Osmanlı, Lüleburgaz'a Kadın Hapishanesi yapmış

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde, Osmanlı döneminde kurulmuş kadın hapishanesi olduğu ortaya çıktı.Lüleburgaz'da koleksiyoner Mustafa Gültekin'in araştırmaları sonucu Lüleburgaz Yılmaz Mahallesi Top

GÜNDEM 30.04.2014 14:54:00 0
Osmanlı, Lüleburgaz

Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde Osmanlı coğrafyasında birçok konuda atılım ve modernleştirme girişimlerinde bulunulduğunu aktaran koleksiyoner Mustafa Gültekin, "Osmanlı döneminde önemli bir geçiş noktası olan Lüleburgaz'da birçok gelişmeye imza atılmıştır. Lüleburgaz ile ilgili araştırmalarımda 1900 yılına ait Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde karşılaştığım, Başbakanlık Osmanlı arşiv numaraları dosya no: 31 gömlek no: 29 fon kodu: DH.TMIK.S. sayılı bir belge beni çok heyecanlandırdı. Aslında varlığını daha önceden de bildiğim ama bu bilginin arşivde karşıma çıkması ile tamamen kanıtlanmış olan Lüleburgaz Nisa Hapishanesi'nin olduğu ortaya çıktı. Lüleburgaz'da tam kuruluş tarihi 3 Ekim 1900 yılı olan kadın hapishanesinin yerini de Ömer Kulak’ın yardımı ile Yılmaz Mahallesi Toprak Sokak üzerinde buldum. Bu konuda kendisine çok teşekkür ediyorum" dedi.

 

"UYGUN BİR YER BULUNDU VE HAPİSHANE YAPILDI"

Gültekin, Başbakanlık Osmanlık Arşivi'nde Lüleburgaz’daki kadın hapishanesi hakkında 'Nisa Hapishanesi bulunmayan Lüleburgaz'a, uygun bir yer kiralanarak Nisa Hapishanesi teşkili yapılmıştır' ifadelerinin kaydedildiğini söyleyerek, "Tarih(hicri): 08/C/1318. Miladi tarih 3 Ekim 1900 yılıdır. Bu belgeden anlaşılacağı üzere Lüleburgaz'da kadın hapishanesi 1900 yılında binası kiralanarak hizmete başlamıştır" diye konuştu.

Lüleburgaz Kadın Hapishanesi'nin 2 katlı bir ahşap bina olduğunu belirten Gültekin, "Bu çıkmaz sokaktaki tek katlı yeşil evin olduğu yerde ahşap 2 katlı 'Lüleburgaz Kadın Hapishanesi' bulunmaktaydı. Bu hapishane cumhuriyetin ilk yıllarında da kullanıldı" dedi.

Hapishanenin bulunduğu alandaki evde oturan Gülsen Ergüven Mert, "İlk kadınlar hapishanesi Eski Kırklareli Caddesi Hamdiye Ergüven Apartmanı'nın olduğu yerdeydi. Oradan fotoğrafta görülen eve taşındı. 1950'li yıllarda eski binada kadın gardiyan bir süre oturdu. Satışa çıkan evi babam Danyal Ergüven aldı. Bir süre de gardiyan ile evi ortak kullanmışlar. İlk hapishane 1976 yılında yıkılarak yerine şimdiki Hamdiye Ergüven Apartmanı yapıldı. Doğru bir kaynak olarak ağabeyim Gürcan Ergüven o yıllarda 6-7 yaşlarındaymış" açıklamasında bulundu. 

 

Haber Merkezi