Koçak, "Tek yürek, tek bilek,tek görüş olduk"

Türk-İş Tekirdağ İl temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak dün 11.00-12.00 saatleri arası Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şubesinde Sendika Temsilcileriyle yaptÄ?

GÜNDEM 24.07.2014 19:10:00 0
Koçak,

SÖZLEŞME TASLAĞI SON ŞEKLİNİ ALDI

Türk-İş Tekirdağ İl temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak” 2014-2016 Grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde tek yürek,tek bilek ve tek görüş oldu.13-14 temmuz 2014 tarihlerinde toplanan genişletilmiş temsilciler meclisinde yapılan anket çalışmaları sonuçları,KKTC’de 21-23 Temmuz 2014 tarihleri arasında toplanan başkanlar kurulumuz tarafından değerlendirildi. Başkanlar Kurulumuzun 3 gün süren çalışmaları sonunda 2014-2016 Grup Toplu iş sözleşmelerinde, MESS tarafına sunulacak sözleşme taslağımızın ana hatları belirlendi. Türk Metal Sendikası 1 Eylül 2014 ile 31 Ağustos 2016 tarihleri arasında geçerli olacak ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası(MESS) Yönetimi ile yapılacak toplu sözleşme görüşmelerine ‘Esas’ olacak sözleşme taslağı için hazırlıklarını tamamladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde 21-23 Temmuz 2014 tarihleri arasında toplanan başkanlar kurulumuz,3 günlük süre boyunca, MESS’e bağlı 160 işyerinde görev yapan sendika ile 600’e yakın temsilcimizin cevapladığı anket sonuçlarını değerlendirdi. Başkanlar kurulumuzun, yapılan anket sonuçlandırmasını değerlendirmesinden sonra, sendikamızın üzerinde içtenlikle, disiplinle ve kararlılıkla durduğu ‘Grup Toplu iş Sözleşmesine’ yönelik olarak sendikamızın görüşlerini içeren ‘Sözleşme taslağı’ son şeklini aldı.”dedi.

“ÜCRETLERE YÜZDE 14 ZAM İSTİYORUZ”

Başkan Murat Koçak, konuşmasını şöyle sürdürdü,  “Sendikamızın,MESS Grup toplu İş Sözleşmesinde esas alacağı görüşler ve bu görüşler doğrultusunda ortaya çıkan tekliflerimiz şöyle:Birinci altı ay için ücretlerde yüzde 14 zam istiyoruz.İkinci altı ayda ’enflasyon’ oranında artış, üçüncü altı ayda enflasyon artı iki puan artış, dördüncü altı ayda ise yine enflasyon oranında artış istiyoruz.”dedi. Sosyal yardımlarda da yüzde 20 zam istediklerini belirten Başkan Murat Koçak, “Sosyal yardımlarda birinci  yıl yüzde 20 zam, ikinci yıl da enflasyon  artı 2 puan oranında artış istiyoruz. Ayrıca çocuk parası da 25 TL olacak” diye konuştu.

“ASGARİ ÜCRETLE İŞE BAŞLAYARAK SENDİKALI OLANLARIN DURUMLARI DA İYİLEŞECEK”

Türk-İş Tekirdağ İl temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, yeni işe girenlerin sendikalı olduklarında durumlarının otomatikman iyileşeceğini de belirtti. Başkan Koçak, “İşe yeni giren işçi, Türk Metal Sendikasına üye olduğunda saat ücretlerine birinci yıl için 40 kuruş, ikinci yıl için de 45 kuruş eklenecek. Eğer ulaşılan bu ücretin altında kalan eski işçi varsa, onun ücreti de bu ücrete iblağ edilecek.”şeklinde konuştu.

“2 HAFTA OLAN İHBAR SÜRESİ 4 HAFTA OLACAK”

Başkan Murat Koçak,hazırladıkları taslak projede ihbar müddeti ve tazminatı konusunda da şöyle dedi. Başkan Koçak, “Mevcut sözleşmede yasal sürelerden ödenen tazminatın yerine, yasal sürelerin ikişer hafta fazlası dikkate alınacak. İşi altı aydan az sürmüş olan işçi için eskiden iki hafta olan ihbar süresi 4 hafta olacak.6 ay ile bir bucuk yıl arasında çalışan işçi için eskiden 4 hafta olan ihbar müddeti ise altı hafta olacaktır. 45 gün ile üç yıl arasında çalışan işçi için eskiden 6 hafta olan ihbar süresi 8 hafta olacak.3 yıldan fazla çalışan işçi için eskiden 8 hafta olan ihbar süresi 10 hafta olacak. Bu sürelerden fazla süre uygulaması olan işyerlerinde,uygulamaya aynen devam edilecektir”dedi.

BİREYSEL EMEKLİLİK UYGULAMASINDA SENDİKAYA ÜYESİ OLARAK ÇALIŞTIĞI SÜRECE DEVAM EDECEK

Bireysel emeklilik konusunun da taslakta yer aldığını belirten Başkan Murat Koçak, “Türk Metal Sendikası’nın anlaşma sağladığı Bireysel Emeklilik kuruluşuna, Bireysel emeklilik sözleşmesi hükümleri çerçevesinde başvuruda bulunan taraf sendika üyesi işçi adına işveren tarafından da her ay 6 saatlik

brüt çıplak ücreti tutarında bireysel emeklilik pirimi yatırılacak.Sözleşme imzalanan bireysel emeklilik kuruluşuna,işveren tarafından üye adına yapılan prim ödemeleri,işçinin Türk Metal Sendikası’na üye olarak iş yerinde fiilen çalıştığı sürece devam edecek”diye konuştu.

CUMHURİYET BAYRAMINDA ATA ALTINI VERECEĞİZ

Başkan Koçak,  Toplu sözleşme taslağına Cumhuriyet Bayramında da işçilere birer adet ata lira verilir maddesi koyduklarını da belirterek, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulusal Bayramı olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı günü, sendika üyesi işçilere Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına çıkarılan 1 adet tam ata lira verilir” dedi.

TASLAKTA KAZASIZ ÖDÜLDE YER ALIYOR

2014-2016 Grup Toplu iş sözleşmesi taslağında çalışan sendikalı üyelere kazasız ödül verilmesi maddesinin de yer aldığını belirten Başkan Murat Koçak, “Toplu iş sözleşmesi imzasından itibaren iş kazası geçirilmeyen günlere istinaden sendika üyesi işçilere kademeli olarak ,100 gün için net 100 TL , 200 gün için 150 TL, 360 gün için 200 TL devamındaki her  yüz gün için 50 TL net ilave edilerek ödeme yapılır. Kademelerdeki süreler biriktirilerek dikkate alınır. Örneğin,kazasız geçen 100 gün için 100 TL, 200 gün için 100+150=250 TL, 360 gün için 100+150+200=450 TL verilir. Bu süreler kaza olduğu günden itibaren sıfırlanırlar.”diye bilgilendirdi.

TASLAĞIN DETAYLARI

Başkan Murat Koçak, Grup Toplu İş Sözleşmesi taslağının detaylarının kesinlik kazandıktan sonra üyelere açıklanacağını belirtti. “Başkan Murat Koçak, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Başkanlar Kurulumuzun üç gün süren çalışmaları sonucunda belirlenen taslağımızla ilgili detayla,yetki belgelerinin tamamlanmasından sonra üyelerimizle paylaşılacaktır.”diye konuştu.

PEVRUL KAVLAK’IN DEĞERLENDİRMESİ

Başkan Murat Koçak Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Başkanlar Kurulumuz çalışmaları sonucunda ortaya çıkan taslak hakkında şu değerlendirmeyi yaptı. Başkan Koçak,Genel Başkanımız Pevrul Kavlak şöyle konuştu, “2014-2016 Grup Toplu iş sözleşmesi, bizim için farklı bir anlam ve önem taşıyor.Bu dönemde metal işçilerinin emeği ve ekmeği için,onların insanca çalışma ve insanca yaşama koşullarından uzak düşmemesi için verilecek mücadeleyi tek başına Türk Metal Sendikası olarak bişz yürüteceğiz.Başkanlar Kurulumuzun netleştirdiği bu taslaktaki rakamlar,Türkşiye’nin sosyo-ekonomik gerçekleri ile metal işçilerinin ve işletmelerinin gerçeklerinin  bir harmanlanmasıdır.Sözleşme ile ilgili detayları,önümüzdeki günlerde yine üyelerimizle paylaşmaya devam edeceğiz.Taslağın ve sözleşmenin üyelerimize hayırlı uğurlu sonuçlar getirmesini diliyorum.Yolumuz ve bahtımız açık olsun”dedi.

Haber/Seyit SÜREN