Tekirdağ gözünü savunma sanayiine dikti

Tekirdağ Sanayiciler Derneği, düzenlediği "Tekirdağlı Sanayiciler Savunma Sanayi Sektörünü Ele Alıyor" konulu konferansla ilk etkinliğini gerçekleştirdi. Konferansta Tekirdağlı firmaların giderek

GÜNDEM 6.07.2014 16:13:00 0
Tekirdağ gözünü savunma sanayiine dikti

Tekirdağlı sanayicilerin savunma sanayi ve havacılık sektörü için neler üretebileceği, bu sektörlerden nasıl pay alabileceği; Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, NKÜ Teknopark A.Ş. ve Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği işbirliğiyle hazırlanan “Tekirdağlı Sanayiciler Savunma Sanayi Sektörünü Ele Alıyor” konulu konferansta masaya yatırıldı.

ELLE SAYILACAK KADAR AZ

Toplantı, Tekirdağ Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda gerçekleştiridi. Toplantıya, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Vali Yardımcısı Mahmut Yıldırım, Tekirdağ Bilim, Teknoloji ve Sanayi İl Müdürü Fahrettin Akçal, NKÜ Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker, SaSaD Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Baysak, TEKSANDER Başkan Yardımcısı Erdim Noyan, TEKSANDER Yönetim Kurulu Üyesi Eşref Akın ve Genel Sekreter Soner Şaşmaz ile çok sayıda sanayici katıldı. Toplantıda konuşan TEKSANDERYönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdim Noyan, “Amacımız, savunma sanayiinin gelişimine katkıda bulunmak ve bölgemizdeki sanayicilerimize savunma sanayii konusunda sektörel bilgi vermektir. Bu toplantı aynı zmanda Tekirdağ Sanayiciler Derneği’nin ilk etkinlidir. Yaklaşık bin 500 sanayicisi bulunan Tekirdağ’da elle sayılacak kadar savunma sanayii sektörüyle ilgili faaliyette bulunan sanayicimizin olması da ayrı bir üzüntü konusudur. Amacımız Tekirdağ’da savunma sanayii konusunda faaliyet gösteren firma sayısını artırmaktır" diye konuştu.

NATO DESTEK AJANSI’NIN ÇOK İYİ DEĞERLENDİRİLMESİ GEREKİYOR

Yapılacak yatırım projelerinde devletin özellikle Ar-Ge desteği ve öncelikli yatırım uygulamaları gibi teşviklerle, sektörün geleceğine büyük katkı sağladığını söyleyen Noyan, “Bu gelişmelerin artarak devamlılığı ve özellikle sektördeki sanayicilere üretilen ürünle ilgili sürekli pazar oluşturulması gerekiyor. Savunma sanayiine katkı yapan tüm sanayi kuruluşlarının sadece şirketlerine değil ülkeye de katkı sağlayacakları bilinci ile hareket edip işbirliği içinde olunması şart. Dünyada bu sektörde köşebaşları tutulmuş durumda. Bu nedenle çok güçlü işbirliği ve dayanışmayla rekabet edilebileceği gerçeğini unutmamak gerekir. Son 20 yılda özel sektöre açılım ile sektörde çok hızlı gelişme olduğunu ve bugün savunma sanayiimizdeki gelişme sonrasında dünyanın birçok ülkesine ihracat yapar konuma geldiğimizi görüyoruz. Savunma sanayiinin gelişimine etki edecek en önemli faktörlerden biri de Nato Destek Ajansı’nın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğidir. Malesef alış ve satış arasındaki büyük uçurum olan ülkelerden birisiyiz. NATO Destek Ajansı, ticari faaliyetlerin nasıl yapılacağını sanayicilerimize çok iyi anlatması gerekiyor” dedi.

İLK 100’DE 2 FİRMAMIZ VAR

2002 itibariyle dünyada yapılan toplam askeri harcama tutarının 1 milyar 218 milyon dolar olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Tekirdağ Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal ise “Bu tutar 10 yılda yüzde 44 arttı ve 1 milyar 756 milyon dolar oldu. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayii firması arasında Türkiye’den ASELSAN ve TUSAŞ yer alıyor. Türkiye savunma sanayiİ sektörü 2011 yılında 1 milyar 89 milyon dolar ihracat yaptı. Ülkemizin 2023’e kadar; yerli savaş uçağı, yerli eğitim uçağı, yerli helikopter, insansız uçak, yerli tank, milli otomatik tüfek, muhtelif zırhlı araçlar, milli gemi, denizaltılar, yerli füzeler, yerli uydu, milli elektronik yazılımlar’ın milli imkanlarla üretilmesi gibi ciddi hedefleri var. Yine savunma sanayii sektörünün 2023 yılına kadar ihracatını 25 milyar dolara çıkarması hedeflenmektedir. Türkiye, Avrupa’da askeri harcamalar sıralamasında; İngiltere, Fransa, Almanya ve İtalya’dan sonra 5’inci sırada yer alıyor. Üretimde yerlilik oranı 2006’da yüzde 36.7 iken 2012’de yüzde 54’e yükselmiştir. Savunma sanayiinde ilimiz potansiyeli, direkt ilgili sektörlerde 266 firma 24 bin 814 çalışan, sektörle ilişkilendirilebilecek 224 firmada 26 bin 241 çalışan olmak üzere toplamda 490 firma 51 bin 55 çalışanıyla faaliyet gösteriyor” dedi.

KOBİLER SEKTÖRÜ GÜÇLENDİRİR

Savunma sanayii faaliyetlerine yerli sanayinin katılımı çerçevesinde, KOBİ’lerin teşvik edilmesinin büyük önemi olduğunu kaydeden NKÜ Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Bülent Eker ise “KOBİ’lerin yaratıcı, esnek ve dinamik yapısı sektörü güçlendirecek, yerlileştirme hedeflerine ulaşılmasında önemli katkılar sağlayacak ve nihayetinde sektörde verimliliği arttıracaktır” dedi. Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Baysak ise savunma sanayii için üretilebilecek ürünler hakkında bilgi verdi. Baysak, savunma sanayiinde tedarikçi olabilmek için neler yapılması gerektiğini anlattı. Baysak, üretim sürecine dahil olan firmaların üretim ve ihracat izin işlemlerini, iş almayı düzenleyen esasları toplantıya katılan sanayicilere aktardı.

TEKİRDAĞ HAKKINI ALMALI

Toplantının kapanış konuşmasını yapan Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da “Tekirdağlı sanayicilerin her platformda yer almasını, giriştiği bütün faaliyetlerde başarılı olmalarını, hem kazanmalarını hem istihdamyaratmalarını hem de ülkemize katma değer oluşturmalarını arzuluyoruz. Bu konuda elimizden gelen bütün desteği, Valiliğimiz, Bilim, Sanayi Teknoloji İl Müdürlüğümüz, Namık Kemal Üniversitemiz, henüz Sanayi Odamız kurulamamış olsada şimdilik Tekirdağ Sanayiciler Derneği olarak vereceğiz” dedi. Tekirdağlı sanayicilerin Türkiye ve dünyada ki ekonomik pastadan daha fazla pay alabilmeleri konusunda farklı organizasyonlarında düzenleneceğinin sinyallerini verenVali Yerlikaya, programa katılan tüm konuklara teşekkür ederek Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği Genel Sekreteri Hüseyin Baysak’a TEKSANDER adına hazırlanan plaketi takdim etti.

Haber / Ahmet KARDEŞ