Geri dönüştürülen pet şişe Türkiye'de yüzde 4'lerde

Yesilist.com'un yazarlarından Ergem Şenyuva; geri dönüşüme en uygun ürünlerden olan pet şişelerin Türkiye'de geri dönüştürülme oranının yüzde 4-5'lerde kaldığını sÃ

GÜNDEM 20.05.2014 16:47:00 0
Geri dönüştürülen pet şişe Türkiye

San Fransisko'nun çevreye verilen önem konusunda çok iddialı olduğunu belirten Şenyuva, Yesilist’e yazdığı son yazısında çarpıcı rakamlar paylaştı.

İşte, Şenyuva’nın o yazısı: "Ekonominin çarkları var, olur mu öyle şey?" diyebilirsiniz. Fakat 60 milyar dolarlık bu endüstriye, San Fransisko şehri başkaldırdı ve pet şişe su satışını yasaklama kararı aldı. 2014'ün mart ayında alınan bu karardan sonra, önümüzdeki dört yıl boyunca pet şişe suyun San Fransisko'da yaşayanların hayatından çıkması için bir plan yapılmış bile. Plana göre iç mekanlarda Ekim 2014 itibariyle, dış mekanlarda 2016 itibariyle pet şişe yasaklanacak.

ÇÖPLERİN YÜZDE 80’İ GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

San Fransisko; çevreye verilen önem konusunda çok iddialı. 2020 itibariyle çöplüğe gidecek atık bile istemiyorlar. Çöpe ulaşmayan atıktaki başarıları ise şaşırtıcı. Çöplerinin %80'ini geri dönüştürüyorlarmış. Ancak pet şişelerin yasaklanmasını San Fransiskolular davranış değişikliği için şart olarak görüyorlar.

Pet şişe kullanımının yasaklanması dendiğinde, bazıları hemen ama en çok geri dönüşüme uygun olan pet şişe diyor. Evet, fakat kullanılan pet şişelerin gerçekten yüzde kaçı geri dönüşüyor? Amerika'da pet şişenin geri dönüşümü %23 oranında. Avrupa'da bu oran %30larda. Bizde ise tüm geri dönüşüm %4-5 seviyelerinde. 

PET ŞİŞE TÜKETİMİ ÇOK ÇARPICI

Pet şişelerin ülkemizde kapasitenin çok altında geri dönüştürüldüğünü düşünecek olursak, bizdeki pet şişe tüketimi çok çarpıcı. Ülkemizde 2007 yılında kişi başına pet tüketimi 124 litre iken, bu rakam 2012'de 138 litre olmuş. Bunları geri dönüşüm oranı ise oldukça düşük.

PET ŞİŞENİN ELLE TUTULUR YANI YOK

Rakamlara bakınca bir anlam ifade etmeyebilir ama bir pet şişenin çevreye maaliyetine bakınca ki insan sağlığına maaliyeti çok yüksek. San Fransisko'nun çevreye ve insana verdiği değer bir hayli çarpıcı:

-1 ton pet için yaklaşık 7950 litre petrol kullanılıyor. Buna bir de taşıma maaliyeti eklendiğinde pet şişe fosil yakıtlar kullanılarak üretilen ve üretim maaliyeti çok yüksek bir ürün.

-Her bir ton pet üretimi için 3 ton karbon dioksit salınımı oluyor. 

-Ayrıca üretimi için de bol su harcanıyor. Her 1 litre için 3 litre su kullanılıyor.

 Pet şişenin nereden baksanız elle tutulur yanı yok.

Haber / Merve ERDUĞAN