Bankacının acı sonu

Ziraat Bankası'nda 1980'li yıllarda güvenlik görevlisi olarak başladığı görevinde zaman içerisinde memurluğa yükselen D.B.'nin geçtiğimiz hafta geçirdiği kazanın ardından ortaya at

GÜNDEM 17.08.2014 14:59:00 0
Bankacının acı sonu

RAPORU BEKLİYOR

Müşterilerin hesaplarında oynamalar yaptığı, bazı müşterilerin hesaplarından para çektiği iddia edilen Ziraat Bankası Kapaklı Şubesi’nde görev yapan D.B’nin Hallaçlı’da geçirdiği kaza hakkındaki iddiaları ayyuka çıkardı. Araçtan sağ çıkan D.B şimdi hakkında hazırlanacak olan Ziraat Bankası Müfettişlerinin raporunu bekliyor. Ziraat Bankası Kapaklı Şubesi’nde operasyon sorumlusu olarak çalışan D.B, Hallaçlı Yolu’nda geçirdiği kaza ile birçok iddiayı da gündeme taşıdı. Hakkında müşterilerin şikayeti üzerine soruşturma açılan Ziraat Bankası Kapaklı Şubesi’nde operasyon sorumlusu olarak çalışan D.B,’nin zaman zaman aynı araçla Bulgaristan’a gittiği iddia edildi.

 

SORUŞTURMA ÇERKEZKÖY’DE BAŞLADI

Uzun yıllar Ziraat Bankası Çerkezköy Şubesi’nde operasyon sorumlusu olarak çalışan, geçtiğimiz yıl aynı bankanın Kapaklı Şubesi’ne tayin edilen D.B.’nin,  bankada yüklü miktarda parası olan müşterilerin paralarını bilgileri dışında kullandığı ihbarları üzerine hakkında soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Banka müfettişlerinin yaptığı soruşturmada, bazı müşterilerin de hesaplarında benzer olaylara rastlaması üzerine, Çerkezköy Ziraat Bankası’nda başlatılan inceleme Kapaklı Şubesi’ne de sıçradı.

 

HESAPLARDAN KAYBOLAN PARALARA KİŞİSEL SENET VERMİŞ!

Biri başmüfettiş olmak üzere iki müfettiş tarafından geçtiğimiz günlerde başlatılan inceleme Kapaklı’ya da sıçradı. İnceleme derinleştikçe bankanın hatırı sayılı müşterilerinin milyonlarca lirasının bankada operasyon sorumlusu olarak görev yapan D.B. taraftan hesaplardan usulsüz olarak çekildiğinin  saptandığı iddia edildi. D.B’nin bu yöntemle geçtiğimiz yıllarda da benzer işlemler yaptığının ortaya çıkması sonucu bankaya giden mudilere kişisel senetler vererek olayı örtbas etmeye çalıştığı ileri sürüldü.

 

KAPAKLI DA İNCELEMEYE ALINDI

Mağdurlar arasında bulunan Çerkezköy’ün tanınmış bazı firmaları ve iş adamlarının benzer serzenişlerini şikayet olarak dikkate alan banka yetkililerinin talebi üzerine Çerkezköy Ziraat Bankası’nda başlatılan çok yönlü soruşturma Kapaklı Şubesi’ne uzanınca buraya ikinci bir müfettiş görevlendirildi.

 

USULSÜZ ÇEKİLDİĞİ BELİRTİLİYOR

Müfettişler, Çerkezköy’de K.K adlı müşterinin dekont hilesi yöntemi ile hesabından kaybolan 40 bin TL karşılığında banka görevlisi D.B tarafından K.K’ya senet verdiğini, benzer yöntemle H.K’nın hacı olduğu için faize yatırmadığı vadesiz hesabında bulunan 97 bin TL tutarında paranın 8 ay boyunca D.B tarafından buharlaştırıldığı iddia edildi. İddiaya göre halen bir suçtan cezaevinde olan F.A’ın hesaplarında 21 bin 500 TL ve 10 bin TL’lik para hareketlerinin de benzer yöntemlerle müşterilerinin bilgileri dışında paralarının D.B tarafından hesaplarından çekildiği belirtiliyor.

 

KAPAKLI’DA DA AYNI YÖNTEM

Bankadaki para trafiğini mercek altına alan müfettişler tarafından, müşterilerin paralarının bir kısmının değişik tarihlerde D.B. tarafından müşterilerin bilgileri dışında hesaplarından boşalttığının saptandığı iddia edildi. Banka şubelerindeki binlerce hesap hareketi günlerdir mercek altına alınarak inceleniyor. Soruşturmayı çok yönlü yürüten banka müfettişleri, rotayı Kapaklı Şubesi’ne yönettiklerinde ise Kapaklı şubesi müşterilerinden R.B. başta olmak üzere bazı müşterilerin de bu yöntemle mağdur edildiğinin saptandığı iddia edildi. Bu arada parası buharlaşan R.B. adlı müşteriye kişisel senet düzenleyen D.B.’nin, senedin borçlu kısmına da R.B’yi yazarak imzalattığı iddiası ise duyanlara ‘Bu kadarına da pes’ dedirtti.

 

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAKLAR

Bankadaki incelemelerde sona yaklaşan müfettişlerin önümüzdeki günlerde hazırlayacakları raporlar sonucunda bankanın D.B hakkında Cumhuriyet Savcılığa suç duyurusunda bulunup bulunmayacağı da netlik kazanacak. Banka, müfettişlerinin banka aracılığı ile bir taraftan müşterilerini mağdur eden bir taraftan da bankanın 151 yıllık itibarını iki paralık eden D.B’nin müşterilerle olan geriye dönük telefon mesajları ve elektronik posta trafiğinin yanı sıra D.B.’nin hangi tarihlerde kimlerle ne sıklıkla yurt dışına giriş ve çıkış yaptığının mercek altına alınmasını isteyecek.

 

HALLAÇLI’DAKİ KAZA VURGUNU AYYUKA ÇIKARDI

Ziraat Bankası’nın Çerkezköy ve Kapaklı şubelerinde başlatılan çok yönlü incelemenin, D.B.’nin geçirdiği kazanın ardından olayın fısıltı gazetesi aracılığı ile duyulması ile şubelerin vadesiz hesaplarında yüklü miktarda paraları bulunan mudilerin banka şubelerinden hesap hareketlerini istediği kaydediliyor. Geçtiğimiz hafta D.B’nin de içinde bulunduğu 59 FK 367 plakalı BMW marka araçla Hallaçlı Yolu’nda feci kazadan yaralı olarak kurtulan D.B.nin aynı araçla, yanında zaman zaman arkadaşları ile Bulgaristan’a gittiği de iddialar arasında yer alıyor. Kazadan yaralı kurtulan D.B.’nin banka müfettişlerinin elinden nasıl kurtulacağı ise merak ediliyor.

 

MÜFETTİŞ RAPORU BEKLENİYOR

Banka yetkilileri kaç müşterisinin bu yöntemle mağdur edildiğini, toplamda ne kadar paranın ne kadar zamanda hangi yöntemlerle nerede işletildiğini, hangi müşterilerin paralarının usulsüz olarak çekildiğini sır gibi saklarlarken, kaç müşterinin mağdur edildiği 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun ilgili maddeleri kapsamında yürütülen soruşturma sonrası ortaya çıkacak.

 

BANKANIN 151 YILLIK İTİBARINI İKİ PARALIK ETTİ 

1863 yılında Osmanlı Devleti tarafından kurulan, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bankası olma unvanını elinde bulunduran Ziraat Bankası’nın Çerkezköy ve Kapaklı Şubeleri’nde görev yapan D.B.’nin hatırı sayılır bazı müşterilerin hesapları üzerinde oynamalar yaptığı iddiası, banka çevrelerinde 151 yıllık itibarı ‘iki paralık ettin’ sözü ile yorumlandı.

 

HABER / Şaban KARDEŞ