Trakya Kültürü 6 bin kitaba konu oldu

Proje kapsamında yazılan Trakya ve Kırklareli kültürü ile ilgili bir dizi kitabın basımı tamamlandı. Kızanlara Kırklareli Bilmeceleri, Kırklareli Manileri ve Slow Food Trakya Vize kitapları Kırklareli Üniver

GÜNDEM 5.05.2014 16:08:00 0
Trakya Kültürü 6 bin kitaba konu oldu

KIRKLARELİ MANİLERİ

Öğr. Gör. Ali Çakır, nesilden nesile kuşaklar boyunca aktarılan, bizi bir arada tutan kültürel değerlerimizin her geçen gün erozyona uğradığını kaydediyor. Bunlardan birinin de manilerimiz olduğuna dikkat çeken Çakır;  geçmişten günümüze uzanan, sözlü kültürümüzün unutulmaya yüz tutmuş yerel değerlerden biri olan maniler, Kırklareli Halk Edebiyat’ımızın en önemli türlerinden biri olduğunun altını çizdi.

Konuya ilişkin gazetemize açıklama yapan Ali Çakır; şunları kaydetti:

“Kırklareli manilerini oluşturan dizeler, yüzyıllardır insanımızın ortak duyguları üzerine kurulmuştur. Yöre insanımız manilerde, kimi zaman sevdayı, kimi zaman ayrılığı, kimi zaman hasretliği, kimi zaman hüznü, kimi zaman sevinci, kimi zaman umudu, kimi zaman gurbetliği, kimi zaman ise eğlenceyi kendine konu olarak seçmiştir. Kırklareli mânileri bölgemizin kültürel yapısının izlerini de taşımalarından dolayı, nesiller arasında kültürel bir köprü vazifesi üstlenmektedir.

Bu çalışmada amacım kültürel aktarımın devamlılığını sağlamak adına Kırklareli manilerini kayıt altına almaktır.

Kırklareli kültürünün gelecek nesillere aktarılması ve tanıtılması yönünde önemli bir çalışma olan “Kırklareli Manileri” kitabını sizlerin beğenisine sunuyorum. Ayrıca çalışmanın, ilimiz geleneklerinin yaşatılmasına vesile olmasını diliyorum.

Kitap literatür taraması ile başlıyor. Birinci bölümde; Mani kavramı ve açıklaması, mani söylenen ortamlar, manilerin genel özellikleri, mani çeşitleri yer alıyor. İkinci bölümde ise; Kırklareli’nde mani söyleme geleneği ve Kırklareli Manileri yer alıyor”.

KIZANLARA KIRKLARELİ BİLMECELERİ

“Somut olmayan kültürel mirasın aktarılmasında taşıyıcı işlevi gören dille birlikte sözlü gelenekler ve anlatımlar önemli bir yer tutmaktadır. Bu sözlü gelenekler ve göreneklerden biri de halk edebiyatının en eski ürünlerinden olan bilmecelerdir. Kırklareli bilmeceleri bizim somut olmayan kültürel mirasımızın önemli bir parçasıdır.  Bilmecelerimiz kuşaktan kuşağa sözlü kültürümüzün bir unsuru olarak geçmişten günümüze kadar aktarılmıştır. Lakin günümüzde kuşaktan kuşağa yapılan bu aktarma kesintiye uğramış ve orta yaş grubu sonrasına aktarılamamıştır.  Yeni nesil Kırklareli bilmeceleri hakkında bilgi sahibi değildir. Bunun başlıca nedenlerinden biri insanların değişen eğlence anlayışlarıdır. Değişen eğlence anlayışının sebeplerinin başında da televizyon gelmektedir. Eskiden köylerde televizyon yokken insanlar gaz lambasının etrafında toplanırlardı. Bir yandan peçka sobada pişen kabak tatlısı ya da mısır yenirdi. Diğer taraftan da kadınlar çoraplık, çediklik, feracelik gibi işler yaparlardı. Tabi ki bu güzel ortamın olmazsa olmazlarında biri de komşu ziyaretleriydi.  İşte bu ziyaretlerde insanlar birbirlerine eğlenmek ve hoşça vakit geçirmek için bilmece sorarlardı.  Günümüzde bu tarz eğlencelerin yerini maalesef televizyonda çıkan diziler ve eğlence programları aldı. Çocukların dünyasını ise bilgisayar ve bilgisayar oyunları kaplar oldu.

Bu çalışmada çocuklara bilgisayar haricinde de bir dünya olduğunu hatırlatmak istedim. Bu nedenle bilmecelere çizgi karakterlerle görsellik kazandırdık. Çalışmanın ismini “Kızanlara Kırklareli Bilmeceleri” olarak düşündüm. Kırklarelili olmayanlar için hatırlatalım.  Anneler ve babalar çocuklarını kızanım diye severler. Kızan, çocuk demektir.

Bu kitabın yazılış amacı; Kırklareli Bilmece Kültürünü gelecek nesillere aktarmaktır”.

SLOW FOOD TRAKYA VİZE

“Slow Food Trakya Vize kitabı üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Slow Food Hareketi temel düzeyde okuyuculara anlatılmıştır. İkinci bölümde üyesi olduğum Slow Food Trakya Vize Conviviumunun kapsadığı coğrafyanın özellikleri, yemek kültürü, tarımsal, hayvansal ve balıkçılık faaliyetlerinin mevcut durumu, öne çıkan gıdalar ve yapılan faaliyetler anlatılmıştır. Üçüncü bölümde ise Slow Food Trakya Vize Conviviumu’nun kapsadığı alanın yemek envanteri çıkarılmış. Envanteri çıkarılan yemekler reçetelendirilmiştir. Reçetelendirilen yemeklerin tarifleri ve hazırlanışları fotoğraflarıyla birlikte son bölümde verilmişti”.

VİZE İLÇESİNİN TURİZM COĞRAFYASI VE DEĞERLERİ

“Vize İlçesi doğal, tarihi ve kültürel değerleriyle zengin bir turizm coğrafyasına sahiptir. Bu çalışmanın yapılış amacı da; ilçenin sahip olduğu bu zengin değerleri bir araya getirerek kalıcı bir eser ortaya koymaktır.

Kitabın I. bölümünde coğrafi konum, iklim, nüfus, ulaşım, idari yapı gibi başlıkların bulunduğu, Vize ile ilgili genel bilgiler yer almaktadır. II. bölümde, ilçede bulunan tarihi, kültürel ve doğal değerlerden bahsedilmektedir.  III. bölümde ise, Vize ilçesinde yapılan ve yapılabilecek turizm çeşitlerine yer verilmiştir”.

ÇOCUKLAR İÇİN VİZE BOYAMA KİTABI

“Bu kitaptaki amacımız çocuklarımızın, bölgemizi eğlenerek tanımalarını sağlamaktır. Kitapta Cittaslow Vize ile ilgili tarihi, kültürel, doğal ve turistik değerler kısa açıklamalarıyla yer almaktadır”.

CİTTASLOW VİZE

“Vize ilçesinin Cittaslow olma süreci 2010 yılının Aralık ayında başlamıştır. Bu süreç, Uluslararası Cittaslow (Sakin Şehirler) Ağı’na üyeliğin kabul edildiği 2012 yılının Haziran ayında nihayete ulaşmıştır. Vize “Uluslararası Cittaslow Ağı”’na kabul edilerek 25 ülkeden 160 il ve ilçenin almaya hak kazandığı "Sakin Şehir" sertifikasını almıştır. İtalya’nın Novellara kentinde 19-23 Ekim 2012 tarihleri arasında gerçekleşen Sakin Şehirler (Cittaslow) Genel Kurulu’nda Vize Belediye “Cittaslow Sertifikası”nı teslim almıştır. Vize ilçesi Türkiye’de Cittaslow ünvanına sahip 9 kentten biridir. Aynı zamanda Trakya’nın tek Cittaslow şehridir. Elinizde tuttuğunuz bu kitabın ilk bölümünde Cittaslow kavramı ve felsefesi, dünyadan ve Türkiye’den örneklerle anlatılmıştır. Ardından Vize ilçesi tanıtılmış ve Vize’nin Cittaslow olma sürecinden bahsedilmiştir. Son bölümde ise bu süreçte yapılan ve planlanan projeler aktarılmıştır”.

Haber/Merve ERDUĞAN