Yüceer: Ailelerin umut ışığı yok edildi

Cumhuriyet Halk Partisi PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, SSPE hastalarının sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

GÜNDEM 26.06.2014 17:56:00 0
Yüceer: Ailelerin umut ışığı yok edildi

KIZAMIK AŞISI OLMAYANLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer, SSPE’nin (SubakutSklerozanPanensefalit) kızamık virüsü enfeksiyonunun neden olduğu, tıbben çaresi olmayan ölümcül bir merkezi sinir sistemi hastalığı olduğunu belirterek “Nadir olarak yetişkinlerde de görülen hastalık, kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha sık görülmektedir” dedi.

NEDEN REDDEDİLDİĞİNİ SORDU

Proje reddedilerek çocukların adeta ölüme mahkum edildiğini ileri süren Yüceer “Projenin reddedilmesi üzerine seslerini duyurmak için ülkenin dört bir yanından Ankara’ya gelen aileler Sağlık Bakanlığı ve TBMM’ye yürüdü. Hastalığa yakalanan çocukları her gün gözleri önünde eriyen acılı ailelerin görüşme talebi Bakan Müezzinoğlu tarafından reddedildi” dedi. Sağlık Bakanı’nın SSPE hastalarını ve yaşadığı sorunları yok saymasının kabul edilemez olduğunu kaydeden Yüceer, “Ailelerin tek umut ışığı da Sağlık Bakanlığı eliyle yok edildi” dedi.

BAKAN’A SORULAR

Yüceer, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle “TÜBİTAK’ın projeyi ilk aşamada kabul edip, ikinci aşamada reddetme nedeni nedir? Proje ne kadara mal olacaktır? Sağlık Bakanlığı’nın bu kadar hayati bir konuya bütçe ayırmamasının gerekçesi nedir? İllere göre ayrı ayrı belirtilmek üzere ülkemizde kaç SSPE vakası görülmüştür? Yıllara göre ayrı ayrı belirtilmek üzere son 5 yıl içerisinde SSPE nedeniyle kaç çocuk hayatını kaybetmiştir? Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen SSPE hastalarının ailelerinin görüşme talebini reddetmenizin gerekçesi nedir? SSPE hastalarının tedavisi konusunda bakanlığınız tarafından bugüne kadar hangi hizmet ve yardımlarda bulunmuştur? Bundan sonraki süreçte SSPE hastaları için bir projeniz var mıdır? SSPE hastalığının özellikle Doğu ve Güneydoğu’da görülmesinin nedeni nedir? Suriye’deki iç savaşla birlikte ülkemize gelen aşılanmayan sığınmacı çocuklarla hastalık arasında herhangi bir bağlantı var mıdır? Şimdiye kadar kaç Suriyeli çocuğa kızamık aşısı yapılmıştır? Kaç Suriyeli sığınmacıda çocuk felci, kızamık vb salgın hastalık görülmüştür? Kızamık aşısı yapılmayan Suriyeli çocuk sayısı kaçtır? Salgın hastalıklar yüzünden hayatını kaybeden Suriyeli çocuk var mıdır? Son 3 yılda kaç kişi kızamık vb. bulaşıcı hastalıklardan dolayı hayatını kaybetmiştir? Son 3 yılda kaç yurttaşımız, kızamık aşısı olmak için başvurmuştur? Aile Sağlığı Merkezi tarafından aşı yaptırmak üzere başvurmaları istenen kaç kişi bu çağrıya uymamıştır? OECD ülkeleri ile karşılaştırıldığında ülkemizde SSPE vakalarının görülme oranı nedir? Ülkemizde SSPE vakalarında bir artış söz konusu mudur?” sorularını sordu.

Haber / Ahmet KILAVUZ