İkinci büyük şehitlik için kollar sıvandı

Çanakkale'den sonra Türkiye'nin en büyük ikinci şehitliği Edirne'ye yapılacak. Edirne Belediyesi, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türk Şehitleri İmar Vakfı ve

GÜNDEM 4.07.2014 18:13:00 0
İkinci büyük şehitlik için kollar sıvandı

TOPLANTI DÜZENLENDİ

Edirne'de 1889 yılında savaşta yaralanan askerlerin dönemin en büyük askeri hastanesi olan bin yataklı Edirne Askeri Hastanesi’nde tedavi sırasında ölmesi sonucunda kurulan mezarlık, günümüze şehitlik olarak kazandırılacak. Tarih boyunca çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yaparak, savaşlara konu olan toprak parçası üzerinde bulunan Edirne'de dönemin en büyük Askeri Hastanesi yapılarak savaşlarda yaralan askerlerin burada tedavi edildiği biliniyor. Edirne Belediyesi, Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Türk Şehitleri İmar Vakfı’nın ve hayırseverlerin destekleriyle yapılacak olan Edirne Askeri Hastanesi’nin günümüzde sadece küçük bir duvar kalıntısı ve yanında küçük bir hamam kalıntısı bulunuyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Şehit Aileleri Derneği yönetimi ve yapılacak olan şehitliğin tasarım ve mimarlığını yürüten Taner Tuna ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

PEYZAJ ÇALIŞMASI YAPILIYOR

Toplantıda konuşan Başkan Gürkan, binanın Edirne’de 1889 yıllarında askeri hastane olduğunu ve bugün kent çöplüğünün yanında kaldığını ifade ederek, "Hem bizlerin ihmalkarlığı ve doğanın çeşitli tahribatlarıyla bugün sadece tek bir duvarı kalmış durumdadır. Bu askeri hastane Yemen’den Galiçya’ya, Sina’dan Balkanlar’a kadar bütün savaşlarda yaralanmış ecdadımızın tedavi edildiği bir askeri hastanesidir. Tabii ki savaşlar nedeniyle buraya tedavi amaçlı getirilen birçok askerimizin vefat ettiği bir gerçektir. Askeri hastanenin yakınında toplamda 64 dönüme yakın alanda derneğimizin de çabalarıyla, askeri hastanede tedavisi devam ederken hakkın rahmetine kavuşmuş tüm şehitlerimizin gömülü olduğu bir yer tespit edildi. Biz belediye olarak buranın yasa gereği mülkiyetini aldık. Geçtiğimiz 2 ay içerisinde Kültür ve Tabiatları Koruma Kurulu’ndan buranın tescilini talep ettik. Onlar da zaman geçirmeden tescilini yaptılar. Mimar arkadaşımız Taner Tuna hızlı bir şekilde özverili çalışmasıyla bir proje hazırlattı. Bu proje yine koruma kurulu tarafından ivedilikle onaylandı. Şu an onaylı bir projemiz var. Taner arkadaşıma teşekkür ediyorum emekleri için. Bu toprak parçasını vatan yapmak için gözünü hiç kırpmadan canını feda eden ecdadımıza vefa borcumuzu ödemek, diğer yandan da bu toprak parçasının nasıl vatan haline getirildiğini ve nasıl Türkiye Cumhuriyeti olduğunu Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilelebet payidar kalması için geçmişte büyüklerimiz hangi fedakarlıkları yaptığını gelecek kuşaklara anlatmak ve öğretmek açısından bu şehitliğin vazgeçilmez olduğuna inanıyoruz. Bunu anlamlı kılmak adına 5 bin 3 şehidimiz adına peyzaj çalışması yapılıyor. Her birini temsi eden bir fidan, bir bitki dikilecek" dedi.

“HEYECANLIYIZ”

Edirne Şehit Aileleri Derneği Başkan Yardımcısı Faruk Çiftçi de, "Yapmış olduğumuz incelemeler neticesinde 1889 yılında kurulan Edirne Askeri Hastanesi’nde özellikle 1913-14-15 Balkan Savaşları döneminde ve 1917-1918 yıllarında Çanakkale Harbi’nde yaralanıp bu hastaneye tedavi için getirilen ve burada şehit düşen ecdadımızın isimlerine rastladık. Arşivdeki incelemeyi derinleştirdiğimizde tespitlerimize göre 5 bin 3 kahraman ecdadımızın şu anda askeri hastanenin karşısında olan askeri mezarlığında yattığını gördük. Şimdi biz buraya kısmet olursa Edirne Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olarak belediyemizin destekleriyle, Türk Şehitleri İmar Vakfı’nın ciddi destekleriyle 5 bin 3 kahraman ecdadımızın hatırasını yaşatmak, onların isimlerini yaşatmak üzere bir abide dikmek için yola çıktık" şeklinde konuştu. Yapılacak olan şehitliğin mimarı Taner Tuna ise, şehit ailelerinin heyecanlarını kendisine yansıttıklarını belirtti. 

Haber/Gökhan YILMAZ