Trakya'da doğaya bırakılan atıklar ciddi boyutlara ulaşıyor

Kırklareli CHP Milletvekili Av. Turgut Dibek; Kırklareli'de doğaya gelişigüzel kimyasal atık bırakıldığını öne sürerek bir vatandaşın su ile karışan kimyasal atıklar nedeniyle yaralandıÄ?

GÜNDEM 1.05.2014 15:05:00 0
Trakya

KIRKLARELİ’DE DOĞAYA BIRAKILAN ATIKLAR CİDDİ ZARARLAR VERİYOR

Milletvekili Dibek; Lüleburgaz Tatarköy’de yanmaya başlayan doğaya bırakılmış katı atıklar ile ilgili halkın fazla hassas davranarak “aşırı çevreci” yaklaştığını söylemişti. Katı atıkları görüntülemek isteyen bir gazetecinin yaralanması üzerine vatandaşın tepkisi büyümüştü.

Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek; önceki gün Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’ye bir soru önergesi verdi. Soru önergesinde Kırklareli’nin birçok yerinde dere yataklarına ve doğaya atıklar bırakılmakta olduğunu belirten Dibek; bu atıkların içinde kimyasal atıklarda olduğu için çevresel ciddi zararlara neden olduğunu kaydetti.

KİMYASAL ATIKLAR BİR VATANDAŞI YARALADI

Bu atıklarda kimyasal bileşenler de olduğu için su ile tepkimeye girdiğini vurgulayan Milletvekili; su alanlarında onarılması güç etkilere neden olduğunu söyledi. Dibek; su ile karışan kimyasal atıklar nedeniyle bir vatandaşın yaralandığını öne sürdü ancak ayrıntılı bilginin yer almadığı soru önergesinde isim vermedi. Dibek; birçok firmanın atıkları depolama alanlarına götürmek yerine boş buldukları arazilere dökme olduğunu söyledi.

zBu tür haberleri sürekli olarak medyadan takip eden vatandaşlar, çevreciliğin azının çoğunun olmayacağını belirtiyorlar. Küçük diye göz yumulan hataların ileriki zamanlarda büyük zararlara yol açtığından yakınan vatandaşlar; bu tür haberleri okuduklarında “belki de en başında hassas davranılsa küçümsenmese bu tür sonuçlara yol açmazdı” diyor.

BAKAN’A 5 SORU

Milletvekili Av. Turgut Dibek’in Bakan’a verdiği soru önergesinde şu sorular yer aldı:

“Kırklareli il sınırlarında kaç alana atık döküldüğü tespit edilmiştir?

Bu tespiti yapılan yerler ile ilgili ne gibi temizleme faaliyetleri yapılmıştır?

Atıkları döken şirket veya şahıslar tespit edilmiş midir?

Bugüne kadar atıkları döken kaç kişi ve firmaya ceza kesilmiştir? Bu cezaların toplamı ne kadardır?

Atıkların dökülmesi engellemek için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?”

Haber/Merve ERDUĞAN