Her yaptıklarına "iyilik" kattılar

Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü; Tekirdağ'da il genelinde anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise ve mesleki eğitim merkezlerinde eğitim gören öğrencilere yönelik yapılan projede gerçekleÅ?

GÜNDEM 1.05.2014 15:10:00 0
Her yaptıklarına

“İyilikte/Hayırda Yarışıyoruz” projesi kapsamında Şubat ve Mart 2014 aylarında yapılan çalışmalar hakkında kapsamlı bilgi veren İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, proje amacının öğrencilerin iyilik/hayır yapma bilinç ve sorumluluğunu geliştirmek olduğunu açıkladı. Yetkililerin yaptığı açıklamada Şubat-Mart aylarında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi.

HER ETKİNLİĞİN ANA TEMASI İYİLİK’Tİ

Açıklamaya göre; proje kapsamında okullarda proje takibi ve değerlendirmeleri yapıldı. Okullarda oluşturulan Hayır/İyilik Kulüpleri çalışmalarına devam etti. Okullarda hazırlanan panolar güncellendi. Bu panolarda konu ile ilgili yazılar, şiirler, özlü sözler, resimler, fotoğraflar sergilendi.

Hayır ve iyilik ile ilgili resim, şiir, öykü ve kompozisyon yarışmaları düzenlendi, dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi, çalışmalar panolarda sergilendi.

İyilik ve yardımseverlik temaları üzerine çalışmalar yapıldı, kısa film ve karikatür çalışmaları yapıldı.

Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nden masa tenisi masası, raket ve file temin edilerek, “İyilik Ligi” adı altında masa tenisi ve futbol turnuvaları düzenlendi.

“İyilik Sergisi” adı altında sergi düzenlendi. Okullarda “okulda/evde ne gibi iyilikler yapabiliriz?” konulu sınıf içi açıklamalı tartışmalar yapıldı. Proje kapsamında okul öğrencilerinin başvuruları değerlendirilerek her sınıf bir yetim kardeşini tespit etti, tespit edilen öğrencilerin öğrenci-öğretmen-veli işbirliği ile ihtiyaçları karşılandı.

KENDİNDEN KÜÇÜK ÖĞRENCİLERE YARDIM ETTİLER

Proje kapsamında 3.ve 4. Sınıf öğrencileri, anasınıfı, 1.ve 2. Sınıf öğrencilerine beslenme çantası ve çantalarını taşımada yardım etti, 4. Sınıf öğrencileri yolda trafik kurallarına uyarak güvenli olarak evlerine ulaşmada alt sınıf öğrencilerine yardım ettiler.

Proje kapsamında Orman Haftasında okullarda fidan dikme etkinlikleri yapıldı. Kitap toplama, atık yağları toplama, atık kağıt ve atık pil toplama ve iyilik kumbaraları oluşturularak biriken paralar ile ihtiyaç sahibi olan öğrencilere giyim yardımı yapıldı.

18 Mart Şehitleri Anma Günü vasıtasıyla öğrencilere vatan sevgisi ve vatana yararlı ve hayırlı bir fert olma konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. Kötü alışkanlıkları önlemek adına sınıf öğretmenleri tarafından sigara ve içkinin zararları anlatıldı ve konuyla ilgili öğrencilerden afiş hazırlamaları sağlandı. Hazırlanan afişler okul panosunda sergilendi.

İYİLİK GÜNLÜĞÜ TUTTULAR

Öğrencilerin yaptıkları hayır ve iyiliklerini anlattıkları ve iyilik yapmanın verdiği duyguları ifade ettikleri iyilik günlüğü tutmaları sağlandı. Okullarda “Değerler Eğitimi” panosu oluşturuldu ve işlenen değerler ile ilgili dokümanlar sergilendi.

Değerler Olimpiyatı Yarışmaları düzenlenerek oluşturulan ilçe jürisi tarafından dereceye giren öğrenciler belirlendi. Okullarda iyiliğin insan ve toplum yaşamındaki yeri Sınıf ve Rehber öğretmenler tarafından rehberlik ve yönlendirme derslerinde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenleri tarafından ise ilgili derslerde geniş bir şekilde işlendi. Okullarda oyuncak, kıyafet toplama yardım kampanyaları düzenlenerek ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

İYİLİK MELEKLERİ BİRBİRLERİNE YARDIM ETTİ

İhtiyaç sahibi öğrencilere öğle yemeği verildi. Çocuk Esirgeme Kurumu, Sakatlar Derneği gibi kurumlara ziyaretler gerçekleştirilerek gıda,  giyim ve oyuncak yardımında bulundu.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı koordinatörlüğünde yürütülen “Sosyal Market” adlı proje kapsamında öğrenciler tarafından kıyafetler toplanarak ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere vakfa teslim edildi. Öğrencilere; büyüklere saygı, anne ve baba sevgisi konularında bilinçlendirme etkinlikleri gerçekleştirildi. “İyilik Meleği” uygulamaları kapsamında öğrencilerin birbirlerine iyilik yapmaları sağlandı.

Evi yanan bir öğrencinin ailesine yardım amacı ile eşya ve yiyecek toplandı ve teslim edildi. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da bulunan okullar ile iletişime geçilerek ihtiyaç duyulan kitap ve yardım malzemeleri toplanarak ihtiyaç sahibi okullara gönderildi.

Öğrenciler tarafından toplanan hikâye ve roman kitapları Adıyaman Besni İlçesi Taşlıyazı Köyü İmam Hatip Ortaokulu’na gönderildi.

OYUNCAK KAMPANYASI BAŞLATILDI

Öğrenciler tarafından Tekirdağ Sevgi Evlerinde kalan çocuklar için Oyuncak Kampanyası başlatıldı.

Proje kapsamında Kan Bağışı kampanyası yapıldı. 18-24 Mart Yaşlılar Haftasında huzurevi ve yaşlı aile ziyaretleri gerçekleştirildi. Müzik bölümü öğrencileri tarafından müzik dinletisi, resim bölümü öğrencileri tarafından resim portre çalışmaları yapıldı. 2 adet tekerlekli sandalye bağışlandı.

Öğrenci velilerine kadın sağlığı ve kadının aile içindeki önemi hakkında seminer düzenlenerek sunumlar yapıldı.

ANNE VE BABALAR DA YER ALDI

Proje kapsamında “Güzellikleri Sınıfıma Taşıyorum” faaliyeti ile her sınıfa bir değer ismi kura ile verildi, sınıfların misyonu oluşturularak sınıflar kendi değerleri için sınıf köşeleri oluşturdu ve değerlerle ilgili şiirler, öyküler, skeçler hazırlayarak tüm öğrencilere sunuldur. Hoşgörü, Doğruluk, Saygı, Sevgi, Şevkat, Değer Vermek, Dürüstlük, Etkili İletişim, Misafirperverlik, Adalet, Yaratıcılık, Paylaşım, Dostluk gibi değerleri anlatmak için çeşitli etkinlikler düzenlendi.

“Açalım Gönül Kapılarımızı Görelim Değerlerimizi Standı” faaliyeti için veliler ile işbirliği yapılarak anneanne, babaannelerimizin kullandığı eşyaları, eski geleneksel oyunları tanıtmak için sergi düzenlendi.

MAHALLE SAKİNLERİNE “İYİLİK KARTLARI” DAĞITILDI

Velilerle birlikte öğrencilere değerlerimizi kazandıracak uygun bir tiyatro metni belirleyerek “Çocuğum İçin Oynuyorum” faaliyeti kapsamında tiyatro oyunu sergilendi.

“İyilik Ağacı” oluşturuldu ve iyilikle ilgili özlü sözler asıldı. Öğrencilere iyilik yapmayı teşvik etmek amacıyla iyilik yapan ve bu konuda örnek olan öğrencilerin resimleri iyilik ağacına asıldı.

“İyilik Duvarları” oluşturularak öğrencilerin her yaptığı iyilikte tuğlalar boyandı.

“İyilik Kartları” yapılarak yapılan kartlar öğrenciler tarafından komşularına, aile büyüklerine, mahalle sakinlerine dağıtıldı.

DOLU DOLU GEÇEN 2 AY

Okul bahçelerinin temizlenmesi sağlandı, Tekirdağ Belediyesi, Çorlu Belediyesi ve Okul Aile Birliklerinin destekleri ile okullar çiçeklendirildi. DoğaÇev’den kutular istenerek atık piller toplandı.

Okul gazetelerinde proje ile ilgili yapılanlar yayınlandı. Dershaneye gidemeyen öğrencilere YGS ve LYS için kaynak araç gereç yardımı yapıldı. Öğrenciler tarafından “Giymediğini getir başkası giysin” kampanyası düzenlenerek toplanan giyim eşyaları Suriye’de bulunan ve ihtiyacı olan insanlara gönderen dernekler vasıtasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.

 “Cehalete Kitapla Duvar Örüyoruz” projesi hayata geçirildi, hazırlanan afişler dağıtıldı ve toplanan kitaplar ihtiyaç sahibi okullara gönderildi.

Dolu dolu geçen iki ay sonunda projenin tüm gerektirdikleri yerine getirildiği kaydedildi.

Haber/Emine LALE