"Markalaşmaya önem veriyoruz"

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkan Danışmanı Günnur Özalp, Türkiye olarak turizmde bir marka olduklarını kaydederek, sağlık turizmini de mevcut marka olan turizm markasının içine oturt

GÜNDEM 1.06.2014 14:50:00 0

“DİL EKSİKLİĞİMİZİ DE SUNMAMIZ GEREKİYOR”

Türkiye Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen '3. Dünya Türk Forumu' kapsamında Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda düzenlenen "Sağlık Turizmi" başlıklı oturuma konuşmacı olarak katılan Günnur Özalp, markalaşmaya önem verdiklerini dile getirerek, "Özellikle Avrupa’da yaşayan vatandaşlarımızın sağlık turizmi yapmak için seçmelerini ve ağızdan ağza yayılan şekilde de bunların eklenmesi. Zayıf yönlerimize baktığımızda ne kadar nitelikli iş gücü olduğunu söylesek de yeterli değil. Yani talebi karşılayacak bir alt yapıyı yapamazsak eksik kalırız. O zaman zaten hizmette eksik olduğumuz zaman işimizi de kötü yapmış oluruz. O yüzden markalaşmaya önem veriyoruz. Buradaki eksik de yeterli eleman değil, doktor ve hemşire sayısı Avrupa Birliği ortalamasının altında maalesef Türkiye’de. Bizim daha çok sağlık turizmden bahsetmemiz gerekiyorsa daha çok bu eğitimlere ve eğitimli personele ihtiyacımız var. Makineleri kullanan doktor ve hemşirelerimizi artırmamız gerekiyor. Medikal turizmde marka olduğumuz gibi sağlık turizminde de marka olmak istiyorsak, dil eksiğimizi de sunmamız gerekiyor" dedi.

"ÇIKARILACAK YASALARDA ÖZEL-KAMU AYRIMI YAPILMAMASI GEREKİR"

Sağlık turizminde öncü olmaya çalıştıklarını ve bu yönde gerekli adımları attıklarını belirten Özalp, Sağlık Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı’nın koordineli çalışması gerektiğinin altını çizdi. Sağlık turizmi konusunda altyapı eksikliklerinin hızla tamamlandığını söyleyen Özalp, "Sağlık turizminin getirilerinden bahsedersek yasaların özel, kamu ayırmadan yasaların çıkarılması gerekir. Zaten az olan kaynağın verimli olarak kullanılması lazım. Yapılan çalışmalarla rakip ülkelerden daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor" ifadelerini kullandı.

“ÖNEM VERMELİYİZ”

Özalp, sağlık turizmi yolundaki yapılan çalışmaların fırsatlarına değinerek, "Hızlı ulaşım konusunda Türk Hava Yolları’nın gittiği tüm ülkelerden sağlık turisti alabiliriz. Türkiye gelen turistleri de sağlık turisti olarak tekrar ülkemize alabiliriz. İlgili bakanlıkların entegre çalışmalarını sağlayabiliriz. Hizmet kalitesini yüksek seviyede yapabileceğimizi düşünüyorum, çünkü biz bunu turizmde yapıyoruz. Kalkınma planında da Sağlık Bakanlığı'nın planında bu konuda ilerleme var. Sanıyorum çok hızlı bir şekilde adım atacağız, nasıl Türk turizmini son 20-30 yılda düşünemeyeceğimiz noktaya geldiyse, tabi bunun bir sacayağı turizm acenteleri var. Sağlık Bakanlığı da burada önemli bir sacayağıdır. Agresif pazar yapmamız lazım, bunu yaparken de arz talep dengesini çok iyi oluşturmamız lazım. Çok büyük bir talep olduğunda bunu karşılamamız gerekiyor. Yurt dışında bütün ilgili bakanlıkların, yurtdışı görevlilerinin bu konuda bilinçli olup çalışma yapmaları lazım" şeklinde konuştu.