Atatürk'ün Muratlı'ya gelişinin yıldönümü kutlandı

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Tekirdağ'ın Muratlı ilçesine gelişinin yıl dönümü törenle kutlandı.

GÜNDEM 3.06.2014 19:45:00 0
Atatürk

“KURULUŞUNUN ADIDIR”

Törende, Hürriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Misakı Milli sınırları dışarısında kalmış olan vatanın öz evlatlarının yeniden anayurda dönüşünün önemli süreçlerinden birinin de Trakya’da ‘Evladı Fatihanın’ yani Rumeli göçmeninin iskan edilmesi olduğunu söyleyen Muratlı Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, "Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bir devlet politikası haline getirdiği bu süreç, Muratlımızın da modern anlamda kuruluşunun adıdır aslında. Bildiğiniz üzere Muratlı-Avrupa demiryolunun geçtiği süreç içerisinde önce bir köy, akabinde nahiye merkezi, Cumhuriyet sonrasında da Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifleriyle Türkiye’nin en modern yerleşimlerinden biri olarak şekillendirilmiş ve Kazim Dirik Paşa’nın Trakya genel valisi olarak atanmasından sonra da bölgemiz, yaşadığımız coğrafya Evladı Fatihan’ın yerleştirildiği bir bölge olmuştur" diye konuştu.

 

 

“ÖNEMLİ BİR YERE SAHİPTİR”

Muratlı’yı diğer ilçelerden ayıran bir hadisenin de özellikle Atatürk’ün baba memleketi olan Kocacık’tan komşularının, akrabalarının yerleştirildiği bir bölge olduğunu sözlerine ekleyen Hersanlıoğlu, "Muratlı bu özelliğiyle de Türkiye Cumhuriyeti’nde özel bir öneme sahip yerdir diye düşünüyorum. Dolayısıyla bu süreç içerisinde yaşananlar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Muratlı’ya, Çorlu’ya, Trakya’ya bir gezi yapmaya zorlamış ve bu çerçevede de 3 Haziran 1936’da ilçemize teşrif etmişlerdir. Beraberindeki heyetle birlikte balkanlardan gelen Evladı Fatihan’ın yerleştirildiği bölgeleri, yapılan evleri gözlemlemiş, bir usulsüzlük var mı diye bizzat Muratlımıza teşrif etmişlerdir" açıklamasında bulundu.

Atatürk’ün 3 Haziran 1936’da ziyaret ettiği Atatürk Evi’ne geçen topluluk, burada bir süre sohbet etti. Atatürk’ün Muratlı’ya gelişini gören 85 yaşındaki Muazzez Arda adlı bayan, Kaymakam Hersanlıoğlu ve kalabalığa o günü anlattı. İçilen kahvelerin ardından program sona erdi.