Her 5 kişiden biri hipertansiyon hastası

Her yıl 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon günü nedeniyle toplumun hipertansiyon konusundaki bilincini artırmak, erken tanının önemini vurgulamak ve hipertansif bireyde meydana gelebilecek olumsuz sonuçların azaltılmaya yö

GÜNDEM 15.05.2014 18:38:00 0
Her 5 kişiden biri hipertansiyon hastası

HİPERTANSİYON NEDEN ÖNEMLİDİR?

Yapılan açıklamada Hipertansiyon’un(HT), küresel bir halk sağlığı sorunu olduğu kaydedildi. Dünyada kalp ve damar hastalıklarında 17 milyon kişi ölüyor, her üç kişiden birinin ölümü hipertansiyon bağlantılı olarak meydana geliyor.

HİPERTANSİYONUN GELİŞİMİ NASIL ÖNLENEBİLİR?

Sağlıklı bireylerde kalıcı sağlıklı yaşam davranışları;

Sağlıklı beslenmek, Kilo vermek, Düzenli fiziksel aktivite, Tuz kullanımının azaltılması, Toplumun sağlıklı yaşam biçimini benimsemesi HT gelişimini büyük oranda önlüyor.

HİPERTANSİYON SIK MIDIR?

Bakanlığımızın 2011 yılında 15 yaşından büyük kişilerde yapmış olduğu Kronik Hastalıklar Ve Risk Faktörleri Saha Çalışması verilerine göre ülkemizde her 5 kişiden biri (%23) HT hastası olduğu kaydedildi.

HİPERTANSİF BİREYLERİN KARŞI KARŞIYA BULUNDUĞU RİSKLER NELERDİR?

Hipertansif bireyler koroner kalp hastalığı ve serebrovasküler hastalık için risk altında. Tütün kullanımı, obezite, yüksekkan kolesterolü, diabetesmellitus (şeker hastalığı) gibi risk faktörleri hipertansiyonla birleştiğinde kalp krizi ve inme riskinin arttığı ifade edildi.

Kontrolsüz kan basıncı ile bağlantılı olarak; Kalp yetmezliği, Böbrek yetmezliği, Periferik damar hastalığı, Göz damarlarında hasar ve görme kaybı gelişebiliyor.

HİPERTANSİYON TEDAVİSİ HANGİ BASAMAKLARDAN OLUŞUR?

Hipertansiyonu olan bireylerde ilaç tedavisinin uygulanması kan basıncı kontrolü için tek başına yeterli olmamakta, başarılı bir sonuç için mutlaka sağlıklı yaşam davranışlarının geliştirilmesi gerekiyor..

HİPERTANSİF BİREYLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN KONULAR NELERDİR?

Hipertansif bireylerde hipertansiyonun farkındalığı, ilaç kullanımı ve kan basıncı kontrol oranları düşük. Hipertansif bireyler; Sağlıklı beslenmeli, Fazla kilolu/obez ise kilo vermeli, Fiziksel aktiviteleri düzenli yapmalı, Tuz kullanımını azaltmalı, Düzenli muayene ve tetkiklerle hastalığın takibine önem vermeli, İlaçların önerilen dozda ve sürede, aksatmadan kullanmalı, Kan basıncını düzenli izlemeli/izlenmesini sağlamalı.

Haber / Emine LALE