Mimar Sinan'ın da şikayet ettiği konu

Sanat tarihi profesörü Mehmet Zeki Sönmez'in 'Mimar Sinan Tarihi' adlı kitabı ilginç ayrıntılarla dolu. Meğer Mimar Sinan da gecekondudan çok çekmiş!

GÜNDEM 15.05.2014 18:33:00 0
Mimar Sinan

Yazmalarla ve Belgelerle adlı kitabı (Kapı Yayınları), 16. yüzyılda yaşamış, dört padişah görmüş ve uzun ömrüne dört yüze yakın eser sığdırabilmiş bir mimarın hayatını ve eserlerini konu alan önemli bir çalışma. Kitaptan öğrendiğimize göre, o devirlerde Divan'dan Mimarlar Ocağı'na mektup formunda pek çok buyruklar gönderilmiş.

Bu elli dokuz mektup, 1556-1587 yılları arasındaki İstanbul'un yapılaşması üzerine ilginç ayrıntılar içeriyor. Bu mektuplardan anlıyoruz ki, İstanbul'daki çarpık yapılaşma sadece çağımızın sorunu değilmiş meğer. Daha o yıllarda kaçak yapılan ve özellikle suyollarına kurularak şehir suyunu kirleten, yolları daraltan evlerin, dükkânların yıkılmasını emreden buyruklar var. Daha da ilginci Ayasofya, Zeyrek gibi camilerin duvarlarına bitişik evlerin, ahır ve kümeslerin yapıldığını, bunların söz konusu camilerin pencerelerini dahi kapattığını öğreniyoruz.

Haber / Merve ERDUĞAN