının doğru olduğunu ancak sonradan şova dönüşerek fayda sağlamaktan uzaklaştığını kaydetti. ALS hastalığına dikkat çekmek açısından yapılan eylemin çıkış noktası olarak dinen doğru olduğunu söyleyen Kılıçoğlu, şunları kaydetti: “Bir kova buzlu su eylemi çıkış noktası olarak doğru olabilir. Bir hastalığa dikkat çekmek için yapılan bu şekilde bir eylemin dinen herhangi bir sakıncası yoktur. Fakat farkındalık eyleminin ilerleyen boyutlarında bir şova dönüşmesi meseleyi temel amacından, yapılış amacından çıkarmıştır. Toplumun gözü önünde olan sanatçılar ve toplumun ileri gelenleri bu eylemi yaptıklarında halkımız bu eylemi televizyonda izliyor. Eğer bu bir bağış toplama kampanyası ise bu gösterilen haberlerin ardından ALS derneği veya bağış yapılacak kurumun banka hesap numarası gösterilmelidir. Amaç bağış toplamaksa haberin, görüntünün ardından bağış için banka hesap numarası gösterilmelidir. Bu yapılmıyor. Mesele artık bir hastalığa dikkat çekmekten, hastalığa yakalanmış insanların halini anlamaya çalışmaktan çıkarak tamamen şova dönüşmüştür”

 

YAZIN HAVUZ BAŞINDA YAPILMASI DİKKAT ÇEKİCİ

ALS hastalarının durumuna neden kışın dikkat çekilmezken, yazın sıcak havalarda havuz kenarlarında bu eylemin sergilendiğini belirten Kılıçoğlu, “Eylemin yazın havuz başlarında yapılması dikkat çekicidir. Sonrasında eğer amaç hastalığa dikkat çekmek ise neden kahkahalar eşliğinde yapılmaktadır? Yapılan eylemin şova dönüşmüş olması meselenin ALS hatalığına dikkat çekmek yerine ben şuna meydan okudum diyebilmek için yapıldığını akla getiriyor. Bunun dinen doğru olup olmadığını sorgulamak zordur. Bu eylem bir amaç için yapılıyorsa doğrudur. Ama amaç için yapılmaktan çıkıp şova dönüşmüşse insanların boş işle uğraşmasıdır. Zengin kişilerin ve hali vakti yerinde olan kişilerin bağış yapmak yerine böyle bir eylemi sergilemesi çokta mantıklı ve tutarlı bir davranış değildir. Eğer hali vakti yerinde olan kimse farkındalık yaratmak için buzlu su eylemi yaparsa, hali vakti yerinde olmayan, toplumun orta halli kesimi mi bağış yapsın?” ifadelerini kullandı.

 

Haber Merkezi