Altın kemer Fatih Atlı'nın oldu

Edirne Sarayiçi'nde hafta sonu yapılan 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri kıyasıya mücadeleye sahne oldu.

GÜNDEM 23.06.2014 19:35:00 0
Altın kemer Fatih Atlı

 

ÜST TURA YÜKSELMEK İÇİN KIYASIYA YARIŞTILAR

Başpehlivanlar 2. turda birbirlerine üstünlük sağlamak için kıyasıya güreşti. Başpehlivanlık güreşlerinde 2. turun sonunda rakiplerini yenen başpehlivanlar bir üst tura yükselerek, Kırkpınar’ın son günü yapılacak olan final güreşlerine adını yazdırdı. Başpehlivanlık güreşlerinde ikinci tur kura çekiminde ilk 18 sırayı çeken pehlivanlar müsabakaları yaparken, 19 ile 25 sıra arasında bulunanlar direkt olarak 3. tura yükseldi.

 

 

3. TURA YÜKSELDİLER

Fatih Atlı, Ünal Karaman, Şaban Yılmaz, Ekrem Yavuz, Abdullah Güngör, Recep Kara, Serhat Balcı, İsmail Balaban, Mehmet Yeşilyeşil, Salih Erinç, Ramazan Bircan, Enver Erişti, Osman Aynur, Fevzi Çakır, Orhan Okulu, İbrahim Çoraman 3. tura yükselen pehlivanlar oldu.

 

 

ÇEYREK FİNALE KALAN BAŞPEHLİVANLAR BELİRLENDİ

3. tur müsabakaları da kıran kırana geçti. Başpehlivanlar İsmail Balaban ve Mehmet Yeşilyeşil karşı karşıya geldi. Uzun süren karşılaşmanın ardından puanlama güreşlerinde 652. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreş Güreşleri Başpehlivanı İsmail Balaban rakibine karşı galip geldi. Başpehlivanlık güreşlerinde çeyrek finale kalan başpehlivanlar; Fatih Atlı, İbrahim Çoraman, İsmail Balaban, Serhat Balcı, Orhan Okulu, Abdullah Güngör, Osman Aynur, Recep Kara oldu.

 

 

YARI FİNALE YÜKSELDİLER

Çeyrek finalde Recep Kara, Orhan Okulu’yu, Fatih Atlı, İbrahim Çoraman’ı, Abdullah Güngör, Serhat Balcı’yı, İsmail Balaban da Osman Aynur’u yenerek yarı finale adını yazdıran pehlivanlar oldu. Başpehlivanlar yarı final için er meydanında büyük bir mücadele verdi. 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nde Başpehlivan müsabakaları üçüncü gününde yine çok çekişmeli başladı. Geçen yılın başpehlivanı İsmail Balaban, Osman Aynur’u puanlama güreşlerinde 3 ihtar verdirerek yenmeyi başardı. İsmail Balaban ile Osman Aynur’un yapmış olduğu güreş büyük alkış alırken, puanlamada Osman Aynur pasif güreştiğinden 3 ihtarla müsabakayı kaybetti.

 

 

522 BİN TL İLE AĞALIĞI GERİ ALDI

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ağalık artırması Pazar günü Sarayiçi'nde yapıldı. Beş yıldır Kırkpınar Ağalığı yapan Seyfettin Selim geçen sene kaptırdığı Kırkpınar Ağalığı'nı 522 bin TL ile geri aldı. Sarayiçi'nde Başcazgır Şükrü Kayabaş'ın sunumuyla yapılan ağalık Edirne Belediyesi'nin 222 bin TL açık arttırmasıyla başladı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın 222 bin TL ile başlattığı ağalık artırmasına Ağa Süleyman Mecek, Seyfettin Selim ve Mustafa Taştürk katıldı. Ağa Süleyman Mecek ilk turda 350 bin TL, Mustafa Taştürk 400 bin TL, Seyfettin Selim 454 bin TL verdi. İkinci turda, Mustafa Taştürk çekilirken, Süleyman Mecek 460 bin TL'de kaldı. Seyfettin Selim ise 522 bin TL’lik teklif ile 653. Kırkpınar Ağası oldu.

 

 

FİNALE YÜKSELDİLER

Edirne’de yapılan 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri yarı final müsabakaları kıran kırana geçti. Fatih Atlı, Recep Kara’yı yenerek ismini finale yazdırırken, diğer zorlu karşılaşmada ise İsmail Balaban, Abdullah Güngör’ü puanlamada mağlup etti. İsmail Balaban ile Fatih Atlı finale adını yazdıran başpehlivanlar oldu.

 

 

BAKANLAR VE KILIÇDAROĞLU DA İZLEDİ

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç da, Edirne’de bu yıl 653’üncüsü düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreşlerini izlemek için Sarayiçi Er Meydanı'na geldi. kılıçdaroğlu, "Kırkpınar Yağlı Güreşleri Türkiye’yi dünyaya tanıtıyor. Kırkpınar Yağlı Güreşleri geleneksel bir sporumuzdur ve güreşçilerimiz centilmence güreşiyorlar. Umuyoruz ki bu centilmenlik sonuna kadar devam eder" dedi. Bakan Müezzinoğlu yaptığı açıklamada, bu yıl 653’üncüsü gerçekleştirilen Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin Türk milletinin dünyaya sportif alanda kendini gösterdiğinin simgesi olduğunu ifade etti. Bakan Kılıç da, "Kırkpınar alanında şu anda gerçekten çok ciddi bir çekişme var. Kırkpınar Yağlı Güreşleri ata sporumuz olup kültürümüzün en iyi örneklerinden bir tanesidir. Kültürel mirasımızı bugün burada vatandaşlarla beraber yaşıyoruz. Umuyorum ki nesilden nesile aktarılan bu spor dalı daima devam edecek" diye konuştu.

 

 

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

653. Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nde Fatih Atlı, finalde rakibi İsmail Balaban’ı mağlup ederek altın kemerin sahibi oldu.  Finalde karşı karşıya gelen 652. Başpehlivanı İsmail Balaban ve Fatih Atlı, güreşin ilk yarım saatlik mücadelesinde pasif güreştikleri için birer ihtar aldı. Öte yandan Kırkpınar alanına güreşleri izlemeye gelenler de güreşi sık sık ıslıklarla protesto etti. Yarım saatlik güreşin ardından puanlama güreşine geçildi. Puanlamada Fatih Atlı rakibi İsmail Balaban’ı yenerek 653. Tarihi Kırkpınar'ın Başpehlivanı oldu. Geçen yılın Başpehlivanı İsmail Balaban ise yenilgi sonrası gözyaşlarını tutamadı.

 

 

ALTIN KEMERİ KILIÇDAROĞLU TAKDİM ETTİ

Fatih Atlı’nın başpehlivan olduğunu gören severleri tribünlerden Er Meydan’ına indi. Başpehlivan Fatih Atlı’ya altın kemeri Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, takdim etti. Dereceye girerek kürsüye çıkan pehlivanlar İsmail Balaban, Recep Kara ve Abdullah Güngör de ödüllerini Kılıçdaroğlu’nun elinden aldı. Ödül töreninin ardından açıklama yapan Başpehlivan Fatih Atlı, 2006 yılından beri Kırkpınar’da güreştiğini kaydederek, “2006 yılından beri Kırkpınar’da altın kemeri almak için güreştim. Bu daha başlangıç. Seneye de altın kemeri alacağım” dedi.

Haber / Ahmet KARDEŞ – Gökhan TEKER – Ahmet KILAVUZ