Bir meslek daha tarih oluyor

Osmanlı Devleti zamanında Edirne'de en geçerli meslek olan saraçlık, gelişen teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tutuyor.

GÜNDEM 1.08.2014 18:19:00 0
Bir meslek daha tarih oluyor

ELİNDEN GELENİ YAPIYOR

82 yaşındaki Hüseyin Çıldam, Edirne’nin bir zamanlar en işlek caddesi 'Saraçlar Caddesi'ne adını veren saraçlık mesleğini devam ettirmek için elinden geleni yapıyor. Atların üstünde bulunan tüm deri malzemeleri yapan dönemin en önemli mesleği olan saraçlar, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kan kaybetmeye devam ediyor. Torunu Hasan Berke Şahin tarafından haftanın her günü açılan emektar dükkana 82 yaşında mesleğinin aşığı Hüseyin Çıldam, yorgun düşen bedeniyle sadece Cuma günleri arkadaşlarını görmek ve birkaç parça deri malzemesi işlemek için geliyor.

MESLEK ÖNEMİNİ YİTİRDİ

Atların yerini motorlu taşıtların almasıyla birlikte branda ve kemer ağırlıklı işçilik yapan ve mesleğin gelişen teknolojiyle önemini kaybettiğini anlatan Hüseyin Çıldam, atların yerini motorların almasıyla birlikte branda işine başladıklarını söyledi. 57 yıldan bu yana mesleğini devam ettirdiğini aktaran Çıldam, Saraçlar Caddesi’de eskiden 15 tane saracın olduğunu belirterek torunu ile son nefesini verene kadar dükkanda olacağını söyledi. Üniversiteyi bitirdikten sonra dede mesleğini devam ettirdiğini aktaran torunu Hasan Berke Şahin, ileride mesleklerinin daha parlak olacağını, el sanatlarına gereken önemin verileceğini kaydetti.

Haber Merkezi