DİSK: 9 yılda yüzde 40 artış

Soma felaketiyle ilgili Türkiye'nin dört bir yanından çeşitli sivil toplum örgütleri, sendikalar ve kuruluşların tepkileri devam ediyor. Çerkezköy'de önceki gün bir araya gelen yaklaşık 100 Dİ

GÜNDEM 16.05.2014 15:50:00 0
DİSK: 9 yılda yüzde 40 artış

Çerkezköy Belediye Meydanı’nda önceki gün bir araya gelen DİSK’e bağlı yaklaşık 100 kişi adına basın açıklamasını DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Celal Aslan yaptı.

Aslan, açıklamasında şunları kaydetti:

ÖZELE DEVREDİNCE İŞ KAZALARINDA PATLAMA YAŞANDI

“Dünya insana yatırım yaparken AKP hükümeti ölüme yatırım yapıyor. Bu katliamın faili özelleştirme ve taşeronlaştırma politikalarını hayata geçirenlerdir.  Yıllarca kamu eliyle üretimin yapıldığı bu sahalar özel sektöre devredildikten sonra iş kazalarında patlama yaşandı. 2002 yılından 2011 yılına kadar kömür madenlerindeki iş cinayetlerinin yüzde 40 artış göstermesinin nedeni özelleştirme ve taşeronlaştırma sonucu TTK bünyesinde çalışan işçi sayısının üçte bir oranında azalmasıdır. Katliamın faili yapılan uyarılara rağmen Soma’da bu tür iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük devlet tarafından yapılmış özel bir sağlık birimi kurmayanlar, hastanelerde yanık ünitesi açmayı ‘maliyet’ olarak görenlerdir”.

YÜZDE 40 ARTIŞ YAŞANDI

“Katliamın faili iş sağlığı ve güvenliği yasasıyla bu alanı da özelleştiren, tüm uyarılarımıza rağmen bu alandaki denetim yetkisini bağımsız emek ve meslek örgütlerine vermeyi reddeden hükümettir, Soma’daki madenlerdeki iş cinayetlerinin araştırılması ile ilgili önergeyi 6 ay boyunca gündeme almayanlardır. Geçtiğimiz sene 9 iş cinayetinin yaşandığı Soma madenleriyle ilgili önergeyi 2 hafta önce reddeden AKP’li vekillerdir” dedi. Aslan “Katliamın faili kömürün tonunun maliyetini 130 dolardan 23 dolara indirdiklerini övünerek anlatan işverendir. 130-140 dolardan 28 dolarak indirilmiş maliyetin tamamı iş güvenliğine ilişkindir ve kömürün maliyeti işçi canıyla düşürülmüştür. Taşeron çalıştırmayı yasaklamayan, madenleri yeniden kamulaştırmayan, iş güvenliği yasasını çöpe atıp tüm denetim yetkisini emek ve meslek örgütlerine vermeyenler, yeni katliamlar için yola devam ettiklerini ilan etmiş olacaktır. DİSK ve DİSK’e bağlı sendikalar, işçi katillerini affetmemek, unutmamak ve hesap sormak için mücadeleyi yükseltecektir”.

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN