Çocuklar hangi yaşta hangi kitabı okumalı?

Eğitim Bilimleri Derneği Başkanı Aylin Çalışkan, çocukların yaş aralıklarına göre okuması gerektiği kitap türlerini açıkladı. Okuma yaşı aralıklarını; okul öncesi, 3-9 yaş, 9-

GÜNDEM 18.05.2014 17:17:00 0
Çocuklar hangi yaşta hangi kitabı okumalı?

DOKUZ YAŞTAN İTİBAREN GERÇEKLERE İLGİ DUYULMAYA BAŞLANIYOR

“Okul öncesi dönemde çocuklar, gelişim özellikleri gereği masallara ilgi duyar. Üç-dokuz yaş arası, 'büyülü düşünüş' dönemi olarak tanımlanabilir. Doğa, hayvan ve kahramanlık masallarında yer alan karakterlerle kendilerini özdeşleştirerek düşünce dünyalarını zenginleştirirler. Bilimsel verilere baktığımızda üç yaşında bir çocuk 270, dört yaşında bir çocuk 1400, beş yaşında bir çocuk 2 bin, altı yaşında ise 2 bin 500 civarında kelime haznesine sahip olarak okul çağına erişir. Okul öncesinde özellikle üç-dört yaşlarında çocukların dil gelişimi hızlıdır. Anne-babalar bu yaşlarda çocuklarının gelişimlerine uygun masal, kısa öykü, şiir ve tekerleme kitapları seçmelidir. Ritim duygusu, taklit yeteneği, yaratıcılık, duygusal zekâ gelişimi, bu yaşlarda seçilen kitaplarla hızlı ve sağlıklı olur. Çocuklar okul döneminde 1., 2. ve 3. sınıflarda masal, kısa öykü, kısa şiir ve tekerlemelere ilgi duyarlar. Dokuz yaşından itibaren gerçeklere ilgi duymaya neden, nasıl, niçin sorularını sormaya yönelirler. 9-12 yaş arası somut düşünceden soyut düşünceye geçiş dönemidir. Burada seçilmesi gereken kitaplar yaşadığımız dünyaya ilişkin soru ve sorunlarla ilgili olmalıdır. Gerçeğe uygun yazılmış öykü ve romanlar, düşünsel gelişimi destekler. 12 yaşından itibaren; çocuklar yüksek bir yaratıcılık basamağına geçerler. Düşünme, keşfetme ve yaratıcılıkları en üst noktadır. Bu yaşlarda serüven, gerilim ve heyecanı yüksek olan kitaplar seçilmelidir. Klasik eserlerin okunmasına bu dönemde başlanabilir”.

ÖZGÜRLÜK NEDİR? 

Günışığı Kitaplığı'nın Hayatı Anlatan Kitaplar / Çıtır Çıtır Felsefe dizisinin dokuzuncu kitabı Özgür Olan ve Olmayan adını taşıyor. Kavramları çocuklar için anlaşılır biçimde anlatmaya yönelik felsefe dizisinin son kitabını özgürlük kavramını sorguluyor. "Özgürlük nedir? Kimler özgürdür?" gibi soruları cevaplayan kitap, yaşamın içindeki örneklerden yola çıkarak, çocukların anlayabileceği bir dil kullanarak bu önemli temel kavramı ve onun etrafında anlatılabilecek zıt kavramları anlatıyor. Çocuğunuzla birlikte okuyup, ardından sohbet edebileceğiniz, tartışabileceğiniz bir kitap. 

BEDEN DİLİNİN ÖNEMİ 

Çocukları anlamak ve iletişim kurmak gibi önemli bir konuda, dilin olanaklarının dışına çıkabilmek yani çocukların beden dilini bilmek yetişkinlere bir avantaj sağlar. Ancak, çocukların kullandığı beden dili, vücut dili uzmanı Samy Molcho'ya göre, yetişkinlerin unuttuğu ve yeniden öğrenmesi gereken bir dil. Molcho, fotoğraflarla desteklediği Çocuk Beden Dili adlı kitabında, bu dilin bir çeşit tercümesini yapıyor. Ana babaların ve eğitimcilerin yararlanabileceği bu kitapta, çocuğun doğumdan itibaren dış dünya ilişkisinde ortaya çıkan ilk davranışlarından, okul çağının ilk günlerine kadar olan süreci anlatılıyor. Rengin Suzan Köseoğlu'nun çevirdiği kitap, Delta Yayınları tarafından yayınlanmış. 

MACERA DOLU KİTAPLAR 

Büyülü Fener Yayınları'nın iki yeni kitabı Sivri Kulakların Başkaldırısı ve Kaptan Şarki ve Define Adasının Gizemi, okumayı yeni söken miniklerin biraz tecrübe kazandıklarında ilgilerini çekebilecek kitaplardan. Sivri Kulakların Başkaldırısı, Observer gazetesinde çizer olarak çalışan, çocuk kitaplarına çizimler yapan Ariel Dorfman'ın ilk kitabı. Tavşanlar ve kurtların başından geçen bu ilginç hikâye, hem eğlenceli hem de düşündürücü. Diğer kitap Kaptan Şarki ve Define Adasının Gizemi ise heyecanlı ve renkli resimlerle bezeli bir macera. Heyecanlı ve resimlere bakmayı seven minikler için oldukça eğlenceli bir kitap. 

ÇOCUKLARA EĞLENCELİ BESLENME KİTABI 

Çocukların doğru beslenmesini sağlamak, onların daha minicikken gelişen beğenileriyle zaman zaman çelişir. Bir gıda mühendisi ve aynı zamanda anne olan Dr. Sibel Özilgen, aldığı eğitim ve özel ilgi alanı olması nedeniyle bu çelişkiyi aşmanın yollarını kendi annelik sürecinde buldu... Özilgen, Eğlenceli Beslenme Kitabı adını verdiği kitabında, beslenmeyi bir eğitim alanı olarak görüyor ve anne babaları bu konuda aydınlatacak, onlara yardımcı olacak öneriler sunuyor. Yiyecekleri konu alan, çocuklarla birlikte yapılabilecek yemek tariflerini anlatan kitapta, dengeli beslenme alışkanlığını geliştirecek önerilere yer veriyor. Kitabın yanında bir de okul öncesi çocuklar için aktivite kitapçığı var. Alfa Yayınları'ndan çıkan kitap, eğitimcilerin, anne babaların ve çocukların ilgisini çekecek nitelikte. 

HER KÜTÜPHANEYE BİR KARA BALIK 

İranlı yazar Samed Behrengi ülkemizde en çok,Küçük Kara Balık adlı masalıyla tanınır. Bu özel kitap, Dr. İldeniz Kurtulan tarafından ilk kez kendi dilinden çevrildiğinden beri, pek çok yayınevi tarafından da yayınlanmıştır. Can Yayınları da yazarın Küçük Kara Balık ve Bir Şeftali Bin Şeftali adlı iki masalını bir araya getirdiği sert kapaklı ve şömizli bir versiyonunu İlknur Özdemir'in çevirisiyle piyasaya çıkardı. Can Yayınları'nın bu kitabı, diğer Kara Balık'lardan şık kapağı ve desenleriyle ayrılıyor”.

Haber / Merve ERDUĞAN