4 asırlık köprü modern yapılara meydan okuyor

Osmanlı'ya 92 yıl başkentlik yapmış serhat şehri Edirne'de bulunan Tunca Köprüsü, 406 yıldır hala ayakta ve hizmet veriyor.

GÜNDEM 2.05.2014 13:07:00 0
4 asırlık köprü modern yapılara meydan okuyor

Sultan II. Mehmet döneminde yaptırılan Tunca Köprüsü, dayanıklılığıyla modern yapıtlara meydan okuyor. Edirne ile Karaağaç’ın bağlantısını sağlamak için köprü ihtiyacının artması üzerine Sultan II. Mehmet zamanında yapılan 11 ayaklı ve 10 kemerli olan tarihi yapı, dönemin diğer eserlerinden farklılık gösteriyor. 

Tunca nehri üzerinde bulunan köprünün 1608-1613 yılları arasında inşa edildiği kaydediliyor. Mimarı, Sultan Ahmet Camisi'ni de inşa eden Mehmet Ağa'dır ve o yıllarda Edirne'de yaşayan Mimar Hacı Şaban'ın da yapımına önemli katkılarda bulunduğu söylenir. Edirne'nin güzel köprülerindendir.

Asıl adı Defterdar Ekmekçizade Ahmet Paşa köprüsü olan köprü halk arasında Tunca Köprüsü olarak anılıyor. Yapımında "Nehri altın ve gümüşle doldurmacasına para harcandığı" söylenir. Mimari yorumcular on gözü olan köprü için "Eşi Bulunmaz" nitelemesini yaparlar.

Üzerindeki parke granit taşların Sultan Reşat'ın Edirne'yi ziyareti sırasında konulmuş orjinal taşlar olduğu söyleniyor.

Haber/Gökhan TEKER