" İki yıldır dünyada yeni bir bloklaşmanın hızlandığını görüyoruz"

Türk Asya Stratejik Araştırmaları Merkezi'nin (TASAM) Edirne'de gerçekleştirdiği '3. Dünya Türk Forumu'nun 2'inci günü Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı'nda başladı. TASAM BaşkanÄ?

GÜNDEM 29.05.2014 17:59:00 0

“BİR YAPI ORTAYA ÇIKACAK”

Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen 'Dünya Türk Forumu' için Türk dünyasından gelen akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Edirne’de buluştu. Edirne’nin tarihi mekanlarından biri olan Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı Dünya Türk Formu Edirne toplantılarına katılanlar tarafından büyük hayranlık uyandırdı. Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı A Salonunda açılış konuşmaları ile başlayan program çeşitli konferanslarla devam etti. Forumun açılış konuşmasını yapan TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, "Son 2 yıldır dünyada yeni bir bloklaşmanın hızlandığını görüyoruz. Bu da transatlantikte ve transpasifikte yürütülen Avrupa Birliği öncülüğünde yürütülen yeni bir hamle yaparak bu konunun çok farkında olmadığımız kanaatindeyim. Ama bunu sadece bir seramist ticaret anlaşması görmek gibi bir yanılgıya düşebiliyoruz. Bu transatlantikte yani AB ve Amerika arasında ve Amerika Birleşik Devletleri ve Latin Amerika’nın belli ülkelerinde geleneksel batılı veya müttefik ülkeler arasında bulunan transpasifik ortaklık büyük ölçüde siyasi, ekonomik ve kısmen de askeri deperasyon içeriyor. Bu süreç tamamlandığında dünya ticaretinin yüzde 73’ünü kontrol eden bir yapı ortaya çıkacak" dedi. 

“EN BÜYÜK SİMGELERDEN”

Daha sonra konuşan Kazakistan Ankara Büyükelçisi Prof. Dr. Canseyit Tüymebayev, Osmanlı Devleti’nin 88 yıl başkenti olan, Türkiye'nin değil dünyanın en büyük camisi olan Selimiye'nin Edirne’nin en büyük simgelerinden olduğunu kaydetti. Irak Cumhuriyeti İllerden Sorumlu Devlet Bakanı ve İletişim Bakanı Dr. Torhan Almufti, Edirne Valisi Hasan Dururer ve diğer katılımcıların konuşmalarının ardından Forum için düzenlenen serginin açılışı yapıldı.  Forum, “Kültür Diplomasisi; Yeni Araçlar ve Modeller” konulu müzakere ile devam ediyor.