Türkiye'de aile şirketleri uzun ömürlü olmuyor

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası 3. Meslek Komitesi tarafından ÇTSO konferans Salonu'nda dün 10.00-11.30 saatleri arasında Aile İşletmelerinde karşılaşılan Yönetim organizasyonları sorunları konul

GÜNDEM 18.06.2014 17:34:00 0
Türkiye

Konferansın konuşmacısı NKÜ işletme Bölümü Muhasebe ve finansman Anabilim dalı öğretim görevlisi Doç.Dr. Ahmet Menteş, Türkiye’de Aile şirketlerinin Avrupa  ülkelerine göre uzun ömürlü olmadığını belirtti. Konferansta ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Akın, ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Mehmet Aksaoy,ÇTSO meclis üyesi Rahmi Yılmaz ile birlikte yaklaşık 25  kişi hazır bulundu.

 

 

“  TÜRKİYE’DE 3. KUŞAĞA ULAŞMA ORANI YÜZDE 10”

Doç.dr. Ahmet Menteş,Aile şirketlerinin Türkiye’de az olduğunu ve çoğununda kurumsallaşmadığı için ömürlerinin kısa olduğunu belirterek, “Aile şirketleri hızlı ve esnek karar alabilmeli,girişimcilik zekası olmalı ve yerinde, zamanında doğru kararı vermelidir. Kötü zamanlarında çalışanlarını desteklemeli ve işsiz bırakmamalı ve mağdur etmemelidir. Genel anlamda istihdama önem vermeyi görev bilmeli ve de sosyal sorumluluk alarak güvene dayalı olmalıdır. Bu konuları yerine getirmeyen aile şirketleri genelde  Türkiye’de 3. Kuşağa ulaşma oranı yüzde on ve ömürleri de 25 ila 30 yıl ile sınırlıdır” diye konuştu.

“AİLE ŞİRKETLERİ KURUMSAL OLMALI”

Doç.Dr. Ahmet Menteş, “aile şirketlerinin uzun ömürlü olması için mutlaka kurumsal olmasına da dikkat çekerek, “Aile şirketleri mutlaka kurumsal olmalı. Kurumsal olan şirketler yönetim ve karar alma ve karar vermelerinde gereğini zamanında yerine getirmekte ve sorunlarını çözümlemektedir. Kurumsal olan şirketlerin ayni zamanda da şeffaf olması gerekmektedir. Bu yabancı yatırımcı acısından da önemlidir. Nedeni ise eğer şirkete bir yabancı ortak alacaksanız yada şirketi satacaksanız ilk aranan şey şirketin kurumsallığı ve şeffaflığıdır.”diye konuştu.

Haber/Seyit SÜREN