653'üncü tarihi Kırkpınar etkinlikleri Edirne'de başladı

Edirne'de 653'üncü Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Kültür etkinlikleri törenle başladı.

GÜNDEM 17.06.2014 19:32:00 0
653

Edirne Belediyesi önünden başlayan kortej Atatürk Anıtına kadar devam etti. Korteje, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek, yurtiçi ve yurt dışından gelen halk oyunları ekipleri, ve vatandaşlar katıldı.

“İYİ GÜREŞLER OLUR”

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin 653’üncüsünün düzenlendiği Edirne’de, Atatürk Anıtına çelenk sunumunun ardından belediye bandosu eşliğinde, saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı ve Kırkpınar marşı söylendi. Kortej, Atatürk anıtından, bando eşliğinde Saraçlar Caddesi'ni geçerek törenin yapılacağı 25 Kasım Şehir Stadı'na geldi. 25 Kasım Stadında Kırkpınar etkinliklerinde yer alan yerli ve yabancı halk oyunları ekiplerinin geçişinin ardından bir konuşma yapan 653’üncü Kırkpınar Ağası Süleyman Mecek, “92 yıl Osmanlı İmparatorluğuna başkentlik yapmış yağlı güreşlerin başkenti Edirne'de bulunmaktan ve bu tarihi organizasyonun ağası olmaktan büyük onur duyuyorum. Umarım ki bu yıl Kırkpınar diğerleriyle karşılaştırıldığında insanların zihninde en çok iz bırakan en görkemli kıran kırana güreşlerin olduğu bir yıl olur" dedi.

 

 

“O KENTİN GÜNDEMİNDE OLACAKTIR”

Belediye Başkanı Recep Gürkan da “16 kasım 2010'da ‘Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali’ insanlığın somut olmayan kültürel mirasının temsili listesine alınmış, 29 haziran 2011’de de Edirne Selimiye Camii Külliyesi dünya somut kültürel miras listesine alınarak Edirne’miz hak ettiği değerlere kavuşmuştur. Kıkpınar’a gerek izleyici gerekse katılımcı olarak topladığınızda Türkiye’de 81 ilin 12’si bilemediniz 15’i katılmaktadır. Yani Türkiye’nin 81 vilayetinin 15’inde Kırkpınar farkındalığı vardır. Bunu aşmak için bu yı bir örnek olması açısından, Marmara Belediyelerini ve ilçe belediyelerini Kırkpınar’da stant açmak için davet ettik. Bir çoğu bizi kırmadı ve geldi. Bununla şunu hedefliyoruz. Bu belediyelerin olduğu şehirlerde Kırkpınar 7-8-10 gün o şehrin o kentin gündeminde olacaktır. Bu da büyün ülkede bir Kırkpınar yaşatılmasını sağlayacaktır. Yine bu yıl Kırkpınar Fuar alanını kategorize ettik. Her şeyin iç içe olduğu bir Kırkpınar fuar alanı yerine her şeyin bir disiplin içerisinde arandığında kolayca bulunabileceği bir düzenlemeye gittik. Edirne Belediye Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali bilgi, belge ve dokümantasyon merkezini kurdu. Çünkü şunu çok iyi biliyoruz ki, geleceğin değerlerini geleceğe taşıyamazsanız bu değerler sizin eliniz yitip gider” şeklinde konuştu.

 

 

GÖSTERİLER İLE SON BULDU

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin de, böyle bir günde bu güzel şehirde şehirlerin sultanı olan bu şehirde, güzel insanlarla birlikte olmak ne güzel diyorum. Osmanlıya ne kadar teşekkür etsek azdır. Çünkü Dünyadaki hiçbir etkinlik 653 yıldır hiç fasıla vermeden devam etmesi. Bu hiçbir yere nasip olmayan bir durumdur. Ama Edirne bunu yakalamıştır. O güzel Osmanlı bize bu etkinliği miras bırakış, biz de nice 6 yüz yıllara ulaştıracağımıza beraberce söz veriyoruz” dedi. 653’üncü Tarihi Kırkpınar etkinlikleri, yerli ve yabancı ekiplerin, halk oyunları gösterilerinin sunulmasıyla sona erdi.