Edirne'de Son Halife Abdülmecid Efendi Sempozyumu düzenlendi

Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından Edirne Trakya Üniversitesi'nde Son Halife Abdülmecid Efendi Sempozyumu düzenlendi.

GÜNDEM 22.05.2014 22:02:00 0
Edirne

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nin ev sahipliğini yaptığı sempozyuma katılan Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk Tarihi Kurumu olarak bir dizi sempozyumlar üzerinde yoğunlaştığını belirten Hülagü, "Bugünü anlayabilmek için dünü anlamak, dün üzerine düşünmek olayı irdelemek gerektiğini düşünüyoruz. Bugünkü olaylar dün ortaya çıkan ve kökeni dünde olan olaylar. Dolayısıyla dünü anlamadan bugünü anlamının çok mümkün olmayacağını düşünüyoruz. Türk tarihine bir bütün olarak bakıyoruz. Burası Türk tarihi, orası değil olarak düşünmüyoruz. Doğrusuyla, yanlışıyla, güzeliyle, çirkinlikleriyle bir bütün olarak görüyoruz. O yüzden, son dönemde üzerinde durulmayan üzerinde durulmasında tereddüt edilen bakir kalan son dönemi masaya yatırıyoruz" dedi.

 

 

Sempozyumda açılış konuşması yapan Trakya Üniversitesi Rektörü Yener Yörük, Osmanlı’nın son döneminde Balkanlarda acıyı en çok hissedenlerden olduklarını belirterek, "Acılar Balkanlar'da ve Edirne’de de yaşanmıştır. Tabi acı şeyler yaşanmış her birinin senaryosunun yapılması lazım. Bilimsel çalışmaların yanı sıra tarihi halkımıza aksettirmek, tarihi halkımıza da sevdirmek gerekiyor. Bunu yanında bilim adamları kadar, tarih senaristlerinin yetişmesi gerekiyor. Son dönemdeki dizilerde senaryoların ne kadar yanlış olduğunu, kalitesiz olduğunu hepimiz gözlemliyoruz. Bu nedenle dizilerin, filmlerin, çok önemli bir boşluk, bu da tarihçilerden temel alınarak tarihi senaristlere ve görsele aktarmamızda her türlü teknik insana ihtiyacımız var. Tarihi ancak böyle sevdirebiliriz. Gelişmiş toplumlar daha ilkokuldan başlayarak gerçek tarihlerini sevdirebiliyorlar" ifadelerini kaydetti. 

İHA