Usta oyuncu öğrencilere oyunculuğu anlattı

"Geçmişten Günümüze sihirli perde" konferansının konuşmacısı olarak Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu'nun konuğu olan usta oyuncu Ferdi Merter Fosforoğlu öğr

GÜNDEM 13.05.2014 16:54:00 0
Usta oyuncu öğrencilere oyunculuğu anlattı

Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksek Okulu Büro Yönetimi Ve Yönetici Asistanlığı Bölümü öğrencilerinin hazırladığı “Geçmişten Günümüze sihirli perde” konferansının konuşmacısı usta oyuncu Ferdi Merter Fosforoğlu’ydu.  Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleşen programda açılış konuşmasını yapan ÇEMYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. Ercan Buluş, Ferdi Merter Fosforoğlunu ağırlamaktan dolayı çok mutlu olduklarını belirtti.

4 YAŞINDA SAHNEDEYDİM

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu, yazar, yönetmen, seslendirme sanatçısı Ferdi Merter Fosforoğlu Çerkezköy’de öğrenciler ile bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu belirtti. Sinemaya 4 yaşında başladığını söyleyen Fosforoğlu; “Ailem sinemacı ve tiyatrocu olduğu için hep onlarla sinema ve tiyatronun içinde oldum. Dört yaşında Turist Ömer’in Günahsızlar filminde çocukluğunu oynamıştım. 1952 yılında "Dağların Kızı” adlı filmde çocuk oyuncu olarak kamera karşısında yer aldım.1959 yılında konservatuara girdim ve İtalyan Lisesinin ardından 1962 yılında Devlet Konservatuarından mezun oldum” diye konuştu.

ALKIŞI GÖREN TİYATRODAN KOPAMAZ

Tiyatronun bir tutku olduğunu söyleyen Fosforoğlu “ İlk tiyatroda başladıktan sonra o alkışları gören bir tiyatrocu bir daha tiyatrodan kopamaz. Tiyatro verdikleri ve anlattıkları ile toplumun ileriye dönek çalışmalarında önemli faktördür. Tiyatro insana yaşamı anlatan ve gösteren olgudur. Ben bugün buraya konferansa değil sohbete geldim. Kültür insan kararı ile olan kavramdır. Tiyatro insanı çözer ve ışık tutar” dedi.

 

 

TÜRKÇE’Yİ KATLEDİYORLAR

Öğrencilerin“ Dört yaşından itibaren tiyatro içinde yer aldığınızı söylediniz. Tiyatro bu kadar yıl içersinde sizlere neler kazandırdı?” sorusunu cevaplandıran Fosforoğlu “ Tiyatro ve sinema bana insanları sevmeyi öğretti. Öğrendikten sonra neler yapabilirim nasıl ileri götürebilirim kavramını getirdi. Kitap okumak gerçekten güzel bir kavramdır. Bol bol kitap okudukça insanları sevmeye başladım. Tiyatroda bu konuda bana önder oldu. Her ilçe ve sokakta tiyatro olması yarınlara yönelik önemlidir. Doğru Türkçeyi bize öğreten ise tiyatrodur. Sabah programı sunanlar Türk dilini katlediyorlar” dedi. Programın devamında ise tiyatro ve sinema oyuncusu Ferdi Merter Fosforoğlu öğrenciler ile karşılıklı söyleyişi yaptı.

Programın sonunda ise öğrencilerden Gizem Çağlayan günün anısına Fosforoğluna plaket takdim etti.  Programa CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Saim Özkan, PTT Çerkezköy Müdürü Ali Aslan, Nüfus Müdürü Gülhan Yelek, ÇEMYO Müdürü Yar. Doç. Dr. Ercan Buluş,Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Haber / Gülay YİĞİT SEZEN