Trakya yemekleri Edirne'de yarıştı

Edirne'de, 653. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası etkinlikleri kapsamında, Trakya'ya özgü yemekler yarıştı.

GÜNDEM 19.06.2014 15:17:00 0
Trakya yemekleri Edirne

Bu yıl 23'üncüsü düzenlenen Trakya Ev Yemekleri Yarışması'nda 82 kadın tatlı, etli ve hamur işlerinde boy gösterdi. 23. Trakya Ev Yemekleri Yarışması ve paneli Rüstempaşa Kervansarayı’nda gerçekleştirildi. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından organize edilen ve üç kategoride düzenlenen yarışmaya tatlılarda 37, etli yemeklerde 15 ve hamur işlerinde 30 kişi katıldı. Yemek konusunda uzman olan kişilerden oluşan jüri üyeleri, yemeklerin tek tek tadına bakarak puanlama yaptı. 

“ÖZEL YİYECEKLER ORTAYA KONULMALI”

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Kırkpınar etkinlikleri kapsamında düzenlenen kadınlar arasında ev yemekleri yarışmasına ilk defa katılmanın heyecanını yaşadığını dile getirdi. 

Vali Şahin'in yemek yapmaktan değil ancak yemeğin yemesinden anladığını söylemesi ise vatandaşları güldürürken Vali Şahin, "Edirne’ye geleli iki hafta oldu ama Edirne’nin yemeklerinin lezzetli ve tadına doyum olmayacağını şimdiden anladım" dedi.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, bu tür yarışma ve faaliyetlerin devamlı olması gerektiğinin altını çizerek, "Turizmin en temel ayaklarından biri de gıdadır. Turizm için özel yiyecekler ortaya konulmalı. İnsanların başka bir yerde yiyemeyeceği yemekleri yapmak lazım ki o insanlar kentimize gelsin. Bu ürünlere Edirne Tava Ciğeri, Köftesi ve Peynir Helvası örnektir" ifadelerini kaydetti. 

 

 

DERECEYE GİRENLER BELLİ OLDU

Jüriler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda tatlılarda Hatice Erdem cevizli un helvası ile 80 puan alarak birinci olurken, etlilerde Safiye Keke ‘Bıldırcın Etli Rumeli Lokması’ ile 95 puanla birinci, hamur işlerinde Nahide Loça ‘Tavuk Göğüslü Sultan Böreği’ ile 81,66 puanla birinci oldu. Tatlılarda ‘Zerde’ ile 77 puan alan Nurten Yalçın, hamur işlerinde ‘Kaymak Böreği’ ile 76,66 puan alan Şekibe Karadağ, etlilerde ‘Kuzu Kapama’ ile 82 puan alan Serap Sert ikinciliği kazandı. Tatlılarda ‘ Padişah Lokması’ ile 77 puanla Seçil Sert, hamur işlerinde ‘Keçi Patisi’ ile 75,83 puanla Makbule Kara, etlilerde ‘ciğer sarma ile 81 puanla Sevinç Sert üçüncü oldu.Dereceye girenlere ödülleri, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Edirne İl Emniyet Müdürü Dr.Rahmi Baştuğ tarafından verildi. Her yemek kategorisinde dereceye giren ilk üç katılımcıya çeyrek altın ve kepçe plaketi ödül olarak verildi.