Suiçmez: Ne kadar önemli olduğunu görüyoruz

Avrupa Birliği'nin IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi Programı tarafından finanse edilen "Geri Dönüşümle Kaliteli Hayat" adlı projesi hayata geçiyor.

GÜNDEM 20.06.2014 14:32:00 0
Suiçmez: Ne kadar önemli olduğunu görüyoruz

“ÖNEMLİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Dünyadaki iklim değişikliğinin önüne geçilmesinin hedeflendiği ve 97 milyon 628 bin Euro bütçe ayrılan proje Edirne'de tanıtıldı. Projenin lider partneri Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği'nin organize ettiği toplantı ile projenin yakın bir zamanda pilot bölgelerde uygulanmaya başlayacağı bildirildi. Proje ile tarımda kullanılan ilaç ambalajlarının özel konteynırlara atılması sağlanacağı kaydedildi. Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği'nin (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, "Avrupa Birliği'nin IPA Bulgaristan - Türkiye Sınır Ötesi Programı tarafından finanse edilen projenin tanıtımı için bir araya geldik. Yambol'daki partnerimiz de aramızda. Bu birliğimizin kabul edilen üçüncü projesi. Bizce bu proje Birliğimizin bugüne kadar yaptığı projelerden en önemlilerinden bir tanesi. Projenin amacına baktığımızda ne kadar önemli olduğunu görüyoruz" dedi.

 

 

“HAYIRLI OLSUN”

Projenin, yaşam kalitesinin arttırılması önceliğini benimsediğine dikkat çeken Suiçmez, "Bu bağlamda projenin genel hedefi çevrenin ve doğanın korunmasıdır. Genel dünyaya baktığımızı da tüm bilim adamları çevreyi ve evreni kirlettiğimiz konusunda hem fikirler. Yaşam kaynağımız olan doğa, su, hava hayat dediğimiz tüm çevreyi bir bütün olarak ele alırsak maalesef uzun yıllardan beri kirletiyoruz ve kirletmeye devam ediyoruz. Birliğimiz ve Yambol'daki dost ve kardeş partner grubumuzla beraber böyle ciddi bir olayı gündeme getirme ihtiyacı hissettik. Tarımda kullandığımız kimyasal ilaçlar, bunların atıkları veya bunların ambalajları çevreye, yer altı ve yer üstü sularımıza çok ciddi zarar verdiği bir gerçek. Bizlerin geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Tarım ve hayvancılığı yaparken, kullandığımız kimyasal ilaçlarla çevremize zarar vermeden bu yaptığımız işlevi yerine getirmek için bu bilinci oluşturmamız gerekiyor. Projenin temel amaçlarından biri de budur. Biz bu doğayı atalarımızdan değil, gelecek nesillerimizden ödünç aldık ve bu mirası en iyi şekilde bırakmayı bir borç ve vazife olarak görüyorum. Projenin Yambol'daki pilot köylere ve bölgemize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

“SİZLERLE İKİNCİ PROJEMİZ”

Yerel Eylem Grubu Tunca Temsilcisi Georgi Mitev ise projeyi başarılı bir şekilde gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "Sizlerle ikinci projemiz. Bir önceki projemiz köy birlikleriyle ilgiliydi. O projede de çok başarılı olduk. Bu projemizi de başarılı şekilde gerçekleştirmek istiyoruz. Önceki proje TRAKAB ile birlikte yürütüldü ve süt üreticileriyle birlikte başarıya ulaştı. Yambol ve Türk tarafından 4 köy seçmiştik. Şimdi artık bu yeni projede 10'ar köy pilot köy seçildi. Dileğim ileriye yönelik aynı hızla devam etmek. Projenin uygulama süresi 12 ay ve 24 Nisan 2015'te tamamlanacak. Türkiye de Avrupa Birliği'ne girmek istiyor. İnşallah en kısa sürede AB'ye üye olur. Bu proje doğayı korumakla ilgili projedir. Toplam bütçesi 97 milyon 628 bin Euro olan proje kapsamında Edirne'den 9'u merkez 1'i de Süloğlu İlçesi'nden 10 köy pilot köy seçilecek" ifadelerini kaydetti.