Dünya Çiftçiler Günü buruk kutlandı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü kutlamaları Tekirdağ'da buruk geçti. Ziraat Odalarının düzenlediği programlarda öncelikle Manisa'nın Soma İlçesinde meydana gelen maden ocağı felaketiyle

GÜNDEM 14.05.2014 20:47:00 0
Dünya Çiftçiler Günü buruk kutlandı

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla, Çerkezköy’de Ziraat Odasının tertiplediği programa Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliği yaptı.

Saat 11:00’ de düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay,  İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Demirbağ, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Süleyman Kozuva, banka müdürleri, Yağlı Tohumlar Kooperatifi ile Tarım Kredi Kooperatifi temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

KAYMAKAM KUBİLAY ‘GÜVENİLİR GIDA’YA DİKKAT ÇEKTİ

Program öncesi yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından açılış konuşmasını yapan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Hasan Toprak, katılımlarından dolayı tüm davetlilere teşekkürlerini sunduktan sonra, Soma’ da meydana gelen felaket dolayısıyla ölenlere rahmet ve geride kalanlara sabır dilerken, yaralılara acil şifa temennisinde bulundu. Konuşmasında, son haftalarda yağan yağmurlar sayesinde, ürünlerinin bol ve bereketli olacağını tahmin ettiklerine değinen Toprak, çiftçilerin programa katılımının az olmasının kendisini üzdüğünü de belirtti.

Hasan Toprak’ın ardından kürsüye çıkan Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’ nü kutlayarak bol ve bereketli ürünler temennisinde bulundu. Programı tertipleyen ziraat odası başkanı ile yönetimine ve ev sahipliği yapan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasına teşekkürlerini sunan Kubilay, her insanın doğal hakkı olduğunu düşündüğü “güvenilir gıda” konusuna değindi ve güvenilir gıda tüketimi aşamasında herkesin, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine destek olması gerektiğini söyledi.

Son olarak söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap AKAY sözlerine, Soma’ da meydana gelen felakete değinerek başladı ve tüm çiftçilerin Dünya Çiftçiler Günü’ nü kutlayarak yeni seçilen Çiftçi Malları Koruma heyetini tebrik etti. Ürünün bol olacağı müjdesi yanında, mahsul fiyatlarının da iyi olması temennisinde bulunan AKAY’ ın konuşmasının ardından program sona erdi.  

 

 

BU YIL YAĞIŞSIZ KALDIK

Dünya Çiftçiler Günü Süleymanpaşa’da da törenle kutlandı. Tekirdağ Ziraat Odası Başkanlığı tarafından Valilik önünde bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Törende konuşan Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygın, "Toplumları mutlu ve müreffeh bir şekilde yaşatmanın yolu üretmekten geçer" dedi. Bu yıl ülke genelinde birçok bölgenin yağışsız kaldığını anımsatan Saygın, "Bu yıl ülkemizin birçok bölgesi yağış alamadı. Fakat bölgemiz ilkbahar aylarında çok olmasa da yağış aldı. Eğer iklim böyle uygun giderse hububatta çok iyi verim bekliyoruz" dedi.

TÜRKİYE’DE PETROLDEN SONRA EN FAZLA DÖVİZ ÖDENEN İKİNCİ KALEM YAĞLI TOHUMLAR

Çorlu’da düzenlenen kutlamalar Çorlu Atatürk meydanında gerçekleştirildi. Törende çiftçi dernekleri yöneticileri ve üyelerinin yanı sıra TESK Genel Müdürü Halim Orta katıldı. Çorlu Ziraat Odası Başkanı Recep Şişman yaptığı konuşmada, "Temel görevimiz üretmek olan biz çiftçiler üretimin zorluklarını birlikte yaşıyoruz. Sorunlarımızın başında gübre ve mazottaki fiyat artışları geliyor. Ekili alanlarımızın sanayiye, buna bağlı olarak nüfusun hızla artmasıyla topraklarımızı konut alanlarına kaybediyoruz ama en acısı topraklarımızı üretim için değil rant için el değiştirmesi gelecekte bizleri büyük sıkıntılara sokacaktır" dedi.

Şişman, "Girdi fiyatlarının artmasının yanında, hava şartlarının iyi gitmemesi, üretimde rekoltede büyük düşüşler yaşanmasına sebep oldu. Bu bizim elimizde olan bir şey değil ama ayçiçeği ve buğday fiyatlarında tekellerin oynadığı oyunlar bizleri perişan etmiştir. Ayçiçeği üreticisi ayçiçeğini 2012 yılında kilogramı 1.50 kuruştan sattı. Çiftçi para kazandığı için üretim alanlarını 2013 yılında arttırdı. Arttırdı da ne oldu. Dünya yağ tekelleri ayçiçeği ekili alanlarının artmasından rahatsız oldu. Rahatsız olmasının sebebi Türkiye’nin petrolden sonra en fazla döviz ödediği ikinci kalem olan yağlı tohumlar, yılda iki milyar dolar. Bu gelirden yoksun kalacaklarını, piyasalarını kaybedeceğini hisseden tekeller ayçiçeği fiyatlarını 1.50 kuruştan 2013 yılında 1.15 kuruşa düşürdüler. Biz üreticiler bir önceki yıla göre yüzde 35 daha ucuza satmak zorunda kaldık. Gelirimiz yüzde 35 oranında düştü. Bu sene üreticiler üretim sahalarını arpa ve buğdaya yöneltti" şeklinde konuştu.

Çorlu Ziraat Odası kendilerine önemli görevler düştüğünü kaydeden Şişman, "Önceliğimiz üzerinde yaşadığımız, ekmeğini yediğimiz toprağımıza, suyumuza ama öncelikli olarak çevremize, havamıza tüm üyelerimizle birlikte sahip çıkmak zorundayız. Üyelerimizin ve tüm katılımcıların 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü en iyi dileklerimle kutlar iyi bir hasat, bol verim, bol kazançlar diliyorum" dedi.

DÜNYANIN EN ESKİ SANATI ÇİFTÇİLİK

Muratlı’da Ziraat Odası ve Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen program Manisa’nın Soma ilçesinde meydana gelen maden ocağı faciasından dolayı tören buruk geçti. 

Muratlı Ziraat Odası Başkanı Ender Borucu, dünyanın en eski sanatının çiftçilik olduğunu belirtti. Çiftçiliğin tüm dünyada kutsal bir meslek olarak kabul edildiğini vurgulayan Borucu, "İslam alemi inancına göre dünyadaki ilk çiftçi ilk insan olan Hz Adem’dir. Hz Adem Fırat - Dicle Havzası’nda toprak işleyen, ekip biçen bir insandır. Bu yüzden Müslüman alemi için çiftçiliğin önemi daha büyüktür. Çiftçiler insanların yiyeceğini içeceğini üretirler. Onlar üretmezlerse açlık başlar. Bu yüzden çiftçilik hayati önemi olan bir meslektir. Bütün bir yıl boyunca güneşin, yağmurun altında, çamurda, sıcakta, tozun toprağın altında çalışıyoruz. Bir sel, dolu, fırtına veya don bütün emeğimizi bütün çalışmalarımızı alıp götürebiliyor" diye konuştu.

Çiftçilere sigorta yaptırmaları konusunda tavsiyede bulunan Başkan Borucu, "Sigorta bizim güvencemizdir. Sigorta bilincinin fazla yerleşmemesi ve sigorta şirketlerinin güvensizliği bizleri sigorta yaptırmaktan soğutuyor. Bakanlıktan isteğimiz, sigorta kapsamının genişletilmesi ve daha güvenilir olmasıdır. Bütün kış kuraklıktan bir hayli etkilendik. Mart ayı sonunda ülkenin birçok yerinde meydana gelen don, fırtına ve sel felaketi tarım alanlarında adeta yıkım yapmış çiftçilerimize büyük darbe vurmuştur" şeklinde konuştu.

Manisa’nın Soma ilçesinde maden ocağında hayatını kaybeden tüm işçilere Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği Başkanı İbrahim Özyurt, Türkiye’deki yağ açığına değindi. Özyurt, "Yağ açığını kapatmada özellikle bölgemizde yıllardan beri ekimi çoğalan kanola bitkisi ve bununla beraber İç Anadolu’da, Eskişehir, Ankara bölgesinde Aspir bitkisi nadasa bırakılan arazilerin yerine ekildiğinde bu iki bitki ayçiçeğinden sonra Türkiye’de yağ açığını kapatacaktır. Türkiye’de petrolden sonra en büyük ödeme yağa ve yağ türevlerinedir. Eğer bakanlık yetkilileri ekimi yapılan Aspir, Kanola ya da herhangi bir yağ bitkisine yeteri kadar destek verirse, çiftçiler olarak bizler bu yağ açığının kapanacağına inanıyoruz" açıklamasında bulundu.

Mazot ve gübrenin fiyatının yüksekliğinden bahseden Özyurt, Tarım Bakanlığı’ndan bu soruna çare bulmasını istedi.

Haber / Merve ERDUĞAN