Binlerce dershane personeli şimdiden işsiz kaldı

Türkiye'de 3 bin 500 dershanenin 600 tanesinin dershaneleri kapatan ve mecliste kabul edilen yasayla birlikte şimdiden kapandığı açıklanıyor. Öte yandan kayıt dışı özel ders bürolarının açıl

GÜNDEM 1.05.2014 14:30:00 0
Binlerce dershane personeli şimdiden işsiz kaldı

SAYI BİN 500’Ü BULACAK

Dershaneleri kapatan kanunun ardından 3 bin 500 dershaneden 600’ünün kepenk kapattığı ortaya çıktı. GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı, bu sayının bin 500’ü bulacağını belirterek, “Kayıt dışı özel ders büroları açıldı. Eğitim yasak bir faaliyete döndü” tespitini yaptı.

Meclis’te kabul edilen ve dershaneleri kapatan yasayla ilgili GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı’dan çarpıcı bir uyarı geldi. Kılcı, kayıt dışı eğitimin yaygınlaştığını belirtti.

EĞİTİM YASAK FAALİYETE DÖNÜŞTÜ!

Eğitime ceza uygulanacak bir yola girildiğini söyleyen Kılcı, sınava hazırlık gerektiren derslerin verileceği yerlere yasaklar geleceğini söyledi. Ders veren yerin devletten izin alması gerektiğine ilişkin bir madde olduğunu söyleyen Kılcı, ancak devletin bunu takip edilme şansının olmadığını kaydetti. Özel ders büroları açılmaya başlandığını söyleyen GÜVENDER Başkan Yardımcısı, “Eğitim tümüyle yasak bir faaliyet haline dönüştü” dedi.

ÖZEL OKULLAR VE DERSHANECİLER KARŞI KARŞIYA GETİRİLDİ

Özel okular ile dershanecilerin karşı karşıya getirildiğini belirten Kılcı; Dershanelere sunulan 4 yıllık geçiş sürecinin özel okulların içini boşaltacağını anlattı. Hem resmi hem özelde okuyan son sınıf öğrencilerinin geçiş sürecine giren kurumlara kayıt yaptıracağını söyleyen Kılcı, “Burada sınava hazırlık eğitim, verilecektir. Sadece levhalar değişecek” dedi.

İŞSİZLİK RAKAMLARI ARTACAK

Öğrenciler kadar öğretmenlerin de mağdur edildiğini kaydeden Kılcı, dershanelerde görev yapan 100 bin öğretmenin işsiz kalma ihtimali ile karşı karşıya kaldığını belirtti. İşsizlik rakamlarının dershanelerin kapatılmasıyla birlikte artacağını vurgulayan Kılcı, “Dershanede görev yapan personelle ilgili hiçbir düzenleme yok. Onlar tamamen işsiz kalacak. 6 yılını doldurmayan öğretmenlerde aynı kaderi paylaşacak” dedi.

MERDİVEN ALTI EĞİTİM YAYILACAK

Özel Dershaneler ve Özel Öğretim Kurumları Birliği (ÖZDEBİR) Başkanı Faruk Köprülü de dershanelerin kapanmasıyla birlikte merdiven altı eğitimin yaygınlaşacağını söyledi. Dershanelerin bir ihtiyaç olduğunu belirten Köprülü, hükümetin dershaneleri kapatmasıyla birlikte kayıt dışı ders alma ve verme durumlarının yaygınlaşacağını ifade etti.

Haber/Menşure KARDEŞ