Çiftçiler çocuklarını evlendiremiyor

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ile arazi satışlarında yaşanan kaosu gündeme getirdi.

GÜNDEM 19.06.2014 15:06:00 0
Çiftçiler çocuklarını evlendiremiyor

SORU ÖNERGESİ SUNDU

CHP’li Dibek Meclise sunduğu soru önergesi ile borcu olan, paraya ihtiyacı olan, evlilik ayın olan yaz aylarında çocuklarını evlendirmek isteyen küçük arazi sahibi yurttaşların mağduriyetini sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi. Nisan ayında Meclis’ten geçen, Mayıs ayında ise resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, tarım arazilerinin sınıflandırılması konusunda önemli değişikliklere gidildiğini hatırlatan CHP’li Dibek, tarım arazilerinin “Asgari tarımsal arazi büyüklüğü” ile “Yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüğü” biçiminde iki yeni kavram ile tanımlanarak sınıflandırıldığını, böylece devir, ifraz ve bölünmelerin önlenmesinin amaçlandığını belirtti. Fakat bu durumun özellikle küçük tarımsal arazi sahipleri yurttaşları, emlakçılar ve ilgili bürokrasi açısından kaosa neden olduğunu ifade eden Dibek, bürokrasi nedeniyle küçük tarım arazisi olan ihtiyaç sahibi vatandaşların toprağını satamamasına neden olduğunu dedi. 

SORULAR YÖNELTTİ

Yasa ile aynı ilçe sınırları içinde tek tapusu olan arazi sahipleri arsasını satabilirken, iki ya da daha çok tapuya sahip olanlar arsasını satamamakta, vatandaş üzerine tapulu olan tarım arazilerinin hepsini sadece bir alıcıya satmak zorunda bırakıldı. Yasanın yarattığı durum, paraya ihtiyacı olan, çocuğunu evlendirmek isteyen, borcu olan yurttaşlar için mağduriyet yarattı. Yaşanan sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasını isteyen Dibek, Bakan Eker’e, “Kırklareli’nde Kanun çıktığı andan itibaren, arazisini satmak isteyen kaç yurttaş valilik/kaymakamlık ve il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olurunu beklemektedir? Kanun yürürlüğe girdiği andan önergenin yanıtlandığı tarihe kadar kaç yurttaşa satış için olur verilmiştir? Kanunun uygulanmasına yönelik yönetmelik neden hala çıkarılmamıştır? Ne zaman çıkarılacaktır? Kanunun yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarihten önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan döneme kadar satış, hibe veya takas yolu ile devir işlemi gerçekleştirilen kaç hektarlık arazi bulunmaktadır? Aynı dönemde satılmak istenen, ancak Tapu Kadastro Bilgi Sistemi kullanılarak aynı kişiye ait başka tarımsal arazisi olduğu gerekçesiyle “ekonomik bütünlük değerlendirmesi” yapılan arazi sayısı ve büyüklüğü nedir? Tarımsal arazilerin farklı sınıflarda olması nedeniyle sınıflar arası dönüştürme katsayıları dikkate alınarak “yeter gelirli arazi büyüklüğü” hesaplanan arazi sayısı ve büyüklüğü nedir? Satışı talep edilen tarımsal bir arazinin satışına ilişkin ilgili kamu birimlerinden görüş alınması ve satışın gerçekleşmesi için geçen ortalama süre nedir? Aynı il/ilçe sınırları içinde birden fazla tarım arazisi olan, ancak evladını evlendirmek ya da borçlarını ödemek için arazilerinden yalnızca birini satmak isteyen vatandaşın karşı karşıya kalacağı mağduriyet nasıl önlenecektir? Kanuna göre birden çok parselde hissedar durumda olan ve hisseleri küçük ve birçok parselde oldukları için satamayanlar için hisse miktarlarındaki arazilerinin tamamını hissedar oldukları parseli kullanan kişilere; bu kişinin satın almak istememesi veya değerinin altında teklif vermesi durumunda, komşu parsellerin sahiplerine satabilmelerine yönelik düzenleme yapılmıştır. Vatandaşın arazisini aynı alıcıya satmaya zorlanması “mülkiyet hakkı” açısından sorunlu değil midir? Bu türden zorlamalar vatandaşı rant sağlamak isteyenlere yönlendirmek anlamına gelmeyecek midir?” sorularını yöneltti.