ETSO, Bulgaristan ile ilişkileri sıkı tutuyor

Edirne Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) komşu ülke Bulgaristan ile ticari ilişkileri geliştirmek ve projeler üretmek için görüşmeler yapmak üzere Bulgaristan'a ziyaretler gerçekleştiriyor.

GÜNDEM 21.05.2014 20:06:00 0
ETSO, Bulgaristan ile ilişkileri sıkı tutuyor

Bulgaristan'ın Dobrich ve Varna şehrine giden ETSO heyeti ticaret ve sanayi odalarını ziyaret ederek iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin artırılabilmesine yönelik görüş alışverişinde bulundu. ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Recep Zıpkınkurt ile Meclis Başkanı Mehmet Eren ve Meclis Başkan Yardımcıları Çetin Kürkçü, Cahit Elmas,Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Özalp, Ali Taşdemir, Faruk Demir, Meclis Üyeleri Yener İşbilir Aydoğan Akıncı, Kadir Çakay, Seyit Ahmet Bulut ve Edirne Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elmas Aslan'dan oluşan ETSO heyetinin ilk durağı Dobrich Ticaret ve Sanayi Odası oldu. 

Ziyaret esnasında Dobrich şehrinin ekonomisi ve yatırım olanakları hakkında bilgiler veren Dobrich Ticaret Odası Başkanı Rossenov, "Dobrich bölgesi tarım ve tarım ürünleri üretimi bakımından Bulgaristan'ın en gelişmiş bölgesidir. Birlikte projeler yürüterek, iş adamlarımızı karşılıklı görüşmelerini sağlayarak ticaretimizi geliştirebiliriz" diye konuştu. Belediye Başkanı Yardımcısı Petkova ise yaptığı konuşmada Dobric şehrinin Karadeniz bölgesinde olduğunu ve doğallığını koruduğunu söyleyerek tarım ve turizm alanlarında yatırımlar yapılabileceğini söyledi. 

Edirne ve Dobrich şehirlerinin tarım alanında benzerlikleri olduğunu söyleyen Zıpkınkurt: "Bölgemizde tarım aletleri üreten ve satan firmalar var. Türkiye'deki fiyatlar Avrupa'ya göre yüzde 40 daha uygun. Bu firmalarımızın Bulgaristan'daki firmalarla işbirliği yapmalarını sağlarsak, bizim üreticilerimiz de Bulgaristan'daki firmalar da kazanır" dedi. Komşu ülke araçları ile tarım alet ve makinalarının tamir ve bakımını Edirne'de yaptırabilmelerine olanak sağlayan protokolün Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü ile Edirne Ticaret ve Sanayi Odası arasında imzalandığını söyleyerek konu ile ilgili açıklama yapan Zıpkınkurt: "İmzalanan protokolle komşu ülkelerimiz Bulgaristan ve Yunanistan'dan gelen araç ve tarım aletlerinin tamiri ilimizde uygun fiyatla yapılmaya başlandı. Bir tarım şehri olan ilinizdeki tarım aletlerinin bakım ve onarımını ilimizde yaptırabilirsiniz" ifadelerini kaydetti.

Daha sonra Varna Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret eden ETSO heyeti, Başkan Ivan Tabakov ile bir görüşme gerçekleştirdi. ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, bölgedeki ticari yatırımları araştırmak amaçlı ziyaretler gerçekleştirdiklerini ifade ederek, Bulgaristan'ın Yambol, Haskova Plovdiv, Sofya kentlerinde yatırımlar yapan Edirneli iş adamlarının olduğunu anımsattı. 

Varna bölgesinde Türk öğrencilerinin olduğunu da söyleyen Zıpkınkurt, öğrencilerin yurt sorunu olduğu konusuna da değindi. Varna'nın geliştiğini, yatırımların gelmeye başladığını ve Varna limanının değişerek yat limanı olacağını söyleyen Varna Ticaret Odası Başkanı Ivan Tabakov, kıyıya yakın yerlere lüks oteller yapılma kararı alındığını ifade etti. 

Türkiye'ye döndükten sonra açıklama yapan ETSO Başkanı Recep Zıpkınkurt, "Bu ziyaretlerimiz, ilişkilerin ileriye dönük olarak güçlü bir şekilde geliştirilebilmesi bakımından son derece yararlı oluyor. Burada önemli olan birliktelikleri ve iş ortaklıklarını ekonomik akılla geliştirmektir. Komşu ülkelerimizin pazarlarını tanımak bakımından son derece elverişli imkanlar sunan bu ziyaretlerimizin meyvelerini ve kısa süre içerisinde rakamsal sonuçlarını almaya başlayacağız" dedi. 

İHA