Atatürk'ün Tekirdağ'a gelişi ve Harf İnkılâbının 86. Yıldönümü kutlandı

23 Ağustos 1928 tarihinde büyük önder Atatürk'ün Tekirdağ'ı ziyareti ve Harf İnkılabı'nın uygulanışının 86.yıldönümü kutlama programı Vali Ali Yerlikaya'nın katılÄ?

GÜNDEM 24.08.2014 12:02:00 0
Atatürk

PROTOKOL ÜYELERİ KATILDI

Törene Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, 8. Mekanize Tugay Komutanı Tuğgeneral Halil Erkek, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Süleymanpaşa Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Osman Şimşek, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Palabıyık ve protokol üyeleri katılırken çelenklerin anıta sunulmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşımız okundu.

 

SERGİ GEZİLDİ

Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Altaş’ın günün anlam ve önemini belirten konuşması ile sona eren çelenk töreni sonrası 50. Yıl Harf İnkılabı Anıtı yanında Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından hazırlanan Atatürk ve Tekirdağ Kitap – Pul – Fotoğraf sergisi protokol üyeleri tarafından gezilirken Tekirdağ İl Kültür Müdürlüğü sergi salonunda Atatürk fotoğrafları sergisi ve Namık Kemal Evi’nde “Atatürk’ün Tekirdağ ziyaret fotoğraf sergileri açıldı.

 

KONFERANS GERÇEKLEŞTİ

Sergi açılışlarının ardından Tekirdağ Büyükşehir Belediye Kültür Merkezi’nde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Türkiye Cumhuriyeti Tarih Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Bal tarafından ‘Atatürk’ün Tekirdağ’a Gelişi ve Harf İnkılabının Uygulanışının Önemi’ isimli konferans gerçekleştirilirdi. Konferansta Atatürk’ün Tekirdağ’a ziyareti ve o dönemde uygulamaya konulan harf devrimi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Halil Bal, “Harf İnkılâbı, bin yıllık Arap harfleri ile yazı yazmak geleneğini yıkarak, batı kültürü ile yakınlaşma sağladığından, Atatürk'ün önderliğinde kültür inkılabına yol açan, büyük bir inkılaptır. Sosyal, kültürel ve siyasi alanda geniş yankılar yaratmıştır. Türk milletinin düşüncesine şekil veren yazı, Arap fonetiğine, Arapçanın özelliklerine uyan yazı olamazdı. Türk milletinin düşüncesine uyan yazı, Latin alfabesinden alınan, Türk dilinin özelliklerine uyan Türk harfleri olabilirdi. Harf İnkılabı ile Türk düşüncesi bu kolay ve en akılcı bir yolla şekil almış, kültür hazinesinin zenginleşmesine imkan vermiştir. Atatürk, Harf İnkılabını, sadece kolay okuyup yazma için bir yazı tekniği meselesi olarak ele almamıştır.” dedi.

 

KONSER İLE SON BULDU

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi’nde Süleymanpaşa Belediyesi Konservatuvarı Türk Sanat Müziği Korosu düzenlediği konser ile Atatürk’ün sevdiği şarkılar 86 yıl sonra tekrardan söylendi.  Şef Nevzat Avcı denetimindeki Süleymanpaşa Belediyesi Konservatuvarı Türk Sanat müziği Korosu acemaşiran makamında seslendirdikleri şarkılarla seyircilere Atatürk’ün sevdiği anlamlı şarkılarla unutulmaz bir gece yaşattı. 

 

Haber Merkezi