Dibek'ten İhsanoğlu açıklaması

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını değerlendirdi. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Dibek, bugün medyada en çok tartışılan konulardan birinin CHP ve MHP ça

GÜNDEM 8.07.2014 18:01:00 0
Dibek

TANIMAMAM OY VERMEMEYİ GEREKTİRMEZ

Dibek “Adayın kim olduğunu tanımamak, ona oy vermememiz gerektiği anlamına gelmez. Aksine, onu araştırmamız gerektiğini gösterir. Ya da, eğer düşüncelerini ve fikir yapısını bilmiyorsak, ve tanıdığımız diğer adaydan memnun değilsek, yeni adaya kendini anlatması için fırsat vermemiz gerekir. Bu süre kısa olabilir, çok yeterli de gözükmeyebilir, ama bu süre dünyaca tanınmış bir bilim adamının kendini anlatması için yeterli bir süredir. Bu fırsatı Sayın İhsanoğlu'na vermek, sorumlu her Türk vatandaşının görevi olmalıdır. Unutmayalım ki çatı adayı tanimiyorum diye oy vermemek, 12 Eylül 2010 referandumunda yetmez ama evetçilerin kimliğine bürünmeler ile aynı anlama gelecektir” dedi.

BİRLEŞTİRİCİ GÜÇ OLMALIDIR

Cumhurbaşkanı adayının nasıl olması gerektiğini de açıklayan Dibek “Bildiğiniz gibi, her seçim farklı bir dinamiktir. Muhtar seçiminde, mesela, o mahallede tanınan, sevilen ve saygı gören bir isim olması çok önemlidir; özellikle tanıdığı ve sevdiği isme oy vermek ister mahalle sakini. Belediye başkanlığında ise o ilçenin dinamikleri önemlidir. Eğer muhafazakar bir ilçeyse, kendini temsil eden ,ama aynı zamanda bölge sorunlarını çözebilecek donanıma sahip bir aday görmek ister.

Peki Türkiye Cumhuriyeti Devleti Cumhurbaşkanı adayı nasıl olmalıdır? Cumhurbaşkanı adayı hangi özelliklere sahip olmalıdır? Yanıtı çok fazla olmakla beraber bugün için en kritik yanıtı, aday "birleştirici güç " olmalıdır Bugün Türkiye Cumhuriyeti, hiç bir zaman yaşamadığı kadar mezhep ve etnik ayrışmaların içine düşmüş durumdadır. Toplumun gittikçe muhafazakarlaştığı, ötekileştirmenin, diyalogsuzluğun, birbirine yabancılaşmış yeni nesillere gebe kaldığı bir topluma dogru yol alıyoruz. Otoriterlik, tahammülsüzlük mü, muhafazakar olup hoşgörü ve birleştirici olmak mı? Buna karar vereceğimiz bir seçime yaklaşıyoruz” dedi.

SADECE CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ DEĞİL

Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Türkiye’nin birleştirici gücü olmaya aday olduğunu ifade eden Dibek “Bu süreçte İhsanoğlu'nun gerek İslam İşbirliği Teşkilatı'nda başta kadın hakları konusunda yaptığı yeni örgütlenmeler, gerek kitaplarında "Müslüman toplumlarda yönetimlerin din ve devlet yetkilerinin ayrılması" konusunda yaptığı vurgular, eminim laik CHP seçmenine kısa sürede anlatılacaktır. Unutulmamalıdır ki bu seçim sadece Cumhurbaşkanı seçimi değildir. Bu iki aşamalı seçim, aynı zamanda Başkanlık sistemine geçilme kararının oylanacağı bir seçim olacaktır.

Başkanlık sistemi ise Tayyip Erdoğan'ın uzun süredir hayalini kurduğu, anayasanın tüm yetkileri kendisine verdiği bir sisteme geçmek demek. O yüzden karar verelim; parlamenter sistemin öngördüğü tarafsız, herkese el uzatan, hoşgörüyü dinin çıkış noktası olarak kabul eden bir Cumhurbaşkanı mı istiyoruz? İstediğini hoyratça yapabilen, bir diğerini ötekileştiren, toplumun farklı kesimlerini birbirine düşürmekten çekinmeyen, muhafazkarlaştırırken bölen bir Cumhurbaşkanı mı?” dedi.

Haber Merkezi