Koyun kırkma sezonu başladı

Ülkenin önemli küçükbaş hayvan besicilik bölgelerinden biri olan Trakya'da besiciler, koyunların daha sağlıklı bir şekilde gelişmesi için hayvanları kırkıyor. Malkara'da özel olarak üretilen

GÜNDEM 30.05.2014 19:16:00 0
Koyun kırkma sezonu başladı

KOYUNLAR YAZA HAZIRLANIYOR

İlçede küçükbaş hayvan besleyen 43 yaşındaki Aydın Talu, havaların ısınması ile birlikte koyunların daha rahat etmeleri için yünlerini kırptıklarını belirterek, "Bizler üreticilerin en büyük sıkıntısı koyun kırkımıdır. Bir koyundan 3 kilo yapağı çıktığı zaman 6 lira para yapıyor. Ayrıca iç parazit hastalıkları için ilaçlama yapılıyor. Dış parazit için de bit, pire ve kene için iğne veya tabanca ile püskürtme yöntemi ile ilaçlama yaptırıyoruz. Ayrıca ahırlarımızı ilaçlatıyoruz. 10’ar kişilik ekip halinde çalışıyorlar. 2 saatte 150 tane hayvanı kırkıyorlar. Biz bu kırkım işini yılda bir kez yaptırıyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇİN’E GÖNDERİYORUZ

Yıllardır kırkma işiyle uğraştığını belirten, Aydın Dilki, 2 saatte 150 tane hayvan kırktıklarını dile getirerek, “Kırkmanın yanı sıra iç parazit için kıl kurdu, şerit, kelebek pastamil ilaç veriyoruz. Dış parazit içinde bit, pire ve kene için iğne veya tabanca ile püskürtme yöntemi ile ilaçlama yapıp bunların karşılığında 5 lira para alıyoruz. Yünü 2 liradan alıyoruz. 1 koyundan 3 kilo yapağı çıkarsa 1 lirada fazla para veriyoruz. 2 saatte 150 tane hayvan kırkıyoruz. Halkımızın bu hizmete ihtiyacı var. Biz bu ürünlerimizin tamamını Çin’e gönderiyoruz” açıklamalarında bulundu.

Haber / Ahmet KILAVUZ